heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlanders – gewoontes en gebruiken

Nederlanders houden er meestal niet van om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken.“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” zeggen Nederlanders vaak tegen elkaar. Maar misschien vallen Nederlanders juist op omdat ze zo gewoon zijn… gewoon zo typisch Nederlands!

Een nieuwe Nederlander wordt geboren

Amerikanen en Engelsen willen vaak zo snel mogelijk tijdens de zwangerschap weten of hun kindje een jongen of meisje is. Nederlanders doen daar echter niet aan; ze willen het niet weten, en als ze het tijdens een zwangerschapscontrole toch te weten komen houden ze die informatie het liefst geheim, zelfs voor hun eigen familie. Ook verklappen ze aan niemand hoe hun baby gaat heten, dat hoort iedereen pas zodra het kindje geboren is. In Amerika wordt er door vrienden en familie vaak een feestje georganiseerd voor aanstaande moeders, de “baby shower”, waarbij de moeder in spé allemaal cadeautjes krijgt. In Nederland is dit fenomeen vrijwel onbekend, de cadeautjes komen pas als het kindje het levenslicht ziet.

Veel Nederlandse moeders bevallen thuis, zonder verdoving of medische hulp. Er is in Nederland wel een opwaartse trend in ziekenhuisbevallingen, maar toch kiezen nog steeds veel Nederlandse vrouwen voor bevallen in hun eigen vertrouwde omgeving, soms met behulp van speciale faciliteiten zoals een warm badje of een speciale stoel die in de huiskamer kan worden neergezet. Direct nadat de baby is geboren worden familie en vrienden gebeld, meestal door de kersverse vader die nog maar nauwelijks van het heuglijke avontuur bekomen is. Ook worden er geboortekaartjes rondgestuurd, waarin staat dat men de baby kan komen bewonderen zodra moeder, vader en kind wat uitgerust zijn. Tijdens het ‘kraambezoek’ dat binnen enkele dagen na de geboorte volgt kunnen vrienden en familie de nieuwe ouders feliciteren met hun jonge spruit. De gasten nemen een cadeautje voor moeder en kind mee, en krijgen tijdens hun bezoek beschuit met muisjes geserveerd. Dit is een Hollands beschuitje besmeerd met boter en daar overheen naar anijs smakende blauwe met witte of roze met witte korrels gesprenkeld.

Kind zijn in Nederland

In Europa heeft Nederland het grootste percentage mensen die parttime werken, en dat komt vooral omdat moeders na de geboorte van hun eerste of tweede kind wat meer tijd willen doorbrengen met hun kinderen. Zowel moeders en vaders die fulltime als parttime werken brengen hun kindje wel een of meerdere dagen per week naar een kinderdagverblijf, waar hij zijn of haar sociale en taalvaardigheden kan ontwikkelen. Dit duurt meestal maar kort, want vanaf hun vierde jaar gaan Nederlandse kinderen verplicht naar school. Ouders kunnen daarbij kiezen uit diverse soorten scholen in hun eigen gemeente of streek. Ouders met een bepaalde geloofsovertuiging geven meestal de voorkeur voor een school met een religieuze grondslag, zoals een christelijke of islamitische school, maar ouders kunnen ook kiezen voor een algemene openbare school of een school die gebaseerd is op een speciale onderwijsmethodiek, zoals de Dalton- of Montessorischool. Nederlandse kinderen brengen in totaal acht jaar door op een lagere school, en leren in die tijd diverse vaardigheden zoals taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis. Steeds meer lagere scholen bieden ook Engels aan in de laatste een of twee jaar, waardoor menig Nederlands kind al op jonge leeftijd een woordje Engels spreekt.

Nederlandse tieners en jong volwassenen

Vanaf ongeveer hun twaalfde jaar gaan Nederlandse kinderen naar het voortgezet onderwijs. Waren de lagere scholen vaak op loopafstand van hun huis, de middelbare scholen liggen meestal wat verder weg van huis waardoor veel tieners met de fiets naar school gaan. Het voortgezet onderwijs in Nederland kent verschillende opleidingsniveaus, waarbij sommige onderwijsvormen opleiden tot een beroep terwijl anderen de leerlingen klaarstomen voor universitair onderwijs. Nederlandse studenten in het hoger beroepsonderwijs en aan universiteiten ontvangen een kleine financiële toelage van het rijk, die de studiefinanciering wordt genoemd. De meeste studenten kunnen van deze toelage alleen niet rondkomen en hebben er daarom vaak een bijbaantje naast, of ze nemen een typisch Hollands zomerbaantje zoals bloembollen pellen of aardbeien plukken. Naast een zakcentje bijverdienen houden Nederlandse jongeren ook erg van sport en uitgaan naar bars en clubs, die elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond afgeladen zijn. Nederland kent allerlei verschillende type kroegen, zoals het typisch Hollandse “bruin café”, dat een bruingeverfd interieur heeft en waar tapijtjes op de tafels liggen en als tafelkleedje dienen. Nederlandse cafés schenken verschillende soorten bier, waaronder verschillende Nederlandse en Belgische biersoorten. Ook serveert men in elk café wijn en Hollands gedestilleerd, zoals Hollandse jenever, Coebergh en Berenburger. In bruine cafés kun je meestal niet eten, maar als je honger krijgt kun je wel Hollandse borrelhapjes bestellen zoals bitterballen, vlammetjes, blokjes kaas, een portie leverworst of een bakje pinda’s. Er zijn overigens ook cafés die wel warm eten serveren, dit zijn de zogenaamde eetcafés.

Het Nederlandse huwelijk

De gemiddelde huwelijksleeftijd ligt relatief hoog in Nederland, en loopt nog steeds verder op. De meeste Nederlanders trouwen tegenwoordig niet voor hun dertigste; dat wil zeggen áls ze gaan trouwen, want veel Nederlandse stellen trouwen helemaal niet. Echter, als er getrouwd wordt gaat dat gepaard met een groot feest. Op de trouwdag brengen de bruid en bruidegom eerst een verplicht bezoekje aan het gemeentehuis, waar de huwelijksinzegening voor de wet plaatsvindt. Mensen met een religieuze achtergrond gaan vervolgens door naar de kerk, waar het kerkelijke huwelijk wordt gesloten. Ook homoseksuele stellen kunnen overigens in het gemeentehuis trouwen, Nederland was het eerste land ter wereld waar dit in de wet verankerd werd. Zodra het jawoord is gegeven gaan de echtelieden en genodigden naar een feestlocatie, meestal een restaurant of speciale trouwzaal, waar de receptie wordt gehouden. Dit is een klein feestje waar koffie en gebak wordt geserveerd en waar alle genodigde in de gelegenheid worden gesteld de jong gehuwden te feliciteren. Doorgaans duurt de receptie een paar uurtjes, waarna de bruid en bruidegom huiswaarts keren om even op te frissen. Een paar uur later volgt nog een feest, met een uitgebreid diner en omlijst door muziek, maar hiervoor zijn meestal alleen de hechte vrienden en familieleden uitgenodigd.

Hoe Nederlanders werk en vrije tijd combineren

Gemiddeld krijgen Nederlandse stellen twee kinderen, en hun gezinsleven staat doorgaans in het teken van werken, naar school gaan en vrijetijdsbestedingen, zoals voetballen en schaatsen. Nederland is bij veel buitenlanders berucht om de lange files die Nederland elk spitsuur teisteren, ondanks dat steeds meer werknemers ervoor kiezen om met de fiets naar het werk te gaan. Tijdens de schoolvakanties, die per Nederlandse regio in een andere periode plaatsvinden, staan de Nederlanders opnieuw in de file, maar nu om op vakantie te gaan. Nederlandse werknemers hebben relatief veel betaalde vakantiedagen en gebruiken die het liefst om te gaan kamperen met tent of caravan. Al jaren is Frankrijk de meest populaire vakantiebestemming van Nederlanders.

Oud worden in Nederland

Op dit moment is de officiële pensioenleeftijd in Nederland 65 jaar. Echter, in de aankomende jaren zal deze worden verhoogd naar mogelijk 69 jaar om de toenemende vergrijzing van Nederland te kunnen blijven betalen. Iedere pensioengerechtigde in Nederland krijgt namelijk AOW, een staatspensioen dat vergeleken met andere Europese landen flink mag worden genoemd. Daarnaast hebben veel Nederlanders tijdens hun werkzame jaren een aanvullend pensioen opgebouwd. Gepensioneerde Nederlanders staan nog vol in het leven en besteden hun tijd aan hobby’s, familiebezoek en vakanties. Oudere Nederlanders blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen, maar als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen kunnen ze terecht in een bejaardenhuis, waar ze alle zorg krijgen. De gemiddelde levensduur van Nederlanders stijgt jaarlijks en ligt inmiddels voor vrouwen op 86 en voor mannen op 80 jaar.

3 reacties op “Nederlanders – gewoontes en gebruiken

  1. Gekkie
    02/03/2017
  2. Pingback: Populairste Nederlandse kindernamen van 2012 « heimwee.info

  3. Pingback: Hollandse feesttradities « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: