heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlanders ontbijten een stuk goedkoper!

Men zegt wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is – daarom is het goed nieuws dat deze gezonde gewoonte de laatste jaren een stuk goedkoper is geworden. In een onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd door de ING, blijkt dat de prijs voor een standaard Hollands ontbijt de afgelopen tien jaar veel langzamer is gestegen dan de inflatie. Als gevolg daarvan kost een ontbijtje nu 13% meer dan tien jaar geleden, terwijl de prijzen in het algemeen met 20% zijn gestegen.

In het onderzoek ging men uit van een standaard Nederlands ontbijt, wat bestond uit twee sneetjes brood met margarine, een plak Goudse kaas, boterhammenworst, een krentenbol, twee kopjes koffie met suiker, een ei en een glaasje sinaasappelsap. Aan dit ontbijt ben je in Nederland op jaarbasis tegenwoordig €500 kwijt, wat maar €55 meer is dan tien jaar geleden. De reden dat een Hollands ontbijt relatief goedkoper is geworden wordt deels veroorzaakt doordat de prijs van suiker en brood in vergelijking met veel andere producten de laatste jaren weinig is gestegen. Echter, daar staat tegenover dat de prijs van koffie, thee (niet meegenomen in het standaard ontbijt van de ING), Goudse kaas en sinaasappelsap veel sterker zijn gestegen. Ook hebben de prijsoorlogen van de grote supermarkten, die vooral prominent waren in 2004 en 2005, een steentje bijgedragen aan de nu relatief lagere prijs van het ontbijt.

Als je in Nederland woont en nog meer op je jaarlijkse ontbijtrekening wil besparen dan komt het onderzoek ook nog met een aantal handige tips. Als koffiedrinkers bijvoorbeeld overstappen op thee, kunnen ze jaarlijks zo’n €15 extra besparen. Bovendien ben je nog eens €74 goedkoper uit als je het glaasje sinaasappelsap helemaal uit je ontbijt schrapt. En als je de krentenbol en de twee sneetjes brood met respectievelijk kaas en boterhammenworst vervangt door drie sneetjes met hagelslag dan kun je zelfs €160 op jaarbasis besparen… Boterhammen met hagelslag als ontbijt, wie is daar nou op tegen? Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: