heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse muziek en popmuziek

De meeste buitenlanders zullen waarschijnlijk geen enkele Nederlandse popster kunnen noemen, of je moet wel een echte kenner tegenkomen! Nederlandse popgroepen zijn internationaal gezien nooit erg succesvol geweest, maar op eigen bodem weten ze toch een hele grote aanhang achter zich te scharen.

De geschiedenis van de Nederlandse muziek

In vroegere eeuwen waren de meeste Nederlandstalige liedjes volksliederen die van mond tot mond werden overgedragen. De oorsprong van deze liedjes was vaak onbekend, daarom wist ook niemand wie de liedjes hadden geschreven. Het oudste Nederlandstalige liederenboek stamt uit 1544 en komt uit Antwerpen. Er zijn in de navolgende eeuwen heel wat liedboeken gemaakt, maar artiesten en liedjesschrijvers moesten wachten tot de uitvinding van de grammofoon alvorens ze bekender werden bij een grotere groep mensen. De oudste bekende Nederlandse zangers zijn Lou Bandy, Louis Davids en de cabaretier Jean-Louis Pisuisse (Max Blokzijl).

Popmuziek van eigen bodem

Na de Tweede Wereldoorlog maakten veel Nederlandse jongeren kennis met muziek uit de Verenigde Staten en Groot Brittannië, en onder invloed daarvan gingen zij ook zelf muziek maken. Tot de eerste Nederlandse popsterren die in de jaren vijftig bekendheid kregen behoren Max van Praag en de Skymasters. In de jaren zestig breidde het aantal Hollandse popbands verder uit, en er waren zelfs een paar zangers, zoals Willy Alberti en Eddy Christiani, die een plaatsje veroverden ergens achteraan op de hitlijsten van Amerika. Natuurlijk ontstonden er in Nederland ook rockbands, zoals Peter Koelewijn en de Rockets die met “Kom van dat dak af” een Nederlandse nummer-1 hit scoorden. Behalve popartiesten deden in die tijd ook Nederlandse cabaretiers en chansonniers het goed, en artiesten als Toon Hermans, Anneke Grönloh en Rob de Nijs wisten een groot deel van de Nederlandse bevolking in vervoering te krijgen.

In de jaren zeventig waren er nog maar weinig popbands en popartiesten die in de Nederlandse taal zongen, want dit werd geassocieerd met het ‘truttige’ Nederlandse Levenslied. Doordat veel Nederlandse bands in het Engels zongen zagen sommigen de kans ook in het buitenland een beetje succesvol te worden. Zo kwam Shocking Blue bovenaan in de internationale hitlijsten terecht met “Venus” en had Golden Earring een nummer-1 hit met “Radar Love”. Begin jaren tachtig besloten sommige Nederlandse bands weer in het Nederlands te gaan zingen. De stoere taal was voor sommigen even wennen, maar al heel snel waren bands als Doe Maar, Frank Boeijengroep, Toontje Lager en Het Goede Doel niet meer uit de top-40 weg te denken. Sommige bands gingen zelfs in een dialect zingen, zoals de Limburgse popgroep Rowwen Hèze en de Achterhoekse rockband Normaal. Tegenwoordig is het zingen in de Nederlandse taal door Nederlandse popartiesten helemaal ingeburgerd, en beroemde Nederlandstalige popgroepen- en artiesten van de laatste tien jaar zijn bijvoorbeeld René Froger, Marco Borsato, Ruth Jacott, Bløf en De Kast.

Het Nederlandse Levenslied

Nederlandse popbands zijn altijd met de tijd meegegaan en volgden buitenlandse trends op de voet. Ook Nederland kende punkbands, zoals Ivy Green en de Heideroosjes en discogroepen als Pussycat, Earth & Fire en Teach-In. Vandaag de dag is rapper Ali B een Nederlandse bekendheid en behaalt DJ Tiësto al jarenlang internationale successen met zijn housemuziek.

Een meer tijdloze Nederlandse muzieksoort is het Levenslied. De naam van deze stijl werd door Jean-Louis Pisuisse (Max Blokzijl) verzonnen, die in 1908 een alternatieve term voor het Franse woord ‘chanson’ zocht. De liedjes die uit deze stijl voortkomen worden ook wel smartlappen genoemd en zijn meestal eenvoudig en herkenbaar, waarbij vooral emotioneel beladen onderwerpen, zoals een onbereikbare liefde of bedrog, bezongen worden. Vóór de Tweede Wereldoorlog waren vooral Willy Derby en Louis Davids populaire zangers van het Levenslied, en vanaf de jaren vijftig en verder kwamen daar namen bij zoals Willy Alberti, Johnny Jordaan, Corry en de Rekels, Zangeres zonder Naam en André Hazes. Toen de Nederlandstalige popmuziek begin jaren tachtig sterk in opkomst was nam de populariteit van het Levenslied erg af. Deze ‘dip’ duurde echter niet lang, want midden jaren negentig was het Levenslied weer helemaal terug van weggeweest en werden artiesten als Corry Konings, Jantje Smit, Marianne Weber en Frans Bauer razend populair. Het succes van deze muziekstijl lijkt tot op de dag van vandaag voort te duren en de zangers en zangeressen van het Levenslied trekken ook nu nog regelmatig volle zalen. Daarnaast zijn deze artiesten geliefde BN’ers (Beroemde Nederlanders) die vaak mogen plaatsnemen in spelletjesprogramma’s op de Nederlandse televisie.

Eén reactie op “Nederlandse muziek en popmuziek

  1. Pingback: Top 10 Nederlandstalige hits aller tijden | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: