heimwee.info

… powered by Holland at Home

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe van 2012 vandaag geveild

‘Lekker zacht en vet’, zo karakteriseerde keurmeester Peter Koelewijn in een interview op Radio 1 de eerste nieuwe haring van het seizoen die afgelopen zondag de haven van Scheveningen binnen kwam. Twee Hollandse vissersschepen brachten die dag 20.000 vaatjes haring aan wal, wat goed is voor maar liefst 100.000 kilo haring.

De Hollandse vissersschepen hebben een week bij Schotland gevaren om daar op nieuwe haring te vissen. In dit deel van de Noordzee eet de vis veel plankton, wat de smaak ten goede komt. “De vis heeft een vetpercentage van 19 tot 21 procent, beter kan het niet”, aldus de keurmeester, die zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken steekt. Het haringseizoen bestrijkt slechts zes weken en in deze periode wordt alle nieuwe maatjesharing gevangen. De vis vervolgens direct ingevroren, zodat deze op een later moment kan worden gegeten.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe dat aan het begin van elk haringseizoen aan land komt wordt traditiegetrouw geveild, waarna de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. De veiling vindt vandaag plaats in Scheveningen, en het geld dat het eerste vaatje Hollandse Nieuwe oplevert gaat dit jaar naar het Jeugdsportfonds.

Zelf nieuwe haring klaarmaken op Hollandse wijze? Snijd de haring in stukjes van plm. 3 cm, doe er een oer-Hollands prikkertje in en serveer ze met een vers gesnipperde ui en eventueel een paar plakjes Hollandse augurk.

Eén reactie op “Eerste vaatje Hollandse Nieuwe van 2012 vandaag geveild

  1. Pieter M Blik
    07/06/2012

    wat lekker zeg stuur mij een vaatje!!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: