heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlanders en vakantie

Wie ’s zomers door Frankrijk rijdt zal verbaasd zijn hoeveel auto’s met Nederlands kenteken ze onderweg tegenkomen, zelfs in de meest afgelegen dorpen en natuurgebieden. Nederlanders houden namelijk erg van op vakantie gaan, en dat is maar goed ook want vergeleken met andere Europese landen hebben mensen die in Nederland wonen en werken erg veel betaalde vakantiedagen te besteden. Die dagen worden gebruikt om gemiddeld twee keer per jaar langer dan een week op vakantie te gaan, en daarnaast houden Nederlanders ook erg van weekendjes weg.

De meest populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om het buitenland op te zoeken zodra de vakantieperiode aanbreekt, zo staat in een onderzoeksrapport van de ANWB uit 2011. Alhoewel zo’n 3,3 miljoen Nederlanders graag in eigen land op vakantie gaan en een vakantiehuisje huren in Zeeland of Friesland of op kampeervakantie gaan naar Limburg, willen veel meer Nederlanders toch liever wat meer “mooi weer garantie”. De 8,2 miljoen Nederlanders die jaarlijks de landsgrenzen oversteken gaan het liefst naar Frankrijk (vandaar al die Nederlandse kentekenplaten!), maar ook Duitsland en Spanje zijn zeer geliefd. De meeste Nederlanders houden erg van kamperen en trekken er het liefst op uit met een caravan of tent, en behalve hun kampeeruitrusting laden ze hun kofferbak ook vol met etenswaren van thuis.

Oost, west, wat van thuis komt smaak het best!

Maar liefst 44 procent van alle Nederlanders neemt Nederlands eten mee op vakantie weet Koninklijke Peijnenburg, de bekende Nederlandse ontbijtkoekfabrikant die hier onderzoek naar heeft gedaan, te vertellen. Het meest favoriete Hollandse product dat veel in de tas of koffer wordt gestopt is een zak dropjes. De zakjes hebben een klein en kneedbaar formaat en zijn niet breekbaar of bederfelijk, dus heel handig om mee te nemen. Maar het blijft niet bij alleen snoep, want ook ontbijtproducten zoals hagelslag en pindakaas ontbreken in veel reisbagage niet. Voor wat betreft de hagelslag is dat wel enigszins voor te stellen, want deze is buiten Nederland en België bijna in geen enkel ander land te krijgen. Voor pindakaas ligt dat zo op het eerste gezicht wel anders, maar veel Nederlanders menen dat bijvoorbeeld de echte Hollandse Calvé pindakaas toch echt anders smaakt dan de pindakaas in het buitenland. Ook veel andere producten die je makkelijk in het buitenland kunt kopen, zoals thee en koffie, worden graag meegenomen door de Nederlanders, omdat ze vinden dat de buitenlandse thee en koffie niet zo lekker smaakt: te slap, te sterk of gewoon anders dan anders. Ook Hollandse kaas wordt meestal niet vergeten, en ook varianten daarop die makkelijk mee te nemen zijn zoals Eru Goudkuipje.

Sommige Nederlanders beperken zich overigens niet tot Nederlandse etenswaren die in het buitenland moeilijk te krijgen zijn of anders smaken, en stoppen behalve koffie, kaas en hagelslag ook potten appelmoes, fritessaus, stevige erwtensoep, ja zelfs tot een zak aardappelen aan toe in de koffer. De reden daarvoor is dat ze vaak bang zijn dat ze voor deze producten in het buitenland een stuk meer moeten betalen dan thuis. Of dit altijd waar is kun je beter van tevoren even nakijken, want veel basisproducten die niet typisch Hollands zijn, zijn in het buitenland soms juist goedkoper. Uiteraard hangt dit wel af van waar je naartoe gaat, want een flesje wijn is in Zweden inderdaad een stuk duurder maar in Spanje of Frankrijk veel goedkoper. Soms nemen Nederlanders ook producten van thuis mee omdat ze denken dat Nederlandse etenswaren gezonder zijn. Of dat waar is, is nog maar de vraag want aan de hand van onderzoek is aangetoond dat zes van de tien Nederlanders een of meer kilootjes aankomen tijdens de vakantie!

Eten uit het buitenland

Je zou bijna gaan geloven dat Hollanders niet van buitenlandse culinaire avontuurtjes houden, maar Nederlanders nemen ook graag buitenlandse etenswaren mee terug naar huis. Het gaat dan vaak om snoep, chocolade, typische streekproducten en potjes kruiden. Ook nemen veel Nederlanders vaak een of meerdere doosjes wijn mee terug uit Spanje en Frankrijk, om hun wijnvoorraadje thuis mee aan te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: