heimwee.info

… powered by Holland at Home

De Efteling houdt sprookjes ‘levend’ met De Dag Van Het Sprookje

Bijna elk Nederlands kind is ooit wel eens naar de Efteling geweest en weet precies te vertellen wat er gebeurt als je daar papier in de prullenbak gooit… maar daarover later meer! Aankomende zaterdag wordt alweer voor de vijfde keer de Dag Van Het Sprookje gehouden in misschien wel het meest legendarische attractiepark van Nederland.

De Efteling bestond op 31 mei jongstleden precies 60 jaar en heeft altijd een heel eigen karakter gehad. Toen het park begin jaren vijftig in Kaatsheuvel (Noord-Brabant) werd geopend was het vooral bedoeld als sprookjespark voor kinderen tot 12 jaar. Het park had een hele specifieke stijl, waarin de tekeningen van de beroemde Nederlandse illustrator Anton Pieck centraal stonden. Kinderen waanden zich echt in een sprookje en er waren behalve allerlei levensgrote bewegende sprookjesfiguren ook een sprookjeskasteel, typisch Hollandse huisjes, een natuurpark, een speeltuin, roeivijvers en een theehuis. Voor het ontwerp en de typografie werden specifieke kleuren en een lettertype gebruikt die Anton Pieck zelf ontworpen had.

Ook vandaag de dag neemt de stijl van Anton Pieck nog steeds een belangrijke plaats in, al zijn er door de jaren heen wel wat andere stijlen aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld bepaalde sprookjesachtige Thaise vormgeving en symbolen uit het Aztekentijdperk. Tegenwoordig is de Efteling ook helemaal geen kinderpark meer, maar een allround attractiepark waar mensen van alle leeftijden zich een hele dag kunnen vermaken. Ook beschikt het park nu over alle faciliteiten die bij een gerenommeerd pretpark horen, zoals flitsende achtbanen, een pannenkoekenhuis waar je echte Hollandse pannenkoeken kan eten, een theater, een hotel en een golfclub. Dat de Efteling ook vandaag de dag nog altijd erg populair is blijkt wel uit de bezoekersaantallen, want bijna 4 miljoen mensen kiezen er jaarlijks voor om af te reizen naar dit van oudsher typisch Hollandse sprookjespark in de bossen van Noord-Brabant. De Efteling wordt ook al decennia lang elk jaar bekroond met diverse prijzen, zoals de Pomme d’Or voor het “beste recreatiepark van Europa” (1972) en de IAAPA Applause Award voor het “beste pretpark ter wereld” (1992).

Sinds 7 juli 2007 organiseert de Efteling elk jaar De Dag Van Het Sprookje. Op deze dag wordt iedereen opgeroepen om meer sprookjes te lezen en te beluisteren, waarmee de Efteling hoopt sprookjes ‘levend’ te houden. De datum 7/7 is trouwens niet voor niets gekozen, want het getal zeven wordt in sprookjes veel gebruikt, onder andere in de sprookjes De Zeven Dwergen, De Wolf Met De Zeven Geitjes en De Zevenmijlslaarzen…

En wat gebeurt er als je in de Efteling papier in de prullenbak wil gooien? Dan ga je naar Holle Bolle Gijs die zijn mond wijd open heeft en met een zware holle stem “papierrr hierrr” zegt. Zodra je het papier in zijn mond hebt geworpen krijg je een heel tevredenstellend antwoord: “dank u wel”, dat je aanmoedigt om nog meer afval door zijn mond naar binnen te gooien.

Eén reactie op “De Efteling houdt sprookjes ‘levend’ met De Dag Van Het Sprookje

  1. 1R2N
    06/07/2012

    Och, zulke mooie herinneringen aan de Efteling. Was er voor het eerst in 1962. Het was een hele expeditie: ik logeerde bij Opa en Oma in Soest en we spraken af met mijn tante en neefjes/nichtje bij het restaurant in Vianen: chocolademelk kregen we natuurlijk. Dan met ons allen op naar de Efteling. Dat was een hoogte punt in de zomer vakantie en zo hebben we het volgehouden tot 1974. Roodkapje, doornroosje, het vliegend tapijt, Hans en Grietje, de rode schoentjes, lange nek en overal de paddestoelen. Wat later kwam het sprookje van de lelies. Hollebolle gijs en de kip met de goude eieren en de ezel vonden we ook te gek. Maar eigenlijk was het leukste het traptreintje, wat een lol hadden we daar. Onze Oma was gek op de Carroussel, dus daar gingen we ook de nodige toeren in doen.
    Mijn kinderen zijn er ook regelmatig geweest. Een paar weken geleden was in in Basel met mijn zoon. En wat zei hij? Misschien heeft Anton Piek zijn inspiratie voor het tekenen van de huizen hier genomen.
    In onze familie waarderen we allemaal zijn printen en hij heeft drie generaties in ieder geval gemarkeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: