heimwee.info

… powered by Holland at Home

Bitterballen – de bal waarmee Nederland altijd scoort!

Bezoek een Hollands borreltje of feestje en je zult ongetwijfeld een schaal warme bitterballen onder je neus krijgen. Toch is de bitterbal, waarmee je op elk feestje scoort, niet zomaar een bal, want deze overheerlijke en immens populaire Hollandse snack heeft een kleurrijke geschiedenis!

Het woord ‘bitter’ in bitterballen heeft niets te maken met de smaak van de snack, want iedereen die wel eens een bitterballetje heeft geproefd weet wel dat deze lekker hartig en smeuïg is. De naam heeft deze populaire bal te danken aan de Hollandse likeur ‘bittertje’, waarmee deze in vroegere tijden vaak samen werd geserveerd. Bitterballen worden gemaakt van stukjes vlees (meestal rundvlees, maar soms ook kalfsvlees of kip), bouillon, bloem, boter, peterselie, zout en peper. Al deze ingrediënten worden eerst samen in een pan tot een romige ragout gekookt, waarna het in de koelkast wordt gezet om hard te worden. Vervolgens worden er balletjes van gerold, die een jasje krijgen van paneermeel, ei en melk. Daarna worden de bitterballen gefrituurd totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Bitterballen worden meestal opgediend met een schaaltje mosterd, en dan bij voorkeur een scherpe variant zoals Groninger mosterd.

Bitterballen zijn al eeuwen lang een gewilde hap. Men vermoedt dat de Batavieren, die 200 jaar voor onze jaartelling in Nederland woonden, al bitterballen maakten. Zij gebruikten voor de vulling restjes vlees, zoals gestoofd ossenvlees, en mengden dit met bouillon en brood zodat ze een vullende stoofmaaltijd hadden die bewaard kon worden voor later of kon worden meegenomen op de jacht. Toen de Spanjaarden aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw Nederland bezetten werden bitterballen ook een geliefde snack onder de Spaanse soldaten, die er een tapas van maakten door de ballen te frituren. Het verhaal gaat dat de eerste bitterballen zoals wij die vandaag de dag kennen werden gemaakt in de Gouden Eeuw door de vrouw van de Amsterdamse kroegbaas Jan Barendz. Zij verfijnde het recept van de Spanjaarden en serveerde het met bittertje, bier en jenever om te voorkomen dat gasten het café verlieten zodra ze honger kregen.

Tegenwoordig zijn bitterballen populair in Nederland, België en enkele voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Indonesië en Suriname. Alhoewel de Spanjaarden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het huidige bitterballenrecept namen zij de bitterballen niet mee terug naar Spanje! Het recept voor bitterballen vertoont overigens zeer grote overeenkomsten met het recept voor Hollandse kroketten, het enige verschil is doorgaans de vorm en grootte.

In de laatste decennia is het recept voor bitterballen verder geëvolueerd, wat betekent dat je nu ook bitterballen kunt kopen met allerlei andere ingrediënten, zoals nootmuskaat en kerriepoeder, om ze een unieke smaak te geven. Maar de traditionele bitterbal blijft toch het populairst onder de Nederlanders, en is zelfs verkrijgbaar in Hollandse kroegen op veelbezochte vakantiebestemmingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: