heimwee.info

… powered by Holland at Home

Aspergeteelt in Noord-Limburg flink gestegen

De totale aspergeteelt is de laatste drie jaar flink gestegen, zo meldde het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) twee weken geleden. De totale toename was 18 procent, waarvan het grootste deel is toe te schrijven aan de provincie Limburg. Ook in Noord-Brabant nam de aspergeteelt toe, al was het hier iets minder.

Het overgrote deel van de Hollandse aspergeteelt vindt tegenwoordig plaats in Noord-Limburg, maar dit is niet altijd zo geweest. De eerste aspergeteelt in de negentiende eeuw vond namelijk plaats op de zandgronden bij de duinen van Zuid- en Noord-Holland en op de Brabantse Wal, bij Bergen op Zoom. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw verschoof de aspergeteelt naar Noord-Limburg, en dan met name rond het plaatsje Grubbenvorst, waar vandaag de dag nog steeds de aspergeveilingen worden gehouden. Men ontdekte dat de zandgronden in dit gebied een ideale bodem waren voor asperges, en bovendien lag dit dicht bij de grens van Duitsland, een grote afzetmarkt voor deze lekkernij.

Het aspergeseizoen is maar heel kort in Nederland en bestrijkt slechts twee maanden. Traditioneel worden alle asperges geoogst vanaf de tweede donderdag in april tot 24 juni, de dag van het katholieke Sint Jan-feest. Sinds 2006 dragen Nederlandse witte asperges een blauwgekleurd kwaliteitslabel met daarop de Nederlandse vlag, waarmee wordt gegarandeerd dat de asperges écht van Hollandse bodem komen. Vergeleken met andere groenten zijn asperges relatief duur, omdat het oogsten van de aspergestengels met de hand moet worden gedaan. Omdat de asperges nog geheel in de grond zitten als ze rijp zijn moeten ze elk afzonderlijk met het blote oog worden opgespoord en ondergronds worden afgesneden.

Een traditionele Hollandse manier om asperges te bereiden is door ze te schillen, vervolgens 8 tot 10 minuten te koken en daarna te serveren met een paar plakjes ham en een gekookt eitje en te overgieten met een heerlijke aspergesaus. Van de schillen van de asperges kun je een lekkere soep maken of je kunt stukjes gekookte asperges toevoegen aan een kant en klare aspergesoep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: