heimwee.info

… powered by Holland at Home

Waarom regent het zo vaak in Nederland?

Eén van de redenen waarom Nederlanders emigreren is het weer. Je hoeft de weersberichten maar even te volgen en je zult wel begrijpen waarom: de regen. Maar waarom regent het nou eigenlijk zo vaak in Nederland? En waarom is de zomer van 2012 tot nu toe allesbehalve zonnig?

Alhoewel Nederlanders volgens diverse peilingen een erg tevreden volkje zijn klagen ze graag over het weer, en dan met name de regen. Natuurlijk is er wel eens een hittegolfje in Nederland, en ook in de winter sneeuwt het soms zo flink dat het Hollandse landschap tijdelijk verandert in een idyllisch winters tafereeltje. Maar de regen gooit toch vroeg of laat roet in het eten… althans, dat gevoel heeft de gemiddelde Nederlander. Want als je over een lange periode bekijkt hoe vaak het in Nederland regent dan moeten we gek genoeg constateren dat het gemiddeld genomen maar 7% van de tijd regent! De reden dat het in Nederland nooit echt lang warm of koud is heeft alles te maken met het gematigd zeeklimaat, dat veroorzaakt wordt door de Noordzee en Waddenzee die ’s zomers en ‘s winters de temperaturen temperen. De laatste jaren hebben meteorologen wel een gemiddelde temperatuursstijging kunnen waarnemen, maar ze zijn er nog niet over uit of dit toeval is of veroorzaakt wordt door het broeikaseffect.

Het oer-Hollandse weer is behalve van het klimaat erg afhankelijk van luchtsoorten en de fronten die deze luchtsoorten van elkaar scheiden. Vooral deze zomer heeft Nederland voortdurend last van de ‘jet stream’, een front waarachter maritiem polaire lucht zit die vochtig en koud weer naar Nederland brengt. Normaalgesproken ligt dit front ‘s zomers ergens boven Schotland, maar om een of andere reden wil de ‘jet stream’ al weken lang niet van zijn plaats wijken en blijft hangen boven Engeland en Nederland. Het gevolg daarvan is duidelijk merkbaar: tot nu toe is deze zomer met een gemiddelde van 15,7 graden in De Bilt de koudste sinds 1987 en net zo nat en guur als de zomer van 1993…. je zou bijna zin krijgen om je schaatsen alvast uit het vet te halen en typisch Hollandse wintergerechten zoals boerenkool met rookworst of een beker warme chocomel klaar te maken! Gelukkig is de zomer officieel pas halverwege, dus als in de aankomende weken de zon wat meer gaat schijnen in Nederland dan hoeft de zomer van 2012 niet in te gaan als een van de koudste en natste van de geschiedenis…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: