heimwee.info

… powered by Holland at Home

De Nederlandse emigratie – een overzicht

Nederlanders staan erom bekend dat ze van hun “kleine kikkerlandje” houden, ja zelfs ondanks hun geklaag over het weer! Toch is het ook een echt emigrantenvolk. Door alle populaire televisieprogramma’s over mensen die naar andere landen verhuizen lijkt emigratie iets wat pas een paar jaar in de mode is, maar toch verhuisde menig Nederlands gezin al in de Gouden Eeuw naar een andere windstreek. Deze eerste Nederlandse emigranten gingen op handelsposten wonen in Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, Zuid-Afrika en Nieuw-Nederland (nu Amerika).

De eerste Nederlandse uittocht: naar Amerika

Was emigratie in het begin slechts weggelegd voor een paar bevoorrechte Nederlanders met goede connecties, in de negentiende eeuw begon de Nederlandse emigratie grotere vormen aan te nemen. Tienduizenden mensen besloten hun heil elders te zoeken, ofwel omdat de economische situatie slecht was of omdat zij zich niet vrij meer voelden vanwege hun godsdienstige overtuiging. Zo emigreerden veel Gereformeerden uit Zeeland, Overijssel en Gelderland naar staten als Iowa en Michigan in Amerika nadat ze zich hadden afgescheiden van de Nederlandse Hervormde Kerk. Daarnaast kozen ook relatief veel Groningers en Friezen voor de overtocht en trokken behalve naar Iowa en Michigan ook naar New York, Washington en Wisconsin.

De grote emigratiegolf

De Nederlandse emigratie bereikte haar piek vlak na de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse economie was toen op een dieptepunt beland en er was sprake van een groot huizentekort. Bovendien was men bang voor een Derde Wereldoorlog, een dreiging die reëel leek door de Koude Oorlog. Veel jonge gezinnen konden geen huis en geen werk vinden, dus het was een logische beslissing om dan maar te emigreren. De Nederlanders die in deze periode emigreerden gingen vooral naar Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, Canada en Zuid-Afrika.

De hedendaagse Nederlandse emigratie

Emigratie vindt niet alleen plaats als religieuze, economische of politieke redenen daar aanleiding toe geven, er zijn eigenlijk heel veel verschillende redenen waarom Nederlanders door de eeuwen heen zijn geëmigreerd. Ook vandaag de dag emigreren jaarlijks duizenden Nederlanders naar een ander land. Tussen 2003 en 2008 was het migratiecijfer van Nederland zelfs negatief, wat betekent dat er meer mensen uit Nederland vertrokken dan zich in Nederland vestigden. Volgens de Wereldbank was in 2005 vijf procent van alle Nederlanders in het buitenland gevestigd. De bestemming van de Nederlandse emigranten is in de loop der eeuwen wel veranderd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren vooral Canada, Australië en Nieuw-Zeeland populair, maar tegenwoordig zoeken de Nederlanders het dichter bij huis en verhuizen vooral naar Duitsland en België, de twee populairste emigratielanden van de laatste tijd. Ook Amerika, Frankrijk en Groot Brittannië zijn erg in trek en daarnaast zijn zonbestemmingen als Spanje, Portugal en zelfs Thailand geliefd.

Waarom emigreren Nederlanders?

Waarom verruilen sommige Nederlanders het land van windmolens, kaas en klompen zo graag voor iets anders? Velen denken dat de economische crisis en het ‘verval van de samenleving’ aan de beweegredenen bijdragen, maar toch klopt dit niet helemaal. Het CBS heeft er onderzoek naar gedaan, en het blijkt dat veel Nederlanders vooral op zoek zijn naar natuur, ruimte en stilte. Slechts een kleine groep emigranten geeft aan vanwege de hoge belastingen of de huizenprijzen te zijn verhuisd naar het buitenland. Dat economische motieven voor de meesten geen reden zijn om te vertrekken blijkt wel uit het feit dat een op de drie emigranten verwacht dat hun inkomsten, pensioen en sociale zekerheid verslechteren na hun vertrek!

Oost, west…

De overgrote meerderheid van de Nederlandse emigranten zijn erg tevreden over hun nieuwe thuisland en zouden voor geen goud meer willen terugkeren naar het drukke en natte Nederland. Maar vrijwel allemaal hebben ze wel eens last van gezonde heimwee…. het is tenslotte ook niet niks om je familie, vrienden en kennissen achter te laten! Juist hele kleine typisch Hollandse dingen zoals ontbijtkoek, beschuit, drop en hagelslag missen de Nederlandse emigranten vaak, en ook echte Hollandse tradities zoals Sinterklaas en Koningsdag worden nooit echt vergeten. Een Nederlandse emigrant maak je daarom extra blij met een doos speculaas of poffertjesmix die via de post wordt bezorgd. En tegenwoordig kan dat ook allemaal heel gemakkelijk, want je kunt het gewoon via een online supermarkt bestellen. Waar ter wereld je ook woont, Nederland is nu altijd heel dichtbij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: