heimwee.info

… powered by Holland at Home

Toeristische trekpleisters van Nederland

Ondanks het heel bescheiden formaat van Nederland vind je er toch heel veel interessante bezienswaardigheden die zelfs de meest kritische bezoeker de moeite waard zal vinden. Dat Nederland niet zo groot is, is juist handig, want je kunt de meest bezochte plaatsen allemaal in één dagtochtje doen!

Amsterdam

De meeste mensen die Nederland met een bezoek vereren zullen hun vakantie in Amsterdam beginnen, omdat dit dicht bij de luchthaven Schiphol ligt. Toeristen met een beperkte kennis van wat Amsterdam te bieden heeft komen echter vaak niet verder dan de Wallen, de Dam en het Leidseplein. Dat is jammer, want Amsterdam wordt gezien als een van de mooiste steden van Europa. Eén van de dingen die Amsterdam zo prachtig en uniek maken is de grachtengordel, een soort van spinnenweb van grachten die in een halve cirkel rondom het stadscentrum loopt en onlangs is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Als je door de grachtengordel loopt kom je in allemaal kleine straatjes terecht waar je gezellige cafés, knusse restaurants en unieke winkeltjes vindt. Als je dan toch door de grachtengordel loopt kun je meteen een bezoekje brengen aan het Anne Frank Museum dat aan de Prinsengracht gevestigd is, op een steenworp afstand van de Westertoren. Onderdeel van dit museum is de woning waar het joodse meisje Anne Frank met haar gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken en waar zij haar beroemde dagboek schreef. Het Anne Frank Museum is erg populair bij toeristen, dus wees niet verbaasd als je al vroeg in de ochtend in een lange rij staat!

Voor wie van kunst en geschiedenis houdt is Amsterdam echt een walhalla, want in de hoofdstad van Nederland zijn talloze musea gevestigd. Een aantal belangrijke musea zijn geclusterd rond het Museumplein, zoals het Van Gogh Museum, met de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh, en het Rijksmuseum, dat veel laat zien van het rijke Hollandse verleden en je laat vergapen aan prachtige schilderijen van Hollandse meesters. Vanaf het Museumplein kun je ook naar de Hermitage lopen, of een Museumboot of watertaxi nemen die je binnen enkele minuten naar dit pas een paar jaar geopende museum aan de Amstel brengt. Als je Amsterdam eens vanuit een ander perspectief wil zien kun je ook een rondvaart maken. De meeste rondvaartboten varen door de grachtengordel, de Amstel en het IJ, zodat je een goed beeld krijgt van het centrum van de stad. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren, want dan kun je echt gaan en staan waar je zelf wil. Ook is de fiets een handig vervoermiddel als je bijvoorbeeld de populaire Albert Cuypmarkt wil bezoeken, de beste plek om goedkope souvenirs in te slaan of Nieuwe Haring te proeven.

Zaanse Schans, Volendam, Marken, Alkmaar

Niet ver van Amsterdam ligt de toeristische attractie de Zaanse Schans, waar je kennis kunt maken met alles wat typisch Hollands is: windmolens, Zaanse huisjes, klederdrachten en zelfs een traditionele klompenmaker die voor je aan het werk gaat. Vanaf hier kun je verder naar het noorden rijden en het oude vissersdorpje Volendam bezoeken, waar de oudere bevolking zich nog steeds op traditionele wijze kleedt. Vanaf Volendam kun je met de boot over het IJsselmeer naar Marken gaan, nog zo’n typisch Hollands dorpje waar klederdracht en oer-Hollandse houten huisjes een begrip zijn. Ook in Noord-Holland, maar meer in het binnenland, ligt de stad Alkmaar. Elke vrijdagochtend wordt hier van de lente tot de herfst een traditionele kaasmarkt gehouden op het stadsplein. De markthandelaren lopen in klederdracht en zullen je in de gelegenheid stellen allerlei soorten kazen te proeven.

De Keukenhof

Elke lente, wanneer de tulpen beginnen uit te komen, stromen duizenden bezoekers naar de Keukenhof. Hier bekijken ze de prachtig aangelegde bloementuinen waarin ruim zeven miljoen tulpen groeien. De Keukenhof, dat zich op twintig minuten rijden van Amsterdam bevindt, is maar liefst 32 are groot, dus je kunt daar gemakkelijk een hele ochtend vertoeven. Ook is het een geweldige ervaring om door de omgeving nabij de Keukenhof te rijden, want in dit gebied, dat ‘Duin en Bollenstreek’ heet, bevinden zich de prachtige en kleurige tulpenvelden die veel toeristen al vanuit het vliegtuig hebben mogen aanschouwen.

Den Haag en Scheveningen

Alhoewel Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, zetelt de regering in Den Haag. Dat is ook de reden waarom de meeste buitenlandse ambassades hier gevestigd zijn, en ook het Internationaal Gerechtshof is hier te vinden. Vergeleken met Amsterdam komt Den Haag wat rustiger over, maar desalniettemin kun je hier heel veel bezienswaardigheden bezoeken. Je zou kunnen beginnen met het Binnenhof, een hofje waar zich allemaal prachtige oude parlementsgebouwen bevinden, sommigen daarvan staan er al sinds de dertiende eeuw! Vanaf hier kun je makkelijk naar Paleis Noordeinde lopen, waar prinses Beatrix woont (en Koning Willem-Alexander en zijn gezin in de toekomst gaan wonen). Uiteraard stelt de voormalige vorstin geen onaangekondigde bezoekers op prijs, maar je kunt wel om het paleis heenlopen en de mooie tuinen en gevels op een afstandje bewonderen. In Den Haag staan ook een aantal musea, waaronder het Mauritshuis, waar schilderijen van talloze Hollandse meesters zijn te bewonderen, en het Gemeentemuseum, dat een grote collectie moderne kunst herbergt. Na een bezoekje aan Den Haag kun je heerlijk bijkomen en uitwaaien in Scheveningen, de beroemde Hollandse badplaats waarvan de naam voor de meeste buitenlanders niet uit te spreken is. Scheveningen heeft naast mooie stranden ook een gezellige pier, waar zich allerlei leuke winkeltjes en restaurants bevinden. Bij mooi weer trekt Scheveningen veel bezoekers, maar ook op Nieuwjaarsdag is het hier een drukte van jewelste. Dan wordt hier namelijk de Nieuwjaarsduik gehouden, een evenement waarbij moedige Nederlanders in badkleding een duik nemen in het ijskoude water.

Delft en Gouda

De vele toeristen die Delft en Gouda bezoeken doen dat natuurlijk vanwege het Delftsblauw aardewerk en de Goudse kaas. Behalve dat deze typische Nederlandse producten hier vandaan komen zijn het ook gewoon gezellige stadjes, met mooie historische gebouwen en prachtige grachten. Elke donderdag houdt Gouda een kaasmarkt, waar je allerlei soorten Goudse kaas kunt bewonderen… en proeven natuurlijk.

De Deltawerken

Waar de meeste mensen de provincie Zeeland van kennen is de Watersnoodramp van 1953. Direct na de ramp besloot men dat dit nooit meer plaats mocht vinden en daarom werd er een massaal bouwproject gestart. In de afgelopen vijftig jaar zijn er in dit gebied allerlei dammen en waterkeringen aangelegd, die samen bekend staan als de Deltawerken. De American Society of Civil Engineers noemen het een van de ‘Zeven Wonderen van de Moderne Wereld’, dus ook vanuit architectonisch oogpunt is het een bezoekje waard!

Maastricht en Valkenburg

De meeste toeristen denken dat heel Nederland plat is en vol windmolens staat, maar Nederland kent ook prachtige heuvelachtige gebieden met middeleeuwse stadjes. Neem bijvoorbeeld Valkenburg aan de Geul, een knus stadje dat diverse bezienswaardigheden herbergt zoals een prachtige kasteelruïne, diverse musea en het oudste treinstation van Nederland. Op nog geen kwartiertje rijden van Valkenburg ligt Maastricht, een Bourgondische Limburgse stad met een mooie oude binnenstad. In deze stad kun je heerlijk uit eten en uitgebreid winkelen, en als je even wil uitrusten kun je neerstrijken op een van de gezellige terrasjes op het Vrijthof, de Markt, het Onze Lieve Vrouweplein of de Bassin, een klein haventje aan de Maas waar zich allemaal cafés bevinden.

Utrecht

Utrecht ligt heel centraal gelegen in het midden van Nederland en zou dus als uitvalsbasis kunnen dienen voor een meerdaagse toeristische toer door Nederland. Utrecht heeft een hele gezellige oude binnenstad waar je heerlijk kunt winkelen, en aan de Oudegracht zul je allemaal gezellige cafés en restaurants vinden. Ook staat kun je een bezoek brengen aan de Domtoren, een kerktoren die maar liefst 112 hoog is en vanwaar je op een mooie heldere dag een panorama van de hele stad kunt bekijken. Mocht je even de natuur willen opzoeken dan kan dat ook heel gemakkelijk vanuit Utrecht, want net buiten de stad ligt de Utrechtse Heuvelrug, een Nationaal Park met imposante zandduinen die over een groot gebied verspreid liggen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Echte natuurliefhebbers kunnen niet zonder een bezoekje aan de Hoge Veluwe. Dit Nationale Park in de provincie Gelderland is het grootste natuurgebied van Nederland. Je vindt in het park niet alleen heel veel bossen, er zijn ook heidegebieden, moerassen en zelfs drijfzand. Bij de ingangen van het park kun je gratis fietsen nemen, waarmee je het park op eigen houtje kunt ontdekken. Ook kom je vanzelf bij het Museum Kröller-Müller terecht, een museum voor moderne kunst dat pontificaal middel in het park staat. Zelfs voor wie niet van kunst houdt is het handig om hier even te stoppen en een verfrissend drankje te drinken.

Hunebedden en Westerbork

De provincie Drenthe is vooral bekend vanwege de Hunebedden. Dit zijn formaties van reusachtige gestapelde megalithische rotsen die 5500 jaar geleden vermoedelijk als graf dienden. In Drenthe is ook kamp Westerbork gelegen, een kamp dat in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp diende voor gevangenen die wachtten op transport naar Duitsland en Polen. Ook Anne Frank heeft hier met haar gezin een paar maanden doorgebracht voordat zij haar lot tegemoet ging. Alle barakken die hier vroeger stonden zijn inmiddels verdwenen, maar er staat wel een museum dat veel foto’s en spullen toont uit die tijd.

Groningen

Groningen is bij jongere generaties mogelijk het meest bekend vanwege het prestigieuze Groninger Museum, een zeer vooruitstrevend museum voor moderne kunst dat ieder jaar weer spraakmakende tentoonstellingen organiseert van zowel Nederlandse als buitenlandse kunstenaars. Bij de wat oudere generaties is vooral de Martinitoren een populaire trekpleister, een kerktoren die maar liefst 62 kerkklokken heeft en die je op zonnige dagen kunt beklimmen om de stad en het gebied eromheen tot aan de Waddenzee toe te bewonderen.

Friesland

Uiteraard mag de provincie Friesland niet ontbreken als je een rondreis door Nederland maakt. Deze provincie blinkt niet alleen uit door de natuurlijke omgeving met haar bossen, meren en kastelen, je kunt vanaf hier ook de Friese Waddeneilanden bezoeken. Mocht je in de winter deze provincie bezoeken dan zou je zelfs de beroemde Elfstedentocht van dichtbij kunnen aanschouwen, al is de kans daarop relatief klein aangezien deze schaatstocht op natuurijs heel zelden verreden wordt want het ijs moet daarvoor van perfecte dikte zijn.

De Afsluitdijk

Nadat je door Friesland hebt gereden zul je waarschijnlijk via de Afsluitdijk weer terug naar je beginpunt gaan in Amsterdam. De Afsluitdijk verbindt de provincies Friesland en Noord-Holland met elkaar, en is maar liefst 32 kilometer lang. Aan weerszijden van de dijk bevindt zich water, aan de ene kant het zoetwatermeer het IJsselmeer en aan de andere kant de zouten Waddenzee, en midden over de dijk loopt een snelweg die je in snel tempo weer naar Amsterdam zult brengen. Halverwege de dijk kun je even stoppen om een kopje koffie te drinken en van het adembenemende uitzicht over weerszijden van de dijk te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: