heimwee.info

… powered by Holland at Home

De meest geliefde Nederlandse etenswaren

Veel buitenlanders kunnen Nederland niet op de kaart aanwijzen, laat staan dat ze je kunnen vertellen wat nou typische Hollandse etenswaren zijn. En als ze wel iets echt Hollands kunnen noemen dan komen ze meestal niet verder dan tulpen, molens, klompen, Heineken en het Nederlands elftal. Maar iemand die wel eens in Nederland is geweest of er als expat heeft gewoond weet dat er heel wat oer-Hollandse eetproducten zijn die je nergens anders ter wereld kunt kopen.

Nederlandse ontbijt- en lunchproducten

Nederlanders eten zowel bij het ontbijt als de lunch meestal een koude broodmaaltijd. Misschien wel het meest Hollandse en populairste ontbijt- en lunchproduct allertijden is hagelslag, een zoet broodbeleg gemaakt van chocoladekorrels. In het buitenland wordt een variatie daarop alleen gebruikt als taartversiering, maar in Nederland is het al zo’n driekwart eeuw de meest geliefde “broodversiering”.  De Nederlandse fabrikant Venz produceerde chocolade hagelslag voor het eerst in 1936. Het verhaal gaat dat ze meerdere brieven hadden ontvangen van een vijfjarig jongetje die vroeg om van chocolade broodbeleg te maken, en dat ze toen besloten het te gaan produceren. Hagelslag wordt alleen in Nederland, in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en Indonesië en in België gegeten, verder is het nergens in de wereld te koop. Chocolade hagelslag is net zoals ieder ander product in de loop der jaren natuurlijk met de tijd meegegaan, waardoor er tegenwoordig ook heel veel varianten op de hagelslag te krijgen zijn, zoals chocolade vlokken, anijshagel, vruchtenhagel, schuddebuikjes en gestampte muisjes. Behalve Venz is ook De Ruijter een populair hagelslagmerk, en daarnaast heeft bijna elke supermarkt haar eigen huismerk.

Nederlanders houden erg van zoet beleg op hun brood, daarom kun je in de Nederlandse supermarkten nog heel veel andere soorten zoet beleg in de schappen vinden, zoals rinse appelstroop, pindakaas, hazelnootpasta en jam. Een broodbeleg dat vooral de laatste jaren veel terrein heeft gewonnen op de Hollandse boterham is Lotus speculoospasta. Dit is een broodsmeersel dat wat weg heeft van hazelnootpasta en pindakaas. Echter, het is niet van noten of pinda’s gemaakt maar van Lotus speculooskoekjes, de felbegeerde koekjes die qua smaak lijken op Bastogne koekjes en vaak in cafés, restaurants en sportkantines bij de koffie worden geserveerd. Al wordt er vrijwel overal in de wereld pindakaas op de boterham gegeten, veel Nederlanders zweren bij Calvé pindakaas, dat door de fabrikant in haar marketing wordt neergezet als typische Hollandse verworvenheid. Calvé pindakaas is in het verleden in televisiereclames aangeprezen door beroemde Nederlandse sporters zoals Nederlandse Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband en Elfstedenschaatskampioen Evert van Benthem, die beweren dat ze dankzij Calvé pindakaas groot en sterk zijn geworden.

Naast boterhammen zijn er op veel Nederlandse ontbijt- en lunchtafels ook een rol Bolletje beschuit of een pak Peijnenburg ontbijtkoek te vinden. Het enige warme ontbijt dat bij een redelijk grote groep Nederlanders regelmatig op tafel komt is een bordje pap, en dan met name Brinta. Deze pap lijkt op havermoutpap maar is dunner en veel sneller klaar te maken. Je hoeft alleen maar wat Brinta in een kom te strooien en daarover hete melk te gieten en je bordje pap is klaar!

Typisch Hollandse snoep en andere versnaperingen

Soms denken buitenlanders dat Nederlanders er een sober eetpatroon op nahouden, maar dat lijkt slechts uiterlijke schijn. Nederlanders zijn enorme snoepkonten, en dat gaat zelfs zo ver dat ze niet op vakantie gaan zonder eerst hun meest favoriete versnaperingen in hun koffer te hebben gestopt. Vooral de stroopwafel is erg geliefd, een dunne ronde wafel gemaakt van roomboterdeeg gevuld met enigszins vloeibare stroop.

Ook speculaas is erg Hollands, en vindt vooral in de herfst en de winter gretig aftrek. De meeste Nederlanders associëren speculaas met Sinterklaas, een typisch Nederlands feest dat op 5 en 6 december in Nederland wordt gevierd. Speculaas is in allerlei soorten en maten te koop, zoals amandelspeculaas, speculaasbrokken en gevulde speculaas. Behalve speculaas worden er gedurende de Sinterklaasperiode overigens ook veel andere soorten typische Sinterklaasversnaperingen verkocht, zoals kruidnoten, pepernoten, schuimpjes, marsepein en natuurlijk niet te vergeten de chocoladeletter, een stuk chocola in de vorm van een letter.

Behalve koek en chocola houden Nederlanders ook erg van drop. De smaak van de Nederlandse drop wijkt enigszins af van buitenlandse dropsoorten, daarom nemen Nederlandse dropliefhebbers altijd een paar zakjes mee als ze naar het buitenland gaan. In Nederland kun je kiezen uit zoete en zoute dropsoorten. Bekende soorten zoete drop zijn Katja kokindjes, Klene muntdrop, Venco honingdrop, Venco droptoefjes en Venco topdrop. Ook hopjes zijn typisch Hollands, maar deze snoepje smaken naar karamel en worden vaak verkocht als Haagse hopjes of Rademaker hopjes.

Chips en nootjes zijn redelijk universeel in de wereld, maar toch zijn er ook op dit vlak een aantal typisch Hollandse varianten. Een goed voorbeeld daarvan is paprikachips, dat behalve in Nederland verder nergens in de wereld te krijgen is. Ook Smiths hamkas zijn erg Hollands (en smaken inderdaad naar ham en kaas), alsook de al minstens een paar decennia populaire Duyvis tijgernootjes en borrelnootjes.

Typisch Hollandse producten die bij de avondmaaltijd worden gegeten

Een typisch Hollandse maaltijd bestaat uit aardappelen, een portie groente en een stukje vlees. Daarbij kiezen de meeste Nederlanders ook vaak voor echt Nederlandse producten, zoals Unox Gelderse rookworst, waarvan de geur bij veel Nederlanders in het buitenland het hart sneller doet kloppen. De rookworst is een ‘must’ in oer-Hollandse gerechten als boerenkoolstamppot en erwtensoep, maar de worst kan ook op het brood gegeten worden of uit het vuistje. Door het koloniale verleden zijn Indonesische producten nog steeds erg populair in Nederland. Een veel gekocht merk is Conimex, en wat Nederlanders het vaakst kopen zijn groente- en kruidenmixen, boemboe’s voor bami goreng (gebakken noedels) en nasi goreng (gebakken rijst), pinda satésaus, ketjap manis (zoete sojasaus), kroepoek (garnalencrackers) en sambal oelek (een soort chilisaus). Soms bakken Nederlanders ook wel eens thuis frites, en die worden natuurlijk geserveerd met Calvé mayonaise of Remia fritessaus – en niet ketchup, zoals meestal in het buitenland het geval is. Als kinderen jarig zijn krijgen meestal een typische kindermaaltijd geserveerd bestaande uit frites met kip en appelmoes.

2 reacties op “De meest geliefde Nederlandse etenswaren

  1. Erik Van Dyck
    26/08/2017

    Ook in België vind je al decennialang massaal paprika chips.

  2. Robert de Ridder
    01/03/2015

    Paprika chips worden net zo goed in Duitsland verkocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: