heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Nederlandse vrijetijdsbestedingen

Gezellig is een typisch Nederlands woord. Linguïsten vinden het een van de moeilijkste Nederlandse woorden om te vertalen, omdat de betekenis van het woord gezellig erg breed is. Gezellig is namelijk niet alleen ‘cosy’, ofwel prettig of knus zoals dat in het Engels wordt aangeduid – een huis, activiteit of mens kan ook gezellig worden gevonden. Dat Nederlanders van gezelligheid houden staat in ieder geval als een paal boven water. Nederlanders brengen hun vrije tijd graag door met vrienden of familie, en dat doen velen van hen op een typisch Nederlandse gezellige manier.

De populairste sporten

Het Nederlands elftal doet het al decennia lang goed op Europese en Wereldkampioenschappen voetbal, en dat is niet voor niks. Nederland is een echt voetballand, en voetbal is waarschijnlijk de meest bekeken en gespeelde sport. Al op hele jonge leeftijd worden veel jongens en meisjes lid van een voetbalclub, en worden tijdens wedstrijden aangemoedigd door hun ouders, die vaak nog gepassioneerder zijn in het spel dan zijzelf. Veel wereldberoemde voetballers hebben in Nederland de basis gelegd voor hun carrière, zoals Wesley Sneijder, Ruud Gullit, Marco van Basten en natuurlijk niet te vergeten Johan Cruijff.

Naast voetbal worden in Nederland ook de sporten schaatsen, wielrennen en zwemmen meer dan gemiddeld beoefend.  In Nederland worden ieder jaar toonaangevende internationale schaatswedstrijden georganiseerd, en Nederlandse schaatsers als Sven Kramer, Yvonne van Gennip, Falko Zandstra en Ireen Wüst slepen hier regelmatig medailles in de wacht. Schaatsen was overigens eeuwen geleden al een geliefde bezigheid in Nederland, getuige de archeologische vondsten van schaatsen uit 1225 en de vele schilderijen van Hollandse meesters waarop gezellige Hollandse tafereeltjes met schaatsers zijn terug te vinden. Het meest populaire schaatsevenement van Nederland is zonder twijfel de Elfstedentocht, een schaatswedstrijd en –tocht op natuurijs die alleen wordt gehouden als het ijs daar dik genoeg voor is, en dat komt maar af en toe in een strenge winter voor.

Het kan niet anders dan dat wielrennen populair is in Nederland, want Nederlanders springen nou eenmaal graag op de fiets, al is dat meestal voor functionele of recreatieve doeleinden. Bij beroemde internationale wielerwedstrijden zoals de Tour de France zijn altijd veel Nederlandse wielrenners te ontdekken. Nederland is vooral trots op Joop Zoetemelk, die zestien keer heeft meegedaan aan de Tour en hem ook elke keer helemaal heeft uitgereden, wat een unicum is. Joop Zoetemelk heeft als bijnaam ‘de eeuwige tweede’ gekregen, omdat hij van die zestien keer maar liefst zes keer als tweede eindigde en maar één keer winnaar werd.

Al op heel jonge leeftijd leren Nederlandse kinderen zwemmen. Dit is niet alleen om sportieve redenen maar ook vanwege heel praktische doeleinden. In Nederland zijn heel veel slootjes, meren, rivieren, kanalen en meren, en bovendien grenst ongeveer de helft van Nederland aan zee, dus het beheersen van de zwemkunst is ook gewoon voor de veiligheid. Op internationale zwemkampioenschappen en tijdens de Olympische spelen weten er altijd wel een paar Nederlandse zwemmers en zwemsters een medaille te verdienen, zoals Pieter van den Hoogenband die drie keer Olympisch goud heeft gewonnen en zestien maal Europees kampioen is geworden. Zelfs prinses Beatrix was toen zij nog koningin was erg onder de indruk van zijn prestaties en heeft hem in 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarnaast is Pieter van de Hoogenband een tijdje lang het ‘gezicht’ geweest van de oer-Hollandse Calvé pindakaas reclame.

Een paar populaire Nederlandse sporten zijn van Nederlandse oorsprong en worden eigenlijk alleen in Nederland beoefend, zoals fierljeppen, korfbal, kaatsen en klootschieten. Fierljeppen is zoals de naam al vermoedt een echte Friese sport, die ontstond doordat boeren altijd met een polsstok over slootjes moesten springen om hun koeien te bereiken. Deze typisch Friese sport lijkt op polsstokhoogspringen, maar bij deze variant mag de atleet tijdens de sprong omhoog klauteren om zo bij de landing nog verder terecht te komen. In gewoon Nederlands wordt fierljeppen ook wel polsstokspringen genoemd. Een andere oer-Hollandse balsport is korfbal, dat in 1902 werd geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. De sport heeft wat weg van de Zweedse sport ‘ringboll’, waarbij ook de bal door een korf aan een paal moet worden gegooid, maar wat zo uniek is aan korfbal is dat de teams gemengd zijn en dus zowel mannen als vrouwen bevatten. Een andere typisch Nederlandse balsport is kaatsen, een van oorsprong Friese sport die lijkt op het Franse, Baskische en Spaanse kaatsspel waarbij het de bedoeling is een bal te werpen die de tegenstander niet kan terugslaan.

Andere vormen van gezelligheid

Nederlanders houden ook van gezelligheid binnenshuis, vooral als de dagen in het najaar weer korter worden en het buiten koud en regenachtig is. Als gevolg van de verzuiling kent Nederland heel veel verenigingen, die zich richten op activiteiten variërend van muziek maken en schaken tot borduren. Een echte Hollandse manier van gezamenlijk muziek maken is de fanfare, een muziekvereniging waarvan de leden op koper, saxofoons en slaginstrumenten spelen en bij feestelijke evenementen geüniformeerd op de maat van de muziek rondmarcheren. De Nederlandse cineast Bert Haanstra heeft in 1958 een komische speelfilm gemaakt over het wel en wee van een fanfare, en tot op de dag van vandaag wordt deze film als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse filmhistorie gezien.

Ook bij de Nederlandse gezinnen thuis worden er regelmatig gezellige activiteiten ontplooid, vaak onder het genot van een schaaltje borrelnootjes, blokjes kaas en een biertje of wijntje. Waarschijnlijk zijn al deze gezelschapsspelletjes tegenwoordig een beetje ingehaald door computerspellen, maar decennia lang waren bordspellen en jigsaw puzzels populaire vrijetijdsbestedingen. Zo speelden gezinnen graag ‘Mens Erger Je Niet’, ‘Ganzenbord’ of de Nederlandse uitgave van Monopoly, waarbij de Amsterdamse Kalverstraat en Leidsestraat de duurste en daarom meest begeerde straten waren. Een oer-Hollands gezelschapsspel is sjoelen, waarbij je sjoelschijven in de gleufjes aan het einde van een lange houten bak dient te schuiven. Dit familiespel wordt zelfs als sport bedreven, en de Nederlandse Sjoelbond organiseert regelmatig wedstrijden waarbij de beste Nederlandse sjoelers tegen elkaar uitkomen. De meeste Nederlanders beperken het sjoelen echter tot de huiskamer…  gewoon, omdat het zo gezellig is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: