heimwee.info

… powered by Holland at Home

Kopje koffie…? Alles over de Hollandse koffiecultuur

Koffie drinken is enorm ‘ingebakken’ in de Hollandse cultuur. Veel Nederlanders kunnen de dag niet beginnen zonder een ‘bakkie’ verse koffie, en daarnaast heeft koffie ook een belangrijke sociale betekenis, zowel privé als op het werk.

Wat voor de Britten het kopje thee is, is voor de Nederlanders het kopje koffie. Als je bij iemand in Nederland op bezoek gaat krijg je altijd koffie aangeboden, en ook op kantoor ontbreekt de koffiepauze niet. Met 3,2 kopjes koffie per persoon per dag (Bron: CBS, 2006) behoort Nederland tot de grootste koffiedrinkende naties van de wereld, alleen in Scandinavië wordt nog meer koffie gedronken. Thee (zonder melk) is in Nederland een geliefd alternatief voor koffie, maar de populariteit van deze warme drank is met krap 2 kopjes per dag beduidend lager.

Nederlanders drinken hun koffie vooral thuis. Tot zo’n tien jaar geleden was filterkoffie de meest populaire koffie in de Hollandse huiskamers, maar sinds de komst van de Senseo zijn veel Nederlanders overgegaan op koffiepads. Door die omwenteling is ook de cultuur rond het koffie drinken sterk veranderd, want in plaats van een hele pot koffie te zetten wordt tegenwoordig ieder kopje afzonderlijk gezet. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat nu iedereen van het gezin zelf kan bepalen wanneer men zin heeft in een kopje koffie en dat elk kopje ook echt vers is, maar daardoor zijn er wel minder gezamenlijke koffiemomenten.

In tegenstelling tot veel Zuid-Europese landen en Amerika drinken Nederlanders maar 30% van al hun kopjes koffie buitenshuis, al neemt de populariteit van trendy koffiebars en koffie-ketens de laatste jaren wel sterk toe in Nederland, vooral in de grote steden. Buiten de deur laten de Nederlanders zich graag extra verwennen en bestellen meestal een ‘koffie verkeerd’ (vergelijkbaar met een latte) of cappuccino, en ook de espresso is steeds geliefder aan het worden.

Op het werk drinken veel Nederlanders koffie uit de automaat, maar deze koffie wordt door velen niet zo lekker gevonden. Dat Nederlanders steeds kritischer worden over de kwaliteit van hun koffie houdt mogelijk verband met het feit dat zij als gevolg van de opmars van de Senseo steeds meer belang zijn gaan hechten aan vers gezette koffie. Gelukkig kunnen Nederlandse bedrijven hun werknemers tegenwoordig ook verwennen met de smaak van verse koffie, maar zij moeten daarvoor wel een veel duurder type koffieautomaat aanschaffen dat de koffiebonen maalt en vervolgens daarmee een vers kopje koffie zet.

Een van de meest bekende merken Nederlandse koffie is Douwe Egberts, dat onder deze merknaam ook Senseo koffiepads verkoopt. Daarnaast drinken Nederlanders graag Fairtrade koffie. Oxfam Novib wist in 2010 te melden dat 45% van alle koffie die in Nederland verkocht wordt duurzame koffie is, en daarmee loopt Nederland wereldwijd voorop want het internationale gemiddelde is slechts 8%. Men verwacht dat dit percentage zal oplopen naar 75% in 2015, dus kennelijk houden Nederlanders niet alleen steeds meer van lekkere koffie maar ook van ‘eerlijke’ koffie!

Eén reactie op “Kopje koffie…? Alles over de Hollandse koffiecultuur

  1. Tom
    06/09/2012

    Er zijn ook steeds meer leuke herbruikbare koffiebekers op de markt voor op kantoren enzo! Erg leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: