heimwee.info

… powered by Holland at Home

Expat in Nederland

Op dit moment wonen zo’n 200.000 expats in Nederland, en dan met name in de Randstad. De meeste expats komen uit Amerika en Engeland, maar ook andere nationaliteiten zoals Japanners zijn goed vertegenwoordigd. Deze buitenlandse werknemers vestigen zich voor een bepaalde periode in Nederland om in (inter)nationale bedrijven te werken die in Nederland hun hoofdkantoor hebben. Veel expats waarderen Nederland om de hoge levensstandaard en zijn bijvoorbeeld erg te spreken over de goede gezondheidszorg en het openbaar vervoer. Ook kunnen de meesten zich erg vinden in de vierdaagse werkweek en de grote hoeveelheid betaalde vakantiedagen, wat vooral voor Amerikanen en Japanners die lange werkdagen maken en weinig betaalde vakantiedagen hebben erg verfrissend kan zijn. Dat ze geen of niet goed Nederlands spreken is geen enkele belemmering, want de meeste Nederlanders spreken redelijk goed Engels. Tel daar nog eens bij op dat buitenlandse werknemers met schaarse specifieke kennis en vaardigheiden kunnen profiteren van de ‘30 procent regeling’, een belastingvoordeel waarbij ze tien jaar lang slechts 30% belasting betalen, dan begrijp je wel dat Nederland een populaire expatbestemming is.

Nederlandse eigenaardigheden

Veel westerse buitenlanders realiseren zich niet dat Nederland toch echt een ander land is, ondanks dat de cultuurverschillen op het eerste gezicht misschien klein zijn. Zo zal het veel expats direct opvallen dat Nederlanders ’s avonds hun gordijnen het liefst open houden, zodat buren en voorbijgangers goed naar binnen kunnen kijken, wat ook niet moeilijk is omdat de meeste Nederlandse huizen zeer grote ramen hebben. Ook het ouderwetse Nederlandse toilet met het unieke “toonplankje” is voor veel buitenlanders een belevenis, naast de uitgebreide collectie scheldwoorden waarbij je allerlei ziekten en aandoeningen krijgt toegewenst. De expat die op zoek gaat naar een koophuis voor de periode dat hij of zij in Nederland woont maakt direct kennis met de Nederlandse interpretatie van servicegerichtheid. Zijn makelaars in het buitenland juist vaak ’s avonds en in het weekend open om hun werkende klanten te kunnen bedienen, in Nederland hebben de meeste makelaars een strikt werkethos en sluiten elke werkdag om 17u toch echt hun deur. De expat is dus wel genoodzaakt om meteen na aankomst wat snipperdagen op te nemen om op zoek te gaan naar het ultieme droomhuis, maar dat mag geen probleem zijn gezien de berg betaalde vakantiedagen die er op hen te wachten staat.

Nederlands leren

Bijna alle expats die voor een tijdje naar Nederland komen zijn vastbesloten zo snel mogelijk Nederlands te leren. Toch blijkt al snel dat de taal toch wat moeilijker te leren is dan gedacht. Het helpt daarbij ook niet dat de Nederlanders zo goed Engels spreken, want als Nederlanders horen dat een buitenlander met het Nederlands loopt te stoeien gaan ze maar wat graag over op het Engels. Natuurlijk is dit goed bedoeld, maar veel expats raken daardoor ontmoedigd en de motivatie zakt dan al gauw in hun schoenen. Zelfs de schoonmaakster en de slager spreken Engels, dus waarom zou je nog Nederlands leren? Toch is dit wel jammer, want veel expats zullen beamen dat het veel voldoening geeft als je Nederlanders in hun eigen taal te woord kunt staan. Bovendien is de taal een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur, dus als je echt wil integreren is Nederlands leren onontbeerlijk. Echte doorzetters gaan daarom een cursus Nederlands volgen, die ook wel ‘Nederlands als Tweede Taal’ (NT2) wordt genoemd. Het leuke van zo’n taalcursus is dat je ook veel ‘lotgenoten’ leert kennen en meteen veel nieuwe vrienden maakt. Sommige expats worden door hun werkgever ‘naar de nonnen gestuurd’. Dit klinkt als een Middeleeuwse straf, maar wat dit betekent is dat ze een snelcursus Nederlands gaan leren bij het bekende gerenommeerde taalinstituut in Vught. Deze taaltrainingen zijn niet goedkoop, maar het stelt mensen wel in staat om binnen een paar weken een gesprek in het Nederlands te voeren.

Op kantoor

Expats die voor kortere of langere periode naar Nederland verhuizen doen dat meestal in opdracht van hun werkgever. De ‘baas’ regelt in dat geval vaak allerlei praktische zaken, zoals het regelen van de verhuiswagen, het aanvragen van het BSN-nummer (Burger Service Nummer) en huuraccommodatie. Wie dat zelf moet doen zal al snel de ietwat bureaucratische gemeente en Belastingdienst leren kennen, waar je naartoe moet om je in te schrijven zodat je in Nederland kunt gaan werken. Toch is het niet onmogelijk om alles op eigen houtje te regelen, want er zijn op internet heel veel expatwebsites- en forums te vinden waar je antwoorden kunt vinden op al je vragen. Ook zijn er in de Randstad heel veel rekruterings- en detacheringbureaus die zich specifiek richten op buitenlandse werknemers.

Veel expats kunnen een leuk boekje open doen over de kantoorcultuur in Nederland. Al is de voertaal bij veel Nederlandse internationale bedrijven tegenwoordig Engels, de gesprekken bij de koffiemachine en in de kantine zijn toch meestal in het Nederlands, dus voor die gelegenheden is het zeker handig een beetje Nederlands te kunnen spreken en te verstaan, al was het alleen al om de allerlaatste geruchten en roddels te kunnen opvangen. Bovendien is het een perfecte methode om het net geleerde Nederlands te gaan oefenen. Veel buitenlanders, zoals Britten, zijn gewend om regelmatig na werktijd nog even ergens wat te gaan drinken met collega’s. De meeste Nederlandse werknemers keren echter na het werk meteen huiswaarts, behalve als er op kantoor een borrel wordt gehouden die meestal bedoeld is om een speciale gelegenheid zoals een promotie of verjaardag te vieren. Op zo’n kantoorborrel wordt meestal ook alcohol geschonken, en vaak worden er ook nog wat typisch Hollandse borrelhapjes geserveerd zoals bitterballen, vlammetjes of blokjes kaas.

Na werktijd

Veel expats die in Nederland wonen vinden het moeilijk om contact te leggen met Nederlanders, waardoor hun sociale kring vooral uit collega-expats bestaat. Een groot verschil met bijvoorbeeld Amerikanen en Britten is dat de meeste Nederlanders werk en privé heel gescheiden houden, waardoor het niet vaak voorkomt dat collega’s ook vrienden worden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Expats zoeken voor hun sociale contacten daarom vaak hun toevlucht tot expatclubs en expatforums. Toch zouden sommige expats eens wat vaker naar een typisch Hollands bruin café moeten gaan, waar het vaak wat makkelijker is om in gesprek te raken met Nederlanders terwijl je van een lekker Hollands of Belgisch biertje kunt genieten.

De beste weg naar integratie: fietsen

De fiets is een typisch Hollands vervoermiddel, dat niet alleen voor ontspanning wordt gebruikt. Veel middelbare scholieren springen dagelijks op de fiets om de afstand naar school te overbruggen, en ook steeds meer werknemers kiezen voor de fiets als vervoermiddel om mee te forenzen, mede gestimuleerd door allerlei belastingvoordeeltjes die het nemen van de fiets naar het werk aantrekkelijker moeten maken. Nederland kent een uitgebreid netwerk van fietspaden, en ook veel hoofdwegen hebben een aparte fietsstrook waardoor veiligheid geen beletsel meer kan zijn om de fiets te nemen.

Expats moeten vaak even wennen aan fietsen naar het werk, omdat ze zich een beetje geïntimideerd voelen door de grote zwermen fietsers die meteen hun fietsbel rinkelen of een medisch handboek vol ziektes naar je hoofd slingeren als je te langzaam fietst, of omdat ze bang zijn helemaal bezweet aan te komen op kantoor. Echter, zul zullen al gauw merken hoe verfrissend en bevrijdend een ritje op de fiets kan zijn, en ook de gewoontes van de Nederlandse fietsers zullen ze al gauw overnemen. Het kopen van een Nederlandse fiets kan een spannend moment zijn voor veel expats, en als zij met de fiets naar hun werk gaan of hun kinderen met de bakfiets naar school brengen kunnen ze met recht zeggen: ik ben geïntegreerd!

Een beetje Nederland proeven

Voor nieuwbakken expats is het zinvol om wat weekendjes te besteden aan het ontdekken van het land. Met de trein kun je naar bijna alle uithoeken van het land gaan, en een goed overzicht van de Nederlandse geschiedenis en cultuur krijg je door een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld het Amsterdams Historisch Museum of het Rijksmuseum. Ook typisch Hollands eten uitproberen hoort natuurlijk bij het leren kennen van de Nederlandse cultuur. Veel expats zullen ontdekken dat die taartversiering die wij hagelslag noemen eigenlijk heel erg lekker is op de boterham, en dat een bord stevige erwtensoep of een vers gebakken oliebol je echt kan verwarmen op een koude winterse dag. Ook tradities als Sinterklaas en Koningsdag zullen snel bij menig expat in het geheugen gegrift staan… Zodra expats zich een beetje in de Nederlandse cultuur en tradities hebben verdiept zullen ze zeker weten dat dit kleine landje veel meer heeft te bieden dan windmolens, kaas en klompen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: