heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederland veiligste fietsland ter wereld

In Nederland wordt het meeste gefietst ter wereld, dat was waarschijnlijk al wel te raden. Maar wist je ook dat Nederland tevens het veiligste fietsland is dat er bestaat?

Nederlanders fietsen gemiddeld 2,5 kilometer per persoon per dag, althans volgens een onderzoek uit 2002 uitgevoerd door de Europese Unie. Vergelijk dat eens met Spanje of de Verenigde Staten, waar dagelijks gemiddeld niet meer dan 0,1 kilometer per persoon op de fiets wordt afgelegd! Natuurlijk heeft dat deels te maken met de geografische omstandigheden, want als je ergens in een afgelegen deel van de Rockies of de Alpujarras woont dan zal het wat minder handig zijn om even de fiets te nemen om je vrienden te bezoeken. Maar Nederlanders hebben ook gewoon eerder de neiging om de fiets te pakken, bijvoorbeeld om naar school of naar het werk te gaan of om gewapend met een kleurige Hollandse fietstas wat kleine boodschappen te doen. Het enige andere land waar ook veel gefietst wordt is Denemarken, maar zij fietsen gemiddeld ‘slechts’ 1,6 kilometer per persoon per dag, dus Nederland steekt met kop en schouders boven alle andere landen uit.

Ondanks het grote aantal fietsers heeft Nederland het laagste aantal fietsongevallen per afgelegde kilometer per jaar. Uit de statistieken blijkt dat hoe meer men gemiddeld fietst in een land hoe lager het aantal ongelukken, deze twee cijfers zijn dus precies tegenovergesteld aan elkaar. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met het al dan niet bestaan van een ‘fietscultuur’, want als automobilisten gewend zijn aan fietsers zullen zij eerder rekening met hen houden in het verkeer, en als fietsers regelmatig fietsen leren ze ook beter in te spelen op het autoverkeer. Bovendien kent Nederland heel veel specifieke op fietsers gerichte infrastructurele voorzieningen, zoals aparte fietspaden en speciale stoplichten voor fietsers.

Wat veel buitenlandse bezoekers aan Nederland op zal vallen is dat de meeste fietsers in Nederland geen fietshelm dragen, zelfs voor kinderen op de fiets is dit niet verplicht. Dit komt omdat de fietshelm niet verplicht is, zoals bijvoorbeeld in Australië en Nieuw-Zeeland het geval is. Uit de cijfers van Rijkswaterstaat uit 2008 blijkt bovendien dat Nederlanders die wel een fietshelm dragen een groter risico lopen om een ongeluk te krijgen. Onderzoekers denken dat dit komt omdat mensen die in Nederland een fietshelm dragen vaak op een racefiets of mountainbike rijden, en dus hun fiets op dat moment niet gebruiken voor een tripje naar de supermarkt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: