heimwee.info

… powered by Holland at Home

Kunst en Cultuur in Nederland

Elk jaar weer worden de Nederlandse musea druk bezocht door mensen afkomstig uit de hele wereld. De 55 grootste musea van Nederland ontvingen vorig jaar ruim twaalf miljoen bezoekers, wat een groei is van een half miljoen vergeleken met een jaar eerder. Dat Nederlandse kunstenaars zo geliefd zijn is overigens niets nieuws, want al in de Gouden Eeuw vierden de Hollandse Meesters hoogtij en ook toen waren zij ver buiten de Hollandse landsgrenzen bekend.

De Nederlandse schilderkunst

In de zeventiende eeuw, ook vaak de Gouden Eeuw genoemd vanwege de florerende internationale handel, kwam de Nederlandse schilderkunst enorm tot bloei. De bekendste schilder uit die tijd, en tot op de dag van vandaag de bekendste schilder van Nederland, is Rembrandt van Rijn. Deze Hollandse Meester was gespecialiseerd in de Barokstijl en maakte gedurende zijn leven meer dan driehonderd schilderijen, tweeduizend tekeningen en driehonderd etsen. Vooral zijn hoogwaardig vakmanschap en zijn spel met licht en donker dwong internationaal veel respect af. Zijn meest bekende schilderij is De Nachtwacht, een groepsportret van een schutterscompagnie. Dit beroemde schilderij hangt in een aparte zaal van het Rijksmuseum, en op het Rembrandtplein staat een bronzen replica ervan. Andere voorbeelden van beroemde schilders uit de Gouden Eeuw die ook tot de Hollandse School worden gerekend zijn Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen. Deze kunstenaars zijn bekend geworden om hun schilderijen met Hollandse landschappen en stadgezichten. Reproducties van deze typisch Hollandse tafereeltjes vind je vaak terug op Hollandse souvenirs zoals koekblikken, puzzels en posters, die erg geliefd zijn bij toeristen. Het einde van de Gouden Eeuw bleek ook het einde van een generatie succesvolle Hollandse schilders. Pas in de negentiende eeuw wist opnieuw een Nederlandse schilder wereldberoemd te worden, al werden zijn kwaliteiten pas erkend toen hij al overleden was: Vincent van Gogh. Deze talentvolle postimpressionistische kunstschilder maakte heel veel kleurrijke en dramatische schilderijen die steeds weer nieuwe generaties aanspreken. Nederland bracht ook in de twintigste eeuw veel succesvolle kunstenaars voort, zoals Karel Appel, Corneille, M.C. Esscher en Piet Mondriaan.

Literatuur in Nederland

Pas in de zeventiende eeuw, toen er een algemene standaard werd ontwikkeld voor de Nederlandse taal, deed de Nederlandse literatuur haar intrede. De Gouden Eeuw gaven niet alleen kunstschilders maar ook Nederlandse toneelschrijvers en dichters een impuls, zoals Peter Corneliszoon Hooft en Joost van den Vondel. Tijdens de negentiende eeuw was de schrijver Multatuli erg geliefd, met name vanwege zijn kritiek op de Nederlandse bemoeienissen in het toenmalige Nederlands-Indië, (nu Indonesië). Een van de meest populaire Nederlandse auteurs is misschien wel Anne Frank, een tienermeisje dat tijdens haar onderduikperiode in de Tweede Wereldoorlog haar beroemde dagboek schreef. Met haar boek gaf zij de ontberingen van de oorlog een persoonlijk gezicht. Inmiddels is dit boek in vele talen vertaald, en behoort tot een van de best verkochte boeken ter wereld.

Toen de oorlog voorbij was stond er weer een nieuwe generatie schrijvers op, waarvan de beroemdste Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve zijn. Omdat de Nederlandse taal slechts door een kleine bevolkingsgroep in de wereld wordt gesproken zijn Nederlandse auteurs vooral in Nederland en België populair. Desondanks zijn er redelijk wat Nederlandse literatuurboeken vertaald in vele talen, en de verfilming van het boek “De Aanslag” van Harry Mulisch werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe.

Nederlandse muziek

Nederland heeft vanuit internationaal oogpunt gezien nooit een echte stempel gedrukt op de muziek. In de vijftiende en zestiende eeuw was de Nederlandse School een erkende stroming in de Renaissancemuziek, maar daar bleef het wel zo ongeveer bij. Toen popmuziek in de vorige eeuw gemeengoed werd kreeg Nederland ook haar eigen popbands, en sommigen daarvan, zoals Shocking Blue, Golden Earring en Earth & Fire, kregen zelfs bescheiden internationale bekendheid. Vooral de laatste jaren zijn er wat Nederlandse DJ’s die internationaal een begrip zijn, waaronder Armin van Buuren en Tiësto. De meeste Nederlandse muziekartiesten mogen dan op internationaal niveau niet zoveel betekenen, op eigen bodem zijn ze erg succesvol. In de jaren zestig en zeventig scoorden zangers als Boudewijn de Groot en Rob de Nijs veel hits, en in de laatste decennia domineren artiesten als Marco Borsato, René Froger en Guus Meeuwis regelmatig de hitlijsten. Een typisch Hollands muziekgenre is het “levenslied”, waarvan de bekendste boegbeelden Willy Alberti en André Hazes zijn. Alhoewel Nederlanders dol zijn op Nederlandse artiesten zijn ze wat muziek betreft heel internationaal georiënteerd, wat goed te merken is aan de talloze openluchtconcerten die van de lente tot de herfst overal in Nederland worden gehouden. Festivals als Pinkpop en Lowlands trekken jaarlijks duizenden Nederlandse en internationale bezoekers, en ook het North Sea Jazz Festival is vrijwel ieder jaar weer uitverkocht.

Architectuur in Nederland

In de negentiende eeuw begon de Nederlandse architectuur haar eigen stromingen te ontwikkelen. Misschien wel de beroemdste Nederlandse architect is Berlage, die met zijn rationalisme, neostijlen en jugendstil een stempel heeft gedrukt op diverse stadswijken in Nederland. Berlage was in zijn latere werk erg geïnspireerd door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, en hij legde tevens de basis voor de Nederlandse architectuurstroming de Amsterdamse School, de architectuur met ronde vormen, ladderramen, steile daken, torentjes en gebeeldhouwde natuursteen die zo kenmerkend was voor de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Het Nederlands erfgoed

Onder het Nederlands cultureel erfgoed vallen de musea, waaronder het Rijksmuseum, en de paleizen, zoals bijvoorbeeld het Paleis Het Loo. Maar ook bekende stads- en plattelandsgezichten, waartoe onder andere de begijnenhofjes, de Amsterdamse grachtengordel, bruggen, kanalen, dijken en wind- en watermolens behoren, zijn een onderdeel van het Nederlands cultureel – en industrieel erfgoed. Nederland doet er alles aan om dit erfgoed te conserveren, zodat behalve onze ook toekomstige generaties uit binnen- en buitenland van het mooie Nederland en haar culturele rijkdom kunnen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: