heimwee.info

… powered by Holland at Home

Gronings ontzet dit jaar weer uitgebreid gevierd

Ook als je zelf nooit in Leiden of omgeving hebt gewoond heb je vast wel eens gehoord van het Leidens ontzet, dat elk jaar op 3 oktober in Leiden wordt herdacht en gevierd. Maar wist je dat Groningen haar eigen ontzet viert, op 28 augustus?

Bij het Leidens ontzet wordt de bevrijding van de belegering van de stad tijdens de tachtigjarige oorlog herdacht. Het Gronings ontzet heeft echter te maken met een belegering die zo’n 100 jaar later plaatsvond, door de bisschop van Münster. Deze bisschop heette Bernhard vol Galen en werd ook wel Bommen Berend genoemd omdat hij de stad op 21 juli 1672 met heel veel bommen bestookte. De belegering eiste veel slachtoffers maar duurde gelukkig maar een paar weken, want veldheer Carl von Rabenhaupt wist de bisschop op 17 augustus alweer te verdrijven.

Dat het Gronings ontzet, dat ook wel Groningens Ontzet, Achtentwintigsten of Bommen Berend wordt genoemd, niet op 17 augustus wordt gevierd heeft te maken met de Gregoriaanse kalender die pas in 1700 werd ingevoerd, waarna men met datums is gaan schuiven. Alleen als 28 augustus op een zondag valt (zoals in 2005 het geval was), wordt het Gronings ontzet op 27 augustus gevierd.

Jaarlijks vinden er op 28 augustus in het gehele stadscentrum van Groningen een hele hoop feestelijke activiteiten plaats, waaronder diverse concerten, een zomerkermis, theater, een braderie waar je allemaal Hollandse snacks kunt kopen, lezingen, een optocht en allerlei wedstrijden. De dag wordt feestelijk afgesloten met een groots vuurwerk bij de Zuiderhaven

Weetje: Het verhaal gaat dat Bommen Berend tijdens de belegering elke dag in het nabijgelegen stadje Haren zuurkool met spek at. Daarom zeggen de Groningers nog steeds “we hebben vanavond oorlog” als ze zuurkool met spek gaan eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: