heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nijmeegse Vierdaagse ondanks regen weer groot succes

De échte wandelliefhebbers zal het wel niet ontgaan zijn: deze week vond alweer voor de 96e keer de Vierdaagse van Nijmegen plaats. Ondanks alle regenbuien die Nederland al de hele zomer in hun greep houden hopen vandaag ruim 39.000 mensen uit binnen- en buitenland de eindstreep te behalen en de felbegeerde Vierdaagsekruisje in de wacht te slepen.

Elke derde dinsdag van juli staat Nijmegen op zijn kop, want dan start de beroemde Vierdaagse van Nijmegen. Tijdens dit wandelspektakel, dat in 1909 voor het eerst werd georganiseerd en in de beginjaren vooral voor militairen bestemd was, lopen de deelnemers elke dag 30, 40 of 50 kilometer, daarbij enthousiast toegejuicht door toeschouwers langs de route. Het leuke aan dit wandelevenement is dat je geen topsporter hoeft te zijn om mee te kunnen doen. Een paar goede wandelschoenen is genoeg – al helpt het wel als je die van tevoren een beetje hebt ingelopen! Daarnaast vinden veel deelnemers de verbroedering die tijdens het wandelen ontstaat een unieke ervaring, naast natuurlijk alle goedbedoelde aanmoedigingen van alle toeschouwers. Dit jaar is de Vierdaagse zo populair dat maar liefst vijfduizend mensen teleurgesteld moesten worden en geen startbewijs kregen om mee te wandelen.

Elke dag van de Vierdaagse heeft een eigen naam. De eerste dag heet de Dag van Elst, en staat in het teken van de Waalbrug waar maar liefst twee keer overheen gelopen wordt (zie foto). Daarna volgt de Dag van Wijchen, die traditioneel als de zwaarste dag wordt gezien. Ook de derde dag, de Dag van Groesbeek, is vanwege de vele heuvels die moeten worden bedwongen voor veel wandelaars erg zwaar, maar daarnaast zullen de plensbuien die gisteren zijn gevallen voor menigeen een beproeving zijn geweest. Waar iedereen het echter voor doet is de vierde dag, ook wel de Dag van Cuijk genoemd, die vandaag plaatsvindt. Aan het eind van deze laatste dag van de Vierdaagse lopen alle deelnemers Nijmegen binnen en worden daarbij gefeliciteerd door familie, vrienden en toeschouwers. Ook krijgen zij bij binnenkomst gladiolen uitgedeeld, vandaar dat de St Annastraat in Nijmegen die dag ook wel de Via Gladiola wordt genoemd.

Veel wandelaars hebben tijdens de Vierdaagse te kampen gehad met blaren, spierpijn, wind en regen, maar al die ongemakken worden alweer snel vergeten als zij vandaag hun ‘Vierdaagsekruisje’ in ontvangst nemen. Tot donderdag waren er 1225 deelnemers uitgevallen tijdens deze 96e editie van de Vierdaagse, en men verwacht daarom dat ongeveer zo’n 39.000 deelnemers de eindstreep zullen gaan halen, afhankelijk van hoeveel mensen er vrijdagochtend aan de start van de laatste dag zijn verschenen. Het aantal afvallers is overigens dit jaar voor het eerst sinds jaren gedaald. Volgens marsleider Johan Willemstein komt dit “doordat steeds meer mensen ervan overtuigd raken dat het uitlopen van de Vierdaagse een prestatie is waarvoor je goed moet trainen.”

Interessante Vierdaagse weetjes

  • De Nijmeegse Vierdaagse is al lang niet meer alleen maar een wandelfestijn. Gedurende de hele week vinden er ook allerlei andere activiteiten plaats, zoals de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.
  • Tot 2004 dienden mannen een langere afstand te lopen dan vrouwen om het Vierdaagse-kruisje te verdienen.
  • Tijdens de Vierdaagse is drie keer een huwelijk voltrokken. De laatste keer was in 2011, toen twee Duitse militairen na het verlaten van Cuijk op de pontonbrug elkaar het ja-woord gaven.
  • Annie Berkhout is recordhoudster Vierdaagse lopen en heeft al 66 keer het Vierdaagsekruisje ontvangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: