heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hollandse feesttradities

Als je denkt dat een ‘Dutch party’ een typisch Nederlandse manier van feest vieren is dan heb je het helemaal mis. Nederlanders mogen dan in de ogen van sommige buitenlanders zuinig zijn, als je in Nederland naar een feestje gaat wordt nooit van je verwacht dat je zelf eten en drinken meeneemt zoals bij een Amerikaanse of Engelse ‘Dutch party’ het geval is. Het enige dat meestal van je verwacht wordt is dat je een cadeautje meeneemt voor diegene die het feestje heeft georganiseerd.

Kinderpartijtjes

Als er iemand jarig is in Nederland wordt er meestal een feestje gevierd. Voor kinderen is het verjaardagsfeestje iets waar ze al maandenlang naar vooruit kijken. Een paar weken voor hun verjaardag mogen ze van hun ouders uitnodigingen uitdelen op school, meestal zijn dit zelfgemaakte kaartjes waarop staat wanneer het kind jarig is, hoe laat het feestje begint en wanneer iedereen wordt thuisgebracht of weer kan worden opgehaald. Als het kind dan eindelijk jarig is wordt het huis versierd met slingers en ballonnen en mag hij of zij ’s ochtends de cadeaus uitpakken. Vooral op de lagere school worden verjaardagen meestal uitbundig gevierd; in de klas worden allemaal liedjes voor de jarige gezongen en de ‘jarige job’ krijgt een verjaardagshoedje van karton dat hij of zij de hele dag mag ophouden. Na het zingen deelt de jarige de meegenomen traktaties uit. Vroeger was dat vaak snoep, zoals een zak dropjes, een stroopwafel of een reep chocolade. Echter, tegenwoordig is het gebruikelijker om iets gezonds uit te delen zoals een mandarijntje of een plakje ontbijtkoek. Meestal neemt de jarige na school alle genodigden voor het feestje mee naar huis, waar ze taart eten, cadeautjes uitwisselen en spelletjes doen, zoals koekhappen, zaklopen en eierlopen. Na een hele middag vol activiteiten krijgen alle kinderen meestal een typische kindermaaltijd te eten, zoals pannenkoeken met stroop, poffertjes met poedersuiker of patat met mayonaise, kip en appelmoes, en als dat achter de kiezen zit worden de kinderen thuisgebracht of opgehaald.

Verjaardagsfeestjes en fuiven

Ook volwassenen vieren hun verjaardag regelmatig met een feestje, maar zij doen dat meestal ’s avonds. De meeste verjaardagsfeesten beginnen zo rond acht uur ’s avonds. De bezoekers komen binnen met een cadeau voor de jarige, die als eerste van alle aanwezigen wordt gefeliciteerd met drie zoenen op de wang. Zodra de jarige het cadeautje in ontvangst heeft genomen nemen de bezoekers plaats in een grote kring stoelen die in de woonkamer is neergezet. Maar voordat de bezoekers zichzelf neervlijen in een stoel feliciteren ze eerst nog even alle andere aanwezige gasten, en daarbij wordt ook stevig op de wang gezoend. De vrouwen zoenen overigens zowel de mannen als de vrouwen, maar de mannen zoenen meestal alleen de vrouwen en geven de mannen een hand of een schouderklop. Bij de meeste verjaardagen krijgen de gasten eerste een kopje koffie met een stukje gebak, taart of Limburgse vlaai. Echter, al gauw worden ook de alcoholische dranken tevoorschijn getoverd en komen er allerlei hapjes en snacks op tafel, zoals chips, borrelnootjes, blokjes kaas en bitterballen. De meeste verjaardagsfeestjes duren tot ongeveer middernacht, waarna de bezoekers weer een voor een huiswaarts keren. Fuiven van jongeren en jong volwassenen gaan meestal wel wat langer door, soms tot ver in de kleine uurtjes. Gasten die vertrekken worden vaak door de gastvrouw en/of –heer uitgezwaaid, en om het afscheidsritueel nog wat kracht bij te zetten wordt er door veel gasten nog even getoeterd als ze met de auto de straat uit rijden, tot ongenoegen van de buren wiens slaap dat moment bruut wordt verstoord. In Nederland zijn alleen de 21e en 50e verjaardag een mijlpaal, en vooral voor de 50e verjaardag wordt gezien als iets speciaals. In Nederland zegt men dat iemand die 50 wordt “Abraham of Sara ziet”, en die verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij, ook niet voor de buren. Familie of vrienden zetten op iemands 50e verjaardag vaak een zelfgemaakte pop van een bejaarde grijze vrouw of man in de voortuin, en doen daar een bord bij waar Abraham of Sara op staat geschreven. Vanaf dat moment weet dus iedereen in de straat hoe oud je nou écht bent!

Het bruiloftsfeest

Nederlanders trouwen steeds minder, maar als ze trouwen gaat dat gepaard met een groot feest, zoals je in dit artikel over Nederlandse gewoontes en gebruiken hebt kunnen lezen. Meestal zijn het zelfs twee feesten, want eerst vindt er ’s middags een receptie plaats die voor alle vrienden, kennissen en genodigden is bedoeld, en ’s avonds vindt er nog eens een groot feest plaats waar alleen de intieme vrienden en familie voor zijn uitgenodigd. Bij dit feest wordt ook een uitgebreid diner gegeven, en tussen de gangen door worden er toespraken gegeven of voeren de genodigden sketches op of zingen een liedje waarbij de hele zaal mee mag zingen. Ook snijden veel bruiden en bruidegommen samen de huwelijkstaart aan en vraagt de bruidegom de bruid ten dans, al moet worden gezegd dat de meeste Nederlandse bruiloften vaak wat minder formeel zijn dan de bruiloften die in het buitenland worden gehouden. Op het bruiloftsfeest ontvangen de bruid en bruidegom veel cadeau’s, zoals huishoudelijke spullen of zakgeld voor de huwelijksreis. Sommige bruidsparen ontvangen liever geen cadeaus en vragen hun genodigden een geldbedrag te schenken aan een goed doel.

De geboorte van een baby

In Nederland wordt er vrijwel nooit een feest gegeven bij de geboorte van een baby, en ook de daaraan voorafgaande ‘baby shower’ die vooral in Amerika en Engeland gevierd wordt is in Nederland een onbekend fenomeen. In plaats van een feestje te geven komen familie en vrienden op kraambezoek, waarbij ze de pasgeboren baby kunnen bewonderen en de kersverse ouders feliciteren. De gasten nemen een cadeautje mee voor de baby, en vaak krijgen ook de moeder en vader nog een klein cadeautje zoals bijvoorbeeld een doos chocola. Een typisch Nederlandse gewoonte is om tijdens het kraambezoek beschuit met muisjes te serveren aan de gasten. Dit is een sneetje beschuit besmeerd met wat boter en bestrooid met roze en witte of blauwe en witte muisjes die naar anijs smaken. Sommige ouders zetten een houten ooievaar in de tuin of hangen slingers op voor het raam om aan te geven dat er in hun huis een baby is geboren. De felicitatiekaartjes die ze via de post ontvangen hangen ze op in de huiskamer of slaapkamer, of ze worden tentoongesteld op de schouw.

Het eindexamenfeest

Nederlandse jongeren doen aan het eind van hun middelbare school eindexamen, en ontvangen als ze geslaagd zijn voor hun examens een diploma voor het type en niveau onderwijs dat ze hebben gevolgd. Zodra jongeren horen dat ze geslaagd zijn is het in Nederland de traditie om je boekentas, boeken, schriften en de Nederlandse vlag aan de vlaggenstok te hangen. Na de diploma-uitreiking, die meestal in de maand mei of juni plaatsvindt, wordt ook nog eens een groot feest gehouden, waarbij het bier rijkelijk vloeit en veel typisch Hollandse hapjes en snacks worden geserveerd, zoals chips, borrelnootjes, blokjes kaas, toastjes, bitterballen en vlammetjes (een pittige miniloempia). Voor veel jongeren is de examenperiode een vermoeiende tijd, niet eens zozeer omdat ze veel hebben moeten ‘blokken’, maar vooral omdat ze wekenlang talloze feestjes moeten bezoeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: