heimwee.info

… powered by Holland at Home

Het Nederlands Elftal – toen en nu

Vanaf 9 juni is het weer zover, en mag het Nederlands voetbalelftal weer haar kunsten vertonen aan het internationale voetbalminnende publiek. De prestaties van het Nederlands elftal tijdens de WK van 2010 staan velen vast nog vers in het geheugen, en voetballers als Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar zijn inmiddels gevierde internationale voetbalhelden. Maar wie gingen hun voor, en welke successen heeft het Nederlands elftal in het verleden geboekt?

In 1905 speelde het Nederlands elftal haar eerste interland tegen buurland België, en deze wedstrijd wonnen ze met 4-1. De jaren daarna behaalde het Nederlands voetbalelftal nog enkele succesjes, waaronder drie keer een bronzen medaille op de Olympische Spelen. Pas in 1930 organiseerde de FIFA haar eerste WK in Uruguay, maar het Nederlands team deed toen niet mee. Zij traden vier jaar later voor het eerst aan, toen de WK in Italië plaatsvond. Daar lag Nederland er echter al in de eerste ronde uit, en ook het WK daarna, dat in 1938 in Frankrijk werd gehouden, deed Nederland het niet veel beter.

De jaren die daarop volgden deed Nederland niet altijd mee aan het WK, en als het Nederlands elftal wel meedeed werd het niet gekwalificeerd. Ook het EK, dat in 1960 voor het eerst werd georganiseerd in Frankrijk, bleef jaren lang buiten bereik van Nederland omdat het Nederlands team niet door de kwalificatierondes heen wist te komen. In 1974 kwam aan al die tegenslagen gelukkig een einde, toen het Nederlands elftal niet alleen gekwalificeerd werd voor het WK maar het mede dankzij de talentvolle voetballers Johan Cruijff, Johnny Rep en Johan Neeskens zelfs schopte tot de finale. Twee jaar later, toen het EK in Joegoslavië werd gehouden, wist het Nederlands elftal een mooie derde plaats te behalen, en tijdens het WK van 1978 in Argentinië stond Nederland wederom in de finale. Nederland moest echter tot het EK van 1988 wachten voordat ‘Oranje’ eindelijk de Europese titel veroverde, en Nederland door voetballers als Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten in één klap weer helemaal op de kaart werd gezet. Ook raakte vanaf die overwinning de ‘Oranje-gekte‘ steeds meer in de mode en gingen steeds meer voetbalfans tijdens een EK of WK hun straat, huis en/of zichzelf helemaal in het oranje tooien.

In de jaren die daarop volgden was het Nederlands elftal helaas niet in staat dit internationale voetbalsucces vast te houden. Nederland wist zich meestal wel voor het EK en WK te kwalificeren, maar de finaleronde werd pas weer bereikt tijdens het WK van 2010. Momenteel staat het Nederlands elftal op de vierde plaats van de FIFA wereldranglijst, dus dat belooft wat voor de aankomende EK…

Het Nederlands elftal in 2012

In de selectie van het Nederlands elftal van 2012 zitten:

  • Coach: Bert van Marwijk
  • Keepers: Tim Krul, Maarten Stekelenburg, Michel Vorm
  • Verdedigers: Khalid Boulahrouz, Wilfred Bouma, John Heitinga, Joris Mathijsen, Ron Vlaar, Gregory van der Wiel, Jetro Willems
  • Middenvelders: Ibrahim Afellay, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Stijn Schaars, Wesley Sneijder, Kevin Strootman, Rafael van der Vaart
  • Aanvallers: Klaas Jan Huntelaar, Luuk de Jong, Dirk Kuyt, Luciano Narsingh, Robin van Persie, Arjen Robben

Het Nederlands elftal zit in Pool B en speelt op de volgende data:

Zaterdag 9 juni (18:00 CET): Nederland – Denemarken
Woensdag 13 juni (20:45 CET): Nederland – Duitsland
Zondag 17 juni (20:45 CET): Portugal – Nederland

Kwartfinales:
Donderdag 21 juni (20:45 CET): Winnaar pool A – Tweede pool B
Vrijdag 22 juni (20:45 CET): Winnaar pool B – Tweede pool A

Halve finales:
Woensdag 27 juni (20:45 CET): Winnaar kwartfinale 1 – Winnaar kwartfinale 3
Donderdag 28 juni (20:45 CET): Winnaar kwartfinale 2 – Winnaar kwartfinale 4

Finale:
Zondag 1 juli (20:45 CET): Winnaar halve finale 1 – Winnaar halve finale 2

Interessante weetjes

  • Het Nederlands elftal wordt sinds de jaren negentig ook vaak ‘Oranje’ genoemd, naar de kleur van hun tenue en uiteraard als verwijzing naar het Huis van Oranje.
  • Van alle Nederlandse voetballers heeft keeper Edwin van der Sar aan de meeste interlands meegedaan, maar liefst 130 in totaal
  • De Britse coach Bob Glendennig heeft in de vaderlandse geschiedenis de meeste interlands voor het Nederlandse elftal gecoacht, te weten 87. Toch zijn met hem relatief gezien niet de meeste wedstrijden gewonnen, die prestatie mag Bert van Marwijk op zijn naam zetten, die sinds 2008 coach van het Nederlands elftal is.
  • Patrick Kluivert heeft tot op heden de meeste doelpunten gescoord voor het Nederlands elftal, in totaal 40
  • Het Nederlands Elftal doet tegenwoordig niet meer mee aan de Olympische spelen. Nederland wordt daar vandaag de dag vertegenwoordigd door Jong Oranje, een team dat uit talentvolle jonge voetballers van onder de 21 jaar bestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: