heimwee.info

… powered by Holland at Home

De eetcultuur van Nederland

Al staat de Nederlandse keuken misschien niet echt bekend om haar verfijnde culinaire hoogstandjes, toch is de Hollandse maaltijd het meest populair onder de Nederlanders. Lees hier hoe de Nederlandse eetcultuur het dagelijks ritme van Nederland bepaalt.

Boterham met hagelslag

Nederlanders eten vergeleken met andere Westerse landen zoals Engeland of de Verenigde Staten een relatief licht ontbijt. Ontbijten is voor de meeste Nederlanders dan ook geen veelomvattende bezigheid, en vrijwel zonder uitzondering eten de meeste Nederlanders hun ontbijtje altijd thuis. Een typisch Nederlands ontbijt bestaat meestal uit een paar belegde boterhammen die worden weggespoeld met een kopje thee (zonder melk) of koffie. In het weekend eten veel Nederlanders ook regelmatig een gekookt eitje bij het ontbijt, en misschien komt er dan zelfs een glaasje sinaasappelsap op tafel, maar meer hoef je bij een typisch Hollandse ontbijt eigenlijk niet te verwachten. Behalve het plakje Hollandse kaas zijn veel Hollanders ook gek op een ander heel typisch Hollands broodbeleg: hagelslag, of een variant daarop. Wie in de loop van de ochtend trek krijgt neemt soms een stukje appeltaart, bij voorkeur zelfgemaakt, warm opgediend en voorzien van een toefje slagroom. Dit oer-Hollandse gebak is bijna een maaltijd op zich en geeft voldoende energie tot de lunch in aantocht is.

De Hollandse lunch

Op de lunch hoeven de meeste Nederlanders niet lang te wachten, want die wordt meestal rond klokslag middaguur gegeten. Net zoals het ontbijt is ook de Nederlandse lunch niet overdadig, wat vooral voor buitenlandse bezoekers vaak een teleurstellende ervaring is. Nederlanders eten tijdens de lunch wederom een of meer belegde boterhammen, waarbij een plakje kaas, vlees of hagelslag populaire belegkeuzes zijn. De boterhammen worden meestal opgegeten met mes en vork en daarbij wordt vaak melk, karnemelk of Chocomel gedronken. Volgens de statistieken grazen er in de provincie Friesland net zoveel koeien als dat er mensen wonen, dus dat zal wel de reden zijn waarom Nederlanders zoveel zuivel drinken! Nadat de voor buitenlanders Spartaans ogende lunch naar binnen is gewerkt eten veel Nederlanders nog een sinaasappel of appel als toetje. Alleen bij wijze van traktatie eten Nederlanders soms tijdens de lunch buiten de deur. Populaire lunchgerechten in Nederlandse restaurants en eetcafés zijn de uitsmijter (boterhammen belegd met gebakken eieren, ham en Hollandse kaas), omelet, het broodje gezond (broodje kaas met sla, tomaten en komkommer) en niet te vergeten pannenkoeken, die in Nederland overigens niet bij het ontbijt maar bij de lunch of de avondmaaltijd worden geserveerd en vooral erg geliefd zijn bij kinderen.

Het Nederlandse avondeten

Nederlanders zijn er meestal vroeg bij voor het avondeten, want de meeste Hollandse gezinnen zitten al rond 18u aan tafel. Het weekmenu van de meeste Nederlanders bestaat uit voornamelijk uit typisch Nederlandse gerechten zoals een combinatie van aardappels, groente en vlees, erwtensoep, boerenkoolstamppot of hutspot. De laatste paar decennia zijn de meeste Nederlanders wel wat avontuurlijker geworden in de keuken, waardoor er behalve gerechten uit de vroegere kolonies Indonesië en Suriname ook regelmatig bijvoorbeeld Italiaanse en Mexicaanse gerechten op de Hollandse eettafel staan. Een echte Hollandse maaltijd wordt meestal afgesloten met een typisch Hollands toetje: vla! Loop maar eens een supermarkt binnen en je zult zien dat ze allemaal zonder uitzondering allerlei verschillende soorten vla verkopen, zoals chocoladevla, vanillevla, hopjesvla en aardbeienvla. Als Nederlanders iets speciaals willen doen gaan ze ook wel eens uit eten. Dankzij de moderne multiculturele samenleving is de keuze aan restaurants overvloedig, vooral in de grote steden waar zo’n beetje alle landen van de wereld culinair vertegenwoordigd zijn

Snoep uit Nederland

Nederlanders zijn echte zoetekauwen, al zou je dat niet denken omdat het percentage van mensen met overgewicht ten opzichte van andere Westerse landen nog relatief klein is. Nederlanders zijn helemaal dol op dropjes; dat is dan ook één van de producten die ze vaak in hun koffer stoppen als ze op vakantie gaan, omdat ze vinden dat de smaak van Nederlandse dropjes niet te vergelijken is met die van buitenlandse dropjes. Ook koek is erg geliefd in Nederland, en dan met name stroopwafels, jodekoeken en speculaas.

Hollandse fast food

Je zou denken dat fast food vooral iets Amerikaans is, maar de ‘snelle hap’ was al lang voordat de internationale fast food ketens de wereld veroverden populair in Nederland. Een typisch Nederlands fast food fenomeen is de snackautomaat, een apparaat met allemaal glazen deurtjes waarachter fast food snacks worden geëtaleerd. Als je een muntje in het apparaat werpt kun je een deurtje openen en de snack eruit halen. Eén van de beroemdste Nederlandse fast food ketens is FEBO, vernoemd naar de FErdinand BOlstraat in de Amsterdamse wijk de Pijp, en daar kun je allerlei typisch Hollandse snacks eten zoals frikadellen, kroketten, bamischijven, bitterballen en gehaktballen. Ook worden hier en in andere typisch Hollandse snackbars frites verkocht, en deze ‘patat’ wordt door de Nederlanders het liefst gegeten in een puntzak met een flinke kwak mayonaise erop. De echte patatliefhebbers kopen ook wel eens een ‘patatje oorlog’, een puntzak frites met mayonaise, ketchup of currysaus en soms zelfs satésaus met daar overheen gesnipperde rauwe ui.

Ook het Nederlandse koloniale verleden heeft een flinke stempel gedrukt op de Nederlandse fast food, want het Surinaamse broodje (broodje kip-kerrie met pepers en zuur) en de Chinees-Indische afhaal zijn al jaren populair. Daarnaast zijn in elke stad wel een of meer ‘shoarmatenten’ te vinden, die voornamelijk bezocht worden door jongeren die na een avondje stappen hun lege maag willen vullen.

De meest oer-Hollandse snack die zeker niet vergeten mag worden is de Hollandse Nieuwe, die je bij een haringstalletje langs de weg kunt kopen. De haring wordt rauw gegeten met uien en zuur, en dat gebeurt op een hele speciale manier: je pakt de haring bij zijn staart, hangt hem boven je hoofd en laat hem dan je mond inglijden.

Feestelijke hapjes

Op Hollandse feestjes en partijtjes speelt eten een bijzondere rol, vooral op verjaardagen en tijdens Sinterklaas en Kerstmis. Al ver voor het Sinterklaasfeest liggen de Nederlandse supermarkten vol met typische Sinterklaaslekkernijen, zoals chocoladeletters en pepernoten. Als het buiten wat kouder wordt verschijnen ook steeds meer oliebollenkramen in het straatbeeld, waar je allerlei gefrituurde zoete Hollandse lekkernijen kan kopen zoals oliebollen, krentenbollen en appelflappen. Traditioneel worden er in Nederland met Oud en Nieuw veel oliebollen gegeten, waarschijnlijk om een goede basis te creëren voor alle drank die op die avond naar binnen wordt gegoten. De oliebollenkramen blijven meestal tot eind januari staan, zodat je lekker lang kan bijkomen van de feestdagen!

Eén reactie op “De eetcultuur van Nederland

  1. G.W.
    06/10/2014

    Ik krijg echt een soort freggels uncle weet ik veel flashback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: