heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 10 bordspellen Nederland

Je zou denken dat ouderwetse bordspellen sinds de uitvinding van de spelcomputer niet meer populair zijn. Toch worden dit soort ‘ouderwetse’ spelletjes nog steeds driftig gespeeld in menige Hollandse huiskamer, al dan niet vergezeld van een drankje en typisch Hollandse snacks zoals borrelnootjes, chips, een portie Hollandse kaasblokjes of zelfs warme Hollandse snacks zoals bitterballen of knakworstjes. Bijgaand een overzicht van de meest verkochte bordspellen in Nederland in de periode 2009-2011 (bron: Stichting Speelgoed).

1. Rummikub
Een spel voor 2 tot 4 personen waarbij de spelers zoveel mogelijk getallencombinaties moeten maken om zo hun spelsteentjes zo snel mogelijk kwijt te raken. Rummikub was in 1983 ‘Spel van het Jaar’ in Nederland, maar ook elders in de wereld is dit spel erg populair getuige de wereldkampioenschappen die regelmatig worden gehouden en maar liefst drie maal zijn gewonnen door iemand uit Nederland. Rummikub is ook als reisversie te koop (bevat kleinere steentjes) en is tegenwoordig tevens online te spelen.

2. Scrabble
Misschien komt het wel door de populariteit van de online app Wordfeud dat dit letterspel de laatste jaren weer zo populair is in Nederland. In ieder geval is het een erg educatief spel, en een goede manier om je Nederlands ‘levend’ te houden! Scrabble is ook als reisversie te koop.

3. Monopoly
Dit spel kwam in 1934 in Amerika op de markt en heeft sindsdien zo’n beetje de hele wereld veroverd en is in veel verschillende talen en lokale varianten uitgebracht. Uiteraard bestaat er ook een Nederlandse versie van Monopoly, waarbij de Kalverstraat en Leidsestraat in Amsterdam de twee duurste straten zijn. Van Monopoly is ook een handige opklapbare reisversie beschikbaar.

4. Mens Erger Je Niet
Je zou denken dat deze klassieker een typisch Hollands bordspel is, maar het tegendeel is waar. Dit spel stamt uit India en werd in 1896 als eerste in Groot-Brittannië uitgebracht. Tot op de dag van vandaag weten veel mensen hun emoties niet onder controle te houden als ze Mens Erger Je Niet spelen, vandaar de typische naam van dit spel.

5. Woordzoeker
Bij dit woordspel is het de bedoeling dat je als eerste van alle spelers een woord vindt op het spelbord. Net zoals Scrabble ook erg goed voor je Nederlands, en handig om mee te nemen op reis omdat het in een plastic doos zit.

6. Dokter Bibber
De meest onschuldige manier van ‘doktertje spelen’, waarbij je met een pincet allerlei operatiehandelingen moet uitvoeren op een denkbeeldige patiënt. Als je niet bibbervast genoeg bent dan gaat je patiënt schreeuwen. Vooral leuk voor kleinere kinderen, waarbij ze hun motoriek spelenderwijs kunnen verfijnen. Dokter Bibber was in 2007 ‘Speelgoed van het Jaar’ in Nederland.

7. Doolhof
Een strategisch spel waarbij de speler langs de voorwerpen en figuren op het spelbord moet lopen die op de aan hen uitgedeelde kaartjes staan afgebeeld. Door het spel slim te spelen kun je andere spelers hinderen.

8. Party & Co
Een avondvullend spel voor groot en klein, waarbij je onder andere moet liplezen, tekeningen raden of Trivia-achtige vragen moet beantwoorden om punten te winnen.

9. Ik Hou van Holland
Hét perfecte spel voor wie Holland mist en de kennis over Holland (waaronder Nederlandse speelfilms, muziek en algemene kennis) op peil wil houden. Muziek speelt, net zoals in de televisieshow van Linda de Mol waarop dit spel gebaseerd is, een belangrijke rol. Als er een muziekvraag wordt gesteld dien je twee zinnen van een Nederlandstalig liedje helemaal foutloos mee te zingen.

10. Twister
Een behendigheidsspel dat sinds de jaren ’70 enorm populair is en ook nu nog steeds voor een hilarische avond kan zorgen. Bij dit spel dienen alle spelers om beurten een lichaamsdeel op een bepaalde kleur cirkel te zetten. Wie het als langste volhoudt om niet om te vallen, de verkeerde cirkel aan te raken of een cirkel los te laten heeft gewonnen. Heel leuk voor kinderen maar ook bij studenten erg populair, en erg handig om mee te nemen op reis want je kunt het spelkleed gewoon opvouwen.

5 reacties op “Top 10 bordspellen Nederland

 1. Rik
  22/07/2015

  Haha, dat doen mij weer aan vroeger denken: met de hele familie gezellig aan tafel en spellen spelen. Dat moeten we zeker weer eens gaan doen. Lekker Monopoly spelen.

 2. Pingback: Typisch Hollandse jaren ‘70 gerechten | heimwee.info

 3. Pingback: Heerlijk herfst! – Nederland op zijn mooist « heimwee.info

 4. Marjet vd B.
  17/07/2012

  Jaaa… Halma! Je kunt het nog steeds kopen hoor, ook bij online winkels 🙂
  En je kunt het online spelen, als je “Halma online” googled krijg je allemaal websites te zien.

 5. Mary de Lange
  16/07/2012

  Wie kent het oude spel ‘Halma’ nog en waar is dat nog verkrijgbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: