heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlanders wonen vaak dichter bij groen dan gedacht

Eén van de belangrijkste redenen dat veel Nederlanders (willen) emigreren is dat ze behoefte hebben aan meer natuur en ruimte. Echter, wat blijkt… maar liefst 89 van de 100 Nederlanders wonen op maximaal 1 kilometer afstand van een groene omgeving, zoals een plantsoen, park, heide of bos! Zien emigranten de natuur naast hun eigen deur over het hoofd?

Het Centraal Bureau Voor Statistiek (CBS) wist begin juni te melden dat de meeste Nederlanders helemaal niet ver met de auto hoeven te rijden om een beetje frisse natuur in te ademen. Voor veel Nederlanders ligt de gemiddelde afstand naar het dichtstbijzijnde park of bos namelijk onder de kilometer. In sommige buurten hoeven de bewoners zelfs niet meer dan 100 meter te lopen naar het dichtstbijzijnde groen om daar te picknicken met een mand vol crackers, kaasblokjes, borrelnootjes en zomers witbier. Mocht je in Nederland wat dichter bij de natuur willen wonen maar toch niet zonder de stad kunnen dan doe je er goed aan erop te letten hoe je nieuwe buurt heet, want de naam van een stadsbuurt verraadt vaak of er een bos of park nabij is; denk bijvoorbeeld aan de Westerparkbuurt in Amsterdam, de Oosterparkbuurt in Groningen of het Julianapark in Rijswijk. Woon je liever bij een bos, dan kun je het beste naar Gelderland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant of Limburg verhuizen, want daar is de afstand tot een bos gemiddeld het kortst. Toch kun je, ook als je in de Randstand woont, dicht bij de natuur wonen. Bewoners van de Azië-buurt in Delft wonen bijvoorbeeld niet alleen maar 200 meter van het park Abtswoude, ze zitten ook nog eens op nog geen 200 meter lopen van een klein natuurlijk open terrein aan de rand van de stad én op 5 minuten fietsafstand van het Abtwoudse Bos.

Maar als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid van Nederland dan kun je misschien toch wel begrijpen waarom sommige Nederlanders liever hun heil elders zoeken. Nederland staat met 403 inwoners per km2 op de 26e plaats van landen met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld – bijna uitsluitend stadstaatjes zoals Singapore en Hong Kong hebben een hogere bevolkingsdichtheid! Vergelijk dat eens met Australië, dat een bevolkingsdichtheid heeft van 2,7 inwoners per km2 (227e plaats), of Canada, dat maar 3,4 inwoners per km2 telt (223e plaats). Ook dichter bij huis hebben de inwoners vaak toch wat meer bewegingsruimte, denk bijvoorbeeld aan Duitsland (52e plaats, 230,6 inwoners per km2), Frankrijk (101e plaats, 99,6 inwoners per km2) en Ierland (141e plaats, 59,8 inwoners per km2)… toch emigreren dan maar, als je op zoek bent naar ruimte en rust?

2 reacties op “Nederlanders wonen vaak dichter bij groen dan gedacht

  1. j van Berg
    11/07/2012

    “Groen” betekent nog niet “Natuur”…:-/

  2. Jantje
    11/07/2012

    Maak me niet boos…De Nederlanders zijn dichterbij dan CDS zegt. Zij zitten maar 20 cm vanaf – hun groenten op het bord!! …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: