heimwee.info

… powered by Holland at Home

Tips voor emigratie naar Duitsland

Als u plannen heeft om te emigreren naar Duitsland dan zal er veel geregeld moeten worden. In dit artikel vindt u een aantal handige tips over hoe u het beste uw emigratie naar Duitsland kunt voorbereiden.

Het vinden van een huis in Duitsland

Bij het zoeken van een huis kunt u kiezen tussen kopen en huren. U zou hierbij een makelaar kunnen inschakelen, maar zoals in iedere branche zijn er hele goede en minder goede Duitse makelaars. Probeer daarom erachter te komen of uw makelaar een goede reputatie heeft door bijvoorbeeld op andere websites naar referenties of aanbevelingen te zoeken.

Papierwerk

Er zal waarschijnlijk ook veel papierwerk moeten worden geregeld. Hierbij kunt u denken aan in- en uitschrijving bij de gemeente waar u nu woont en waar u gaat wonen. Voor uw paspoort en rijbewijs verandert er niet veel, deze zijn gewoon in Duitsland geldig. Wanneer uw paspoort verloopt dient u deze bij het Nederlandse consulaat te laten verlengen, maar een nieuw rijbewijs dient u in Duitsland aan te vragen. Het verschil met een Nederlands rijbewijs is dat het Duitse uw leven lang geldig is, dus u hoeft dit maar één keer te doen. Verder is het verstandig om te kijken of uw diploma’s, aktes, certificaten en andere belangrijke documenten wel geldig zijn in Duitsland. Als dit niet het geval is kunt u deze geldig laten maken in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld bij Nuffic.

Verhuizen naar Duitsland

Om uw verhuizing zo goed en soepel mogelijk te laten lopen kunt u eerst offertes aanvragen van verschillende verhuisbedrijven. Vervolgens kunt u dan het verhuisbedrijf kiezen dat het beste bij uw wensen past. Het is aan te raden een erkende verhuizer te nemen, want deze moet zich bij internationale verhuizingen aan extra regels houden en geeft garanties af ten aanzien van de kwaliteit van de verhuizing. Zodra u verhuisd bent kunt u uw post automatisch laten doorsturen naar uw nieuwe adres. De bewoner van uw oude huis heeft zo geen last van uw post en u ontvangt uw eigen post direct. U kunt het automatisch laten doorsturen van uw post makkelijk zelf regelen via internet, u gaat daarvoor naar de website van Post.nl.

Cultuur

In Duitsland wordt bijna iedereen met u (Sie) aangesproken, op dit vlak zijn Duitsers dus een stuk formeler dan Nederlanders. U kunt daarom het beste iedereen met u aanspreken, behalve kleine kinderen.
Wilt u meer informatie over emigreren, wonen en werken in Duitsland? Kijk dan op vertreknaarduitsland.nl.

Dit is een gastblog van Vertrek naar Duitsland

Eén reactie op “Tips voor emigratie naar Duitsland

  1. Lisette Brouwer
    24/10/2012

    Voor een nieuw KRO-programma zoekt de KRO i.s.m. producent SNP Media Nederlandse singles in het buitenland die samen met ons op zoek willen naar de ideale partner.
    Woon en werk je in het buitenland én ben je single of ken je iemand die je hiermee wilt verrassen? Vul dan nu het aanmeldingsformulier in via http://www.kro.nl/programmas/oproepen en dan nemen wij contact met je op. Voor vragen kun je mailen naar Lisette.Brouwer@snpmedia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: