heimwee.info

… powered by Holland at Home

Fietsen door het Rijksmuseum volgend jaar weer toegestaan

Het Rijksmuseum gaat volgend jaar na een lange renovatie eindelijk weer helemaal open voor het publiek. Dat is goed nieuws voor de vele toeristen die het de afgelopen jaren hebben moeten doen met een kleine tijdelijke expositie die vanaf een zijdeur van het museum was te bereiken. Maar het is ook een opluchting voor alle fietsers, want zij moeten al jaren omfietsen om vanaf het centrum naar Amsterdam-Zuid te gaan.

Dat er tijdens de renovatie niet door de onderdoorgang kan worden gefietst is al lange tijd een doorn in het oog van fietsend Amsterdam. Sinds de renovatie in 2009 van start is gegaan moeten fietsers namelijk via allerlei noodfietspaden rijden om Amsterdam-Zuid te bereiken. Dit kost niet alleen extra tijd, ze missen zo ook de prachtige welvingen in de passage en de geweldige akoestiek die goed tot zijn recht komt als strijk- of blazerskwartetjes een miniconcert geven. Maar wat veel fietsers vooral missen zijn de muzikanten in traditionele klederdracht uit Mongolië. Voor de renovatie streken zij regelmatig neer in de passage om daar prachtige klanken voort te brengen met hun lang aanhoudend vibrerend stemgeluid, waarmee ze zowel voetgangers als fietsers in vervoering brachten.

Lange tijd was er sprake van dat de museumpassage na de renovatie nooit meer open zou gaan voor fietsers en alleen voor wandelaars toegankelijk zou worden. Vooral de directeur van het Rijksmuseum zag de fietsers liever gaan dan komen, want hij vond de fietsers een gevaar voor alle drommen bezoekers die zich bijna permanent in en om het museum verschansen om even uit te rusten of Hollandse etenswaren te nuttigen. Ook het Amsterdamse stadsdeel Zuid schaarde zich lang achter zijn visie, ondanks de vele protesten van fietsers.

Toch is de gemeente Amsterdam uiteindelijk gezwicht voor de wens van de fietsers, want er is nu besloten dat er in de onderdoorgang een afgescheiden voetgangersgebied en fietspad komt, en dat de veiligheid in de gaten zal worden gehouden met camera’s. Een half jaar na de opening van het gerenoveerde Rijksmuseum zal de veiligheid in de onderdoorgang geëvalueerd worden en besloten worden of de fietsers definitief terugkeren in de passage van het Rijksmuseum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: