heimwee.info

… powered by Holland at Home

Feesten en evenementen in de regio

Nederland mag dan een klein landje zijn, toch hebben alle provincies en zelfs steden en dorpen hun eigen gewoontes en tradities, die je onder andere terug ziet in regionale feesten en evenementen. Twee van deze evenementen trekken heel veel bezoekers van vanuit het hele land, en ook vanuit het buitenland: de Friese Elfstedentocht en carnaval in Zuid-Nederland.

De Elfstedentocht

Eens in de zoveel jaar, wanneer het een tijdje lang goed heeft gevroren, wordt de Elfstedentocht in Friesland verreden. Alhoewel deze schaatswedstrijd en -tocht over natuurijs sinds 1909 pas vijftien keer heeft plaatsgevonden is het waarschijnlijk het populairste en beroemdste sportevenement van Nederland. Tijdens de schaatstocht, die maar liefst 200 kilometer lang is en over sloten, vaarten en meren gaat, passeren de schaatsers elf Friese steden, vandaar de naam. Het begin- en eindpunt van de tocht is de Friese hoofdstad Leeuwarden.

De Elfstedentocht wordt maar zelden gehouden omdat het ijs over de hele route dik genoeg moet zijn en de juiste kwaliteit moet hebben om de veiligheid van de schaatsers te kunnen waarborgen. Alleen als het tijdens de winter dagenlang goed vriest meten de afgevaardigden van De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de vereniging die dit beroemde evenement organiseert, de dikte van het ijs langs de gehele route. En uitsluitend als het ijs minimaal vijftien centimeter dik is komen alle rayonhoofden van de Vereniging bij elkaar en besluiten samen of de Elfstedentocht kan plaatsvinden. Niet iedereen kan overigens zomaar meedoen aan de Elfstedentocht. Alleen mensen die lid zijn van de Vereniging kunnen deelnemen, en omdat de Vereniging meer leden heeft dan er op een tocht mee zouden kunnen doen worden alle startkaarten die beschikbaar zijn enkele dagen voor de start verloot. Door de immense populariteit van de tocht heeft de Vereniging sinds 1986 ook een ledenstop.

Op de dag dat de Elfstedentocht plaatsvindt moeten alle schaatsers die ingeloot zijn vroeg opstaan, want de eerste groep vertrekt al om zes uur in de ochtend, als de zon nog lang niet op is. Daarna starten elke vijftien minuten 1000 schaatsers. Tijdens de tocht worden de schaatsers vanaf de walkant toegejuicht door grote groepen mensen, die vanuit heel Nederland naar Friesland zijn gekomen. De supporters en bewonderaars komen niet alleen naar het evenement kijken, ze maken er zelf ook een feestje van en komen getooid in oranje kleding of met de Nederlandse of Friese vlag in de hand naar deze sportklassieker. Ook zie je tijdens de tocht veel blaaskapellen en uitbaters die erwtensoep of “koek en zopie” verkopen. Al sinds de zeventiende eeuw wordt er bij het schaatsen “koek en zopie” verkocht. Ooit was zopie een brouwsel van rum, bockbier, eieren, kruidnagelen en kaneel. In de negentiende eeuw raakte het recept voor zopie echter uit de gratie en begon men warme punch te verkopen, maar ook dat recept doorstond de tand des tijds niet; tegenwoordig wordt er meestal erwtensoep, glühwein, warme chocomel en gevulde koek op het ijs verkocht.

Om er zeker van te zijn dat alle schaatsers die meedoen aan de Elfstedentocht ook echt de hele tocht uitrijden moeten zij hun startkaart in alle steden die zijn aandoen laten stempelen. Daarnaast zijn er drie geheime stempelposten, zodat de schaatsers niet stiekem een deel van de tocht met de fiets of auto afleggen. Alle schaatsers die vóór klokslag twaalf uur ’s nachts aankomen op het eindpunt in Leeuwarden ontvangen een Elfstedenkruisje, als beloning voor hun doorzettingsvermogen en als bewijs dat ze mee hebben gedaan aan deze legendarische tocht. En dat Elfstedenkruisje is zeker verdiend, want de Elfstedentocht is een hele zware schaatstocht. Meestal redden alleen ervaren schaatsers het om de hele tocht te rijden, mede omdat het tijdens de schaatstocht over het algemeen heel guur weer is, met een snijdende wind en soms zelfs sneeuw. Ook het ijs waarop ze schaatsen is niet van de allerbeste kwaliteit, wat komt omdat het natuurijs is. De Elfstedentocht die de geschiedenis is ingegaan als de zwaarste tocht ooit is die van 1963. Toen de eerste schaatsers het startpunt verlieten was het 18° Celsius onder 0, en tijdens de tocht was er sprake van een stormachtige oostenwind met stuifsneeuw. Er gingen 10.000 schaatsers van start, maar slechts 69 wisten het eindpunt te bereiken.

Ook bij de Koninklijke familie is de Elfstedentocht populair, en in 1986 deed Prins Willem-Alexander zelfs mee, zij het incognito onder de schuilnaam W.A. van Buuren. Ook hij ontving een begeerd Elfstedenkruisje, maar er gaan geruchten dat hij de tocht niet helemaal heeft geschaatst…

Carnaval

In de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland vindt elk jaar carnaval plaats, een van oorsprong ‘heidens’ feest dat in heel Europa werd gevierd maar later werd omgezet in een katholieke traditie. Het carnavalsfeest wordt door de ‘Zuiderlingen’ ook vaak ‘Vastelaovend’ wordt genoemd en duurt drie dagen. Het feest eindigt de avond voor Aswoensdag, de dag die de katholieke vastentijd van 40 dagen inluidt. Tijdens carnaval zijn alle overheidsgebouwen, scholen, winkels en kantoren in de zuidelijke provincies gesloten. De reden dat carnaval alleen in het zuiden serieus wordt gevierd zal wel komen doordat hier de meeste katholieken wonen.

In Nederland wordt carnaval op twee manieren gevierd, en elk feest heeft zo haar eigen tradities en gewoontes. In het zuidoosten van Noord-Brabant en Limburg viert men het Rijnlandse carnaval. Dit feest stamt af van het carnaval uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en heeft veel tradities overgenomen van het carnaval in Venetië. Het meest kenmerkende van het Rijnlandse carnaval is dat het vooral buiten wordt gevierd, en dat iedereen een uniek, meestal zelfgemaakt kostuum draagt. In de streken waar het Rijnlands carnaval wordt gevierd heeft elke stad of dorp vaak twee of meer carnavalsverenigingen, die ieder elk jaar een Prins Carnaval kiezen en diverse feesten geven, zelfs al ver voordat het officiële carnavalsfeest plaatsvindt. Ook zie je hier vaak vlaggen met de kleuren rood, geel en groen, die ook weer terugkomen in de vrolijke zelfgemaakte kostuums.

Een heel ander soort carnaval wordt gevierd in Noord-Brabant, Zeeland en delen van Gelderland. Dit zogenaamde Bourgondische carnaval was oorspronkelijk een eetfestijn waar men verkleed in boerenkiel en zakdoek aan tafel ging. In tegenstelling tot het Rijnlandse carnaval vindt het Bourgondische carnaval vooral binnenshuis plaats, en dan voornamelijk in cafés en feestzalen. Ook heeft elke stad of dorp slechts één carnavalsvereniging en hebben ze elk jaar een centraal thema waar iedereen het feest op afstemt. Tijdens het Bourgondische carnavalsfeest worden de steden omgedoopt en krijgen een tijdelijke carnavalsnaam. Eindhoven heet daardoor elk jaar drie dagen lang Lampegat, en Den Bosch luistert tijdens carnaval naar de naam Oeteldonk. Tegenwoordig is het Bourgondisch carnaval overigens al lang geen eetfestijn meer, maar meer een drinkfestijn. Het eten wordt in deze drie dagen meestal beperkt tot een bezoekje aan de snackbar, om met behulp van patat met fritessaus en frikadellen een bodempje te leggen voor het feest.

Buiten Limburg, Noord-Brabant en Zeeland merk je doorgaans weinig van het hele carnavalsfeest, al zijn er enkele katholieke dorpen in het Noorden waar men wel ‘wat aan carnaval doet’.

Overige evenementen

Behalve de Elfstedentocht en carnaval zijn er uiteraard nog heel veel andere feesten en evenementen die in Nederland worden gehouden. Eens in de vijf jaar wordt bijvoorbeeld Sail Amsterdam gehouden, een grote maritieme manifestatie waarbij immense klassieke zeilschepen uit de hele wereld een bezoekje brengen aan Amsterdam.

Een ander evenement dat een bezoekje waard is, is Vlaggetjesdag. Oorspronkelijk was deze feestelijke dag bedoeld om vissersboten te testen en klaar te maken voor het nieuwe haringseizoen, dat elk jaar in het Pinksterweekeinde begint. Vandaag de dag wordt het feest echter meer gevierd om de verkoop van de Nieuwe Haring te promoten. Op deze dag worden alle vissersboten in de haven vrolijk versierd met vlaggetjes en wordt de eerste vissersboot met vers gevangen haring opgewacht. Het allereerste vaatje haring dat aan land komt wordt bij opbod verkocht. De opbrengst van dit vaatje is in de laatste jaren enorm toegenomen en word traditioneel geschonken aan een goed doel.

Wat zuidelijker, in het Brabantse Tilburg, vindt elk jaar in de zomer de Tilburgse Kermis plaats. Deze kermis, die in totaal 10 dagen duurt, wordt gezien als de grootste van de Benelux en geeft soms onderdak aan tot wel 240 verschillende kermisattracties die over de hele stad verspreid staan. De kermis wordt bezocht door ruim 1 miljoen bezoekers en heeft elke dag een ander thema, zoals een kindermiddag, een seniorendag en Roze Maandag, waarbij de kermis overspoeld wordt door honderden travestieten die hun mooiste jurken hebben aangetrokken.

2 reacties op “Feesten en evenementen in de regio

  1. Pingback: Snelcursus haring eten op zijn Hollands | heimwee.info

  2. Pingback: De leukste plekken om dit jaar carnaval te vieren « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: