heimwee.info

… powered by Holland at Home

Waar een klein land groot in kan zijn: de ruimtevaart

De Nederlandse astronaut André Kuipers is afgelopen donderdag na een ruimtereis van ruim 7 maanden teruggekeerd naar Nederland. De 53-jarige Nederlander deed mee aan de ruimtemissie PromiSSe, en verbleef daarvoor vanaf 21 december 2011 in de Russische Soyuz-capsule waar hij onder andere wetenschappelijke experimenten uitvoerde. André Kuipers is echter niet de eerste Nederlander die het luchtruim koos, twee andere Nederlanders gingen hem voor, en Nederland kent een rijke traditie op het gebied van astronomie en ruimtevaart.

Dat Nederland zo betrokken is bij de ruimtevaart is niet nieuw. Al in de zestiende eeuw vond de relatief onbekende Nederlander Hans Lippershey de telescoop uit, en met de kennis die in Nederland bestond ten aanzien van telescopen zijn in de afgelopen eeuwen belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van diverse moderne telescopen die tot op de dag van vandaag over de hele wereld worden gebruikt. Bekender is de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels, die bijna dertig jaar geleden een reis door de ruimte maakte. In 1978 werd Ockels, die tevens natuurkundige, hoogleraar en piloot was, door de European Space Agency (ESA) uitverkoren om deel te nemen aan Spacelab, een ruimtevaartprogramma dat werd uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse NASA. Na twee jaar een astronautenopleiding te hebben gevolgd aan het Lyndon B. Johnson Space Center in Texas ging hij in 1985 mee met de Spaceshuttle Challenger. Tijdens deze ruimtevlucht deed hij diverse proeven met allerlei meetapparatuur. Officieel is Wubbo Ockels de eerste Nederlander die de ruimte in ging, maar dat komt alleen maar omdat de Zeeuwse ruimtevaarder Lodewijk van den Berg, die een half jaar vóór Wubbo Ockels een ruimtereis met de Challenger maakte, genaturaliseerd was tot Amerikaans staatsburger en dus geen Nederlands paspoort meer had.

Ook nu nog speelt Nederland een belangrijke rol in de internationale ruimtevaart. Vooral op wetenschappelijk gebied speelt Nederland een vooraanstaande rol binnen de ESA, en maar liefst 1000 Nederlanders werken fulltime aan diverse ruimtevaartprojecten. Nederland besteedt jaarlijks zo’n 100 miljoen euro aan de ruimtevaart, en dat is naast de 20 miljoen die uitgegeven wordt door de Nederlandse commerciële ruimtevaartindustrie voor de vervaardiging van oa. zonnepanelen, ontstekers en lanceerraketten. Nederlandse jongens en meisjes die astronaut willen worden kunnen het Nationaal Ruimtevaart Museum in het Nationaal Luchtvaart- Themapark Aviodrome op Lelystad Airport bezoeken om zich te vergapen aan onder andere de eerste Nederlandse satelliet ANS, zijn opvolger IRAS en een Gemini capsule.

André Kuipers verbleef trouwens twee maanden langer in de ruimte dan oorspronkelijk was gepland, omdat het afsluitingsmechanisme van de ruimtecapsule niet goed werkte. Zou hij daar wel een reservevoorraadje Nederlandse producten hebben gehad, of heeft hij het een tijdje moeten stellen zonder stroopwafels, hagelslag en Hollandse dropjes… ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: