heimwee.info

… powered by Holland at Home

De regionale Nederlandse keuken

Tegenwoordig wordt veel groente en fruit geïmporteerd, maar vroeger was dat wel anders. Toen at men in Nederland wat op dat moment in het seizoen was, en veel mensen verbouwden hun groenten in hun eigen moestuin. In de zomer aten Nederlanders wat van het veld kwam, en in de winter maakten ze vooral gerechten van langer houdbare gewassen zoals aardappelen, kool, worst en spek. Als gevolg daarvan zijn Nederlandse maaltijden vaak een beetje sober, maar desalniettemin zijn ze erg vullend want de meeste Nederlanders werkten vroeger op het land en hadden voor die zware arbeid energie nodig.

Ook vandaag de dag bestaat een doorsnee Nederlandse maaltijd uit aardappeltjes, groente en een stukje vlees. Soms worden er ook maaltijdsoepen gemaakt zoals snert (erwtensoep) of bruine bonensoep, en heel af en toe komen de pannenkoeken als traktatie op tafel. Ook kent Nederland heel veel typische streekgerechten en regionale producten die vooral in een specifiek deel van Nederland gegeten of geproduceerd worden.

De noordelijke provincies

Friesland en Groningen kennen beiden heel veel regionale gerechten en producten. Sommige van deze lekkernijen zijn tegenwoordig gemeengoed in heel Nederland, zoals Groninger koek en Groninger mosterd, en natuurlijk ook typisch Gronings gedistilleerd zoals Groninger Brandewijn, Boerenjongens en Hooghoudt Jenever. Andere gerechten zijn vooral in Groningen zelf populair, en hebben typisch Groningse namen zoals Fieterknutten of Bloedbrood. Het nagerecht Stip in ’t Gat is zowel in Groningen, Friesland, Drenthe als Overijssel geliefd, en wordt soms ook Luie Wievenkost, Potstroop of gewoon Stip genoemd. Dit toetje is vooral bij kinderen populair en is een pap gemaakt van boekweit die wordt geserveerd met een kuiltje vol uitgebakken spekjes en flink wat stroop. Net zoals de Groningse gerechten zijn ook de meeste typisch Friese gerechten stevige kost. Ook Friesland kent producten die ver over de Friese provinciegrens te krijgen zijn, zoals het pittig smakende alcoholische drankje Berenburg, dat vroeger vaak werd gedronken om je op te warmen na een lange dag werken in de kou. Niet zelden werden daar blokjes Kanterkaas of Friese Nagelkaas bij gegeten, of de Beerenburg werd als aperitiefje geschonken waarna men zich tegoed deed aan echte Friese gerechten zoals Warkumer Skiere Ielsop (Workumer Palingsoep) of Potsjekoeke yn ‘e Fleispanne (Potjekoek in de Vleespan). Een van de meest verkochte Friese producten is misschien wel de koffiemelk van zuivelfabrikant Friesche Vlag, de marktleider in Nederland op het gebied van koffieverrijkers. Die koffie met melk smaakt uitstekend bij Spekkendikken, een typisch gebakje bestaande uit wafels en spek uit Drenthe dat vroeger op nieuwjaarsdag werd gegeten en geluk moest brengen. De traditie was om in plaats van spek een stukje schoenzool of katoen in het gebak te stoppen, om zo de draak te steken met gulzige eters

De middelste provincies

In het midden en westen van Nederland zijn veel gerechten geïnspireerd door de Noordzee en het IJsselmeer. De groenten in dit gebied kwamen daarbij vooral uit Langedijk en natuurlijk werd er veel kaas gegeten, zoals Goudse en Edammer kaas.  Een aantal van deze streekproducten genieten internationale erkenning en naamsbescherming binnen de Europese Unie. Zo zijn Gouda, Edam en Boeren-Leidse kaas beschermde namen en ook het aardappelras de Opperdoezer mag niet zomaar worden gebruikt, omdat men van mening is dat deze producten nergens anders zo lekker zijn en dus nergens anders mogen worden gemaakt.

In Noord- en Zuid-Holland wordt behalve goed gegeten ook flink gesnoept, en veel bekende Hollandse snoepjes worden dan ook in deze provincies gemaakt. Bekende voorbeelden zijn Haagse hopjes, muntdrop en de chocolade van de Haarlemse cacaofabrikant Droste, het merk dat internationaal bekend staat om het typische cacaodoosjes met de afbeelding van een Nederlandse verpleegster in uniform die zelf ook weer datzelfde blikje cacao op een dienblad vasthoudt en zo voor het beroemde ‘Droste effect’ zorgt.  Droste exporteert veel chocolade naar het buitenland, en toeristen nemen ook vaak graag een voorraadje Droste chocolade mee terug naar huis.

Zuid Nederland

Spek is niet alleen een veel gebruikt ingrediënt in het Noorden van Nederland, ook in Zeeland wordt het in veel gerechten gebruikt. Een echt Zeeuws product is Zeeuws spek, een spek dat gegrild of geroosterd wordt en een rijke smaak heeft omdat het in een marinade heeft gelegen van onder andere mosterd, sojasaus ui, knoflook, paprikapoeder en peper. Het bekendst zijn de Zeeuwen echter om hun mosselen en oesters, die vooral in Yerseke gekweekt worden en veel naar het buitenland worden geëxporteerd.

Wil je echt lekker eten, dan moet je natuurlijk in het Bourgondische Limburg of Noord-Brabant zijn, althans dat vinden de Zuiderlingen in ieder geval zelf. Echt Limburgs is Limburgse vlaai, een platte taart gemaakt van zacht brooddeeg en versierd of gevuld met fruit of rijst en dus in niets lijkt op het bijna gelijk klinkende populaire Hollandse toetje vla. Brabanders daarentegen zweren bij Bossche Bollen, een soort van profiterole maar dan van het formaat tennisbal die rijk gevuld is met slagroom en royaal gedompeld is in chocoladesaus.

Na al dat gebak kun je maar beter zorgen dat je nog een gaatje overhoudt, want een typisch avondgerecht is frites met zoervleisj (zuurvlees), een overheerlijke stoofschotel gemaakt van gestoofd paardenvlees met azijn, peperkoek en stroop. Stroop is trouwens een typisch Limburgs product, want in het Zuidlimburgse Schinnen staat de fabriek van Canisius, een van de grootste Nederlandse producenten van rinse appelstroop. Deze appelstroop is niet alleen heel lekker in zoervleisj maar ook erg smakelijk op de boterham, roggebrood en natuurlijk de Hollandse pannenkoek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: