heimwee.info

… powered by Holland at Home

Over Nederland

Het land van klompen, tulpen, kaas en windmolens… Zo staat Nederland bij de gemiddelde buitenlander bekend. Waarschijnlijk kunnen de meeste buitenlanders Nederland niet vinden op een wereldkaart, maar toch hebben ze zeker van Nederland gehoord, al was het alleen maar vanwege het Nederlands voetbalelftal dat het op een Europa- of Wereldcup regelmatig ver weet te schoppen. Maar niet alleen de laatste eeuw heeft Nederland wereldwijde faam geworven, al in de zeventiende eeuw was Nederland bekend om haar internationale handel en Hollandse meesters, zoals Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. En natuurlijk is Nederland bekend om haar watermanagement, want als Nederland geen windmolens en dijken had gehad zou ruim een kwart van wat tegenwoordig Nederland is onder water liggen.

De Nederlanders en het water

Nederland wordt ook wel ‘de Lage Landen’ genoemd, en dat komt omdat Nederland deels onder de zeepspiegel ligt. Om ervoor te zorgen dat dit deel van het land niet overstroomt hebben de Nederlanders in het verleden dijken en windmolens gebouwd. Ook hebben Nederlanders zelf land gewonnen door gebieden in te polderen, wat nog eens goed geïllustreerd wordt door het alom bekende gezegde: “God schiep de aarde maar de Nederlanders schiepen Nederland”. Toch wint soms het water de strijd van de Nederlanders, getuigen de vele overstromingen met soms desastreuze gevolgen die in de afgelopen eeuwen hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig is Nederland wereldwijd vooraanstaand op het gebied van geavanceerd watermanagement, en tot de hoogtepunten hiervan behoren ingepolderde gebieden als Flevoland en de Noordoostpolder, dijken als de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland en de Deltawerken in de provincie Zeeland.

Nederland en Holland

Buitenlanders hebben het vaak over Holland als ze Nederland bedoelen, maar weten niet dat ze het daarmee eigenlijk alleen maar hebben over twee van de twaalf provincies die Nederland telt, te weten Noord-Holland en Zuid-Holland. Hoe klein Nederland ook is, het heeft daarnaast nog tien andere provincies die ieder hun uiteenlopende gebruiken, cultuur en dialect hebben. In Friesland spreekt men zelfs een andere taal, wat meteen opvalt als je de provincie binnen komt rijden omdat alle plaatsnaamborden tweetalig zijn. Naast de twaalf provincies heeft Nederland tevens een paar overzeese gebiedsdelen in het Caribische gebied, die niet als provincie maar als ‘bijzonder gemeente’ van Nederland worden beschouwd.

Het bestuur van Nederland

Nederland mag voor sommige buitenlanders dan bijna sprookjesachtig lijken met een echte koningin die formeel staatshoofd is, toch speelt het koningshuis slechts een beperkte rol in het bestuur van het land. De Nederlandse regering wordt democratisch gekozen door het volk, waardoor de politieke invloed van de koningin zeer beperkt is. Ondanks dat er af en toe kritische geluiden te horen zijn over het koningshuis zijn de meeste Nederlanders erg koningsgezind en vieren zij elk jaar op uitbundige wijze Koninginnedag, door geheel in oranje gekleed de straat op gaan.

Toeristische attracties in Nederland

Nederland is voor veel bezoekers uit het buitenland een ideale bestemming, want je vindt er een grote variatie aan toeristische trekpleisters. En omdat Nederland zo klein is kan elke bezienswaardigheid makkelijk per auto of met het zeer goed georganiseerde openbaar vervoer worden bereikt. De bruisende Nederlandse steden zijn zeker een bezoekje waard voor wie van kunst, cultuur, winkelen en uitgaan houdt. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld een hele dag rondslenteren in het Rijksmuseum of het Van Goghmuseum, in Utrecht en Maastricht kun je eindeloos winkelen en tussendoor uitrusten op een van de gezellige terrasjes, en in Groningen staat het vooruitstrevende Groninger Museum, dat al jaren een prominente plaats inneemt in de kunstwereld. Natuurliefhebbers komen daarentegen ook volledig aan hun trekken in Nederland en kunnen hun hart ophalen in de Hoge Veluwe, waar je met een gratis te gebruiken fiets op ontdekkingstocht kunt gaan en wilde zwijnen en herten van dichtbij kunt bewonderen; of op de Friese Meren, waar een grote verscheidenheid aan vogels te vinden is. Houd je meer van typisch Hollandse taferelen of wil je een beetje een idee krijgen hoe jouw Nederlandse grootouders leefden dan is een bezoekje aan de Zaanse Schans een echte aanrader. Hier kun je allerlei typische groene Zaanse Huisjes bewonderen en zien hoe men vroeger met de hand kaas en klompen maakte. Niet ver hier vandaan liggen de traditionele vissersdorpjes Volendam en Marken, waar de bewoners van een wat oudere generatie nog steeds in klederdracht lopen. Ook kun je hier in de haven gezellig aanschuiven op een terrasje en van dichtbij zien hoe elke dag de paling de haven binnen komt en na het lossen meteen wordt gerookt.

De inwoners van Nederlander

In Nederland wonen tegenwoordig ruim 16 miljoen inwoners, en jaarlijks stijgt dit inwonertal nog steeds door de natuurlijke bevolkingstoename en immigratie. Al eeuwenlang is Nederland een geliefde plek voor mensen uit alle windstreken, en daardoor is de Nederlandse bevolking van vandaag de dag heel divers. Nederland is niet alleen rijk aan verschillende culturen, ook elke godsdienst is goed vertegenwoordigt, al moet worden gezegd dat Nederland een van de meest ontkerkelijkte landen van Europa is. De beroemdste Nederlanders van tegenwoordig zijn vooral sporters, zoals de voetballer Johan Cruijff en de wielrenner Joop Zoetemelk. Echter, er zijn bijvoorbeeld ook beroemde Nederlandse regisseurs en acteurs die regelmatig allerlei internationale prijzen in de wacht slepen. Nederlanders vinden van zichzelf dat ze vaak over het weer klagen, maar desondanks heeft onderzoek uitgewezen dat Nederlanders tot de gelukkigsten ter wereld behoren. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de hoge levensstandaard in Nederland, en misschien ook wel omdat ze gemiddeld veel meer betaalde vakantiedagen dan anderen in de wereld hebben. Nederlanders kom je overal tegen op vakantie, of je nu een stedentrip naar New York maakt of met een rugzak door Azië trekt. Maar het liefst gaan Nederlanders kamperen, en trekken aan het begin van elke zomervakantie met een tent of caravan en koffers vol Hollandse etenswaren naar het zuiden.

Geëmigreerde Nederlanders

Nederland is altijd een handeldrijvende natie en heel internationaal georiënteerd geweest. Bijvoorbeeld in de Gouden Eeuw, toen Nederlandse ontdekkingsreizigers de hele wereld rondvoeren en met allerlei oriëntaalse specerijen en andere waren weer thuis kwamen. De Nederlandse export richt zich de laatste decennia vooral op brandstoffen, chemicaliën, machines, groenten, fruit en bloemen. Mede door al die internationale betrekkingen hebben veel Nederlanders er in het verleden voor gekozen om te gaan emigreren. De vroegste emigratiegolf vond plaats in de Gouden Eeuw, toen de handelsposten en kolonies van Nederland in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Suriname en Indonesië bemand moesten worden. Na de Tweede Wereldoorlog zochten veel Nederlanders een nieuw thuis in Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Veel Nederlanders die tijdens deze laatste emigratiegolf zijn vertrokken hebben nog steeds een sterke band met Nederland en houden vaak Nederlandse tradities in ere, zoals Koninginnedag en Sinterklaas. Door de komst van internet is het ook een stuk gemakkelijker geworden om Nederlandse producten te bestellen, zodat men waar dan ook ter wereld van een lekker boterham met hagelslag of een stroopwafel kan genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: