heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse heiwmee producten top-10

Heimwee naar Nederland… welke Nederlandse emigrant heeft er niet wel eens last van. Vooral op speciale momenten of gebeurtenissen die onlosmakelijk verbonden zijn met Nederlandse tradities kan het verlangen naar Nederland zo maar de kop op steken. Gelukkig hoef je als emigrant tegenwoordig al lang niet meer al je schepen achter je te verbranden, want door de komst van internet is het houden van contact met familie en vrienden die in Nederland zijn ‘achtergebleven’ een stuk gemakkelijker geworden. Ook voor Nederlandse producten hoef je niet meer je koffer vol te stouwen of je familie lief aan te kijken, die bestel je gewoon via internet en dan worden ze vaak binnen een week bij je thuisbezorgd.

Naar welke Hollandse producten verlangen Nederlandse emigranten het meest? Bijgaand een overzicht van de meest verkochte producten van Holland at Home.

1. De Ruijter Hagelslag

Niets is zo typisch Hollands als een boterham met chocoladehagelslag. Buiten Nederland en België is deze broodversiering nergens te vinden, tenzij je genoegen neemt met peperdure chocoladekorrels in een piepklein doosje die bedoeld zijn om je taart mee op te fleuren. Pure hagelslag is het meest populair, maar melkchocolade hagel en vlokken doen het ook erg goed.

2. Calvé pindakaas

Wie is er niet mee groot geworden? Zelfs tweevoudige Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem die al jaren in Canada woont en daar een boerenbedrijf heeft verkiest mogelijk liever deze typisch Hollandse pindakaas boven een lokale variant.

3. Conimex groentemix voor nasi goreng

Indonesisch eten is buiten de Nederlandse landsgrenzen (en Indonesië zelf natuurlijk) nauwelijks bekend. Maar dat betekent nog niet dat Nederlandse emigranten er dan maar helemaal vanaf zien! Ook in hun nieuwe thuisland maken ze graag een bordje nasi of bami (want ook die mix wordt veel besteld), waarschijnlijk aangevuld met atjar, seroendeng en andere populaire Indonesische bijgerechten.

4. Roomboter stroopwafels

Veel toeristen die Nederland met een bezoekje vereren nemen een of meerdere pakken stroopwafels mee terug naar huis. En gelijk hebben ze, want deze heerlijke typisch Hollandse koek is ook bij Nederlanders razend populair, of ze nu in Nederland wonen of daarbuiten.

5. Unox Gelderse rookworst

Af en toe kom je ze wel eens tegen in buitenlandse supermarkten, van die worsten die in de verte lijken op een rookworst. Toch halen ze het niet bij een echte ouderwets lekkere oer-Hollandse Unox Gelderse rookworst. Lekker voor op de boerenkool of in de erwtensoep, kan het nog Hollandser?

6.  Peijnenburg ontbijtkoek

Maakte jouw moeder vroeger ook vaak een paar plakjes ontbijtkoek met boter klaar als je thuis kwam van school? Ontbijtkoek staat voor Hollandse knusheid en gezelligheid, en dat is misschien ook wel de reden waarom Nederlanders in het buitenland het maar al te graag bestellen.

7. Conimex ketjap manis

Ketjap is uiteraard een onontbeerlijk ingrediënt voor Indonesische maaltijden, maar de meeste Nederlanders weten nog wel beter: het is ook heerlijk in marinades, jus, soepen en sauzen. In het buitenland kun je vaak ook wel ketjap of sojasaus krijgen, maar die zijn vaak wat waterig vergeleken met Hollandse ketjap manis.

8. Nutricia Chocomel

Chocolademelk is een redelijk universeel product, maar er is geen enkele chocolademelk die zo lekker en vol smaakt als de Chocomel van Nutricia. Vooral in de winter roept deze chocomel bij velen warme herinneringen op, en eigenlijk mag een mok warme chocomel ook niet ontbreken als je de Sinterklaascadeautjes uitpakt.

9. Venco topdrop

Echte Hollandse drop, probeer daar maar eens aan te komen in het buitenland. De meeste buitenlandse drop heeft een sterkere lakritssmaak of is veel te zoet, en zoute drop is al bijna helemaal niet te vinden. Venco topdrop is een echte klassieker onder de Hollandse drop en was in de jaren ’70 en ’80 razend populair in Nederland. Ook Klene muntdrop is trouwens erg geliefd onder emigranten… zou dat komen omdat ze terug verlangen naar de Gulden?

10. Bolletje beschuit

Het eerste wat een Hollandse baby ziet als het in de wieg ligt is waarschijnlijk beschuit met muisjes. Veel trek zal de nieuwbakken Hollandse telg er wel niet in hebben, maar zijn of haar ouders en hun familie en vrienden die op kraambezoek komen natuurlijk des te meer! De roze met witte en blauwe met witte muisjes van De Ruijter staan overigens niet in de top-10, dus waarschijnlijk verlangen de meeste Nederlandse emigranten gewoon naar een beschuitje op bed.

3 reacties op “Nederlandse heiwmee producten top-10

  1. hoi
    13/05/2013
  2. ingrid
    29/08/2012

    Vooral hagelslag, maar ook stroop en dubbel zoute drop

  3. Wat ik het meeste mis zijn BITTERBALLEN en zoutjes van de Banketbakker voor bij de borrel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: