heimwee.info

… powered by Holland at Home

Thema Nationale Indië Herdenking dit jaar “Vertrek uit Indië”

Woensdag 15 augustus aanstaande vindt de jaarlijkse Indië Herdenking plaats in Den Haag. Op deze dag worden alle ingrijpende gebeurtenissen herdacht die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de voormalige kolonie Nederlands-Indië en andere landen in Azië. Het belangrijkste onderdeel van de dag is de herdenkingsplechtigheid die aan het begin van de middag plaatsvindt bij het Indisch Monument.

Het Indisch Monument, dat in 1988 door Koningin Beatrix werd onthuld, staat symbool voor het lijden van alle landgenoten die in Azië woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, was Nederlands-Indië namelijk nog lang niet bevrijd en werd bezet door Japan. Maar ook toen Japan op 15 augustus 1945 capituleerde was het land eigenlijk nog niet helemaal bevrijd, omdat geallieerde troepen direct het land binnentrokken en de Japanse militairen de opdracht gaven de orde te bewaren. Bovendien ging de onafhankelijkheidsstrijd die volgde met veel geweld gepaard, waardoor dit voor velen een hele emotionele periode uit hun leven was. Omdat de bevrijding voor alle mensen die in Nederlands-Indië en omgeving woonden zo anders is verlopen, en de Japanse bezetting diepe sporen heeft nagelaten in de geschiedenis, vindt jaarlijks de Indië Herdenking plaats.

De Indië Herdenking begint woensdag 15 augustus om 10.30 uur met een ochtendprogramma in het World Forum Centre in Den Haag, waarbij allerlei sprekers het woord nemen, afgewisseld door muziek van zangeres Julya Lo’ko. Na dit ochtendvullende programma vindt om 12.30 uur de officiële herdenking plaats bij het Indië-monument. Na afloop kun je deelnemen aan een lunch (waarbij je kunt kiezen uit de Indonesische gerechten nasi rames of gado-gado), en de koempoelan bezoeken, een Indonesisch feest met muziek, exposities en stands. Ook vinden er rondetafelgesprekken plaats met als thema “Vertrek uit Indië”. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar wordt er een speciaal programma georganiseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: