heimwee.info

… powered by Holland at Home

Overwinteren – een beetje emigreren maar toch weer niet

Voor veel vogelsoorten is het de normaalste zaak van de wereld: overwinteren in een ander land om zo te profiteren van bepaalde weersomstandigheden . Ook Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om  de gure winters van Nederland te ontlopen en trekken een paar weken tot zelfs een paar maanden per jaar zuidwaarts. En waarom zou je ook niet, als je ergens anders van een heerlijke zonnige winter kunt genieten?

Overwinteren

Wie gaat overwinteren vertrekt tijdens de winter minimaal een maand of langer naar het buitenland, zonder de intentie om daar daadwerkelijk te gaan wonen. Het gaat hier dus niet om een wintervakantie van drie weken en ook niet om emigratie, maar om een langere periode van vast verblijf. De belangrijkste reden om te overwinteren is natuurlijk het klimaat, maar ook het ontdekken van een nieuwe cultuur en andere mensen leren kennen kunnen redenen zijn om tijdelijk Nederland te verruilen voor een warm land.

Bestemmingen

De winterperiode staat voor veel overwinteraars in het teken van nieuwe contacten opdoen, van de zon en de natuur genieten, cultuur opsnuiven en ontspannen. Populaire landen om te overwinteren zijn Spanje, Italië en Portugal, maar ook Marokko, Turkije en zelfs Thailand zijn steeds meer in trek. Aangezien in de meeste landen het hoogseizoen in de zomerperiode valt zijn de kosten van reis en verblijf in de wintermaanden vaak een stuk goedkoper. Het is natuurlijk mogelijk om tijdens de overwinteringperiode in een hotel te slapen, maar ook het huren van een appartement of vakantiehuisje zijn goede opties.

Spanje

Vanwege haar klimaat en de vele stranden is Spanje een populaire bestemming om te overwinteren, maar ook de mediterrane cultuur spreekt uiteraard veel mensen aan – denk daarbij bijvoorbeeld aan de siësta en de Spaanse keuken. Qua locatie is vooral de Costa Blanca erg populair onder overwinteraars. Het klimaat in deze streek staat op de lijst van de World Health Organisation als één van de gezondste ter wereld, wat misschien ook wel verklaart waarom steden in dit gebied, zoals Alicante en Benidorm, in de winterperiode druk worden bezocht. Naast de kustgebieden van Spanje zijn ook de Canarische Eilanden erg geliefd. Deze eilanden zijn Spaans grondgebied, maar liggen ten Noordwesten van Afrika en profiteren dankzij de geografische ligging  van een subtropisch klimaat met een zeer milde winter en temperaturen van rond de 20 graden.

Alhoewel overwinteren iets anders is dan emigreren kan er toch heel wat bij komen. Waar vind je lange termijn huuraccommodatie? Wie let er op je huis in Nederland? Gaat je huisdier mee naar je overwinterbestemming? Alle antwoorden op dit soort vragen en nog heel veel andere informatie over overwinteren kun je vinden op de website Vertrek naar Spanje.

Dit is een gastblog van Vertrek naar Spanje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: