heimwee.info

… powered by Holland at Home

Omvangrijke archeologische vondst in Westfriese Omringdijk

Vorige maand is er een spectaculaire archeologische vondst gedaan in Noord-Holland. Terwijl het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bezig was met het afronden van dijkversterkende werkzaamheden aan de Omringdijk, de dijk die tussen de Westfriese steden Enkhuizen en Hoorn loopt, vonden zij bij Oosterleek muren van huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Maar dat was niet de enige vondst…

Toen archeologen werden ingeschakeld om de eeuwenoude muren op waarde te schatten vonden zij negen skeletten van volwassenen en kinderen, die vermoedelijk uit de veertiende eeuw stammen. In eerste instantie dachten de archeologen dat de skeletten van drenkelingen waren, of misschien zelfs van misdadigers.

Het lijkt er echter op dat er op de bewuste plek een begraafplaats is geweest, althans dat vermoeden de archeologen die op diezelfde plek ook restanten van houten huizen uit de twaalfde of dertiende eeuw hebben gevonden. De houten huizen behoorden bij een dorp dat in de vijftiende eeuw overstroomde, waarna men besloot de dijk te verplaatsen. Toch bleef de plek tot in de zeventiende eeuw gewijde grond en diende het nog lang nadat de nieuwe dijk was gebouwd als begraafplaats.

Het archeologisch onderzoek is inmiddels afgerond, maar de dijkwerkzaamheden zullen nog tot september duren. Op 22 september wordt ‘De dag van de dijk’ georganiseerd, om de Omringdijk op een feestelijke manier “terug te geven” aan de bewoners langs de dijk. Op en rond de Omringdijk worden overigens wel vaker evenementen georganiseerd. Zo vond er 23 april jl. het Opperdoezer Ronde oogstfeest plaats, waarbij bezoekers konden genieten van culinaire hoogstandjes met Westfriese streekproducten, zoals de Opperdoezer Ronde (door kenners beschouwd als de lekkerste aardappel van Nederland), Westfries schapenijs en Westfriese wijn. Als je echt een liefhebber bent van typisch Hollandse producten uit deze streek en niet kunt wachten tot het volgende Opperdoezer Ronde feest dan kun je ook een culinaire fietsroute boeken bij enkele plaatselijke hotels, die het hele jaar door beschikbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: