heimwee.info

… powered by Holland at Home

Heimwee na emigratie… hoe ga je er mee om?

Vrijwel elke emigrant krijgt er vroeg of laat mee te maken: heimwee, oftewel het verlangen naar je land van herkomst. Heimwee kan heel mild zijn, en niet meer inhouden dan wat nostalgische gevoelens en een behoefte aan Hollandse etenswaren. Maar als je erge last van heimwee hebt kan het je flink ongelukkig maken.

Wat is heimwee?

Heimwee komt van het Duitse woord Heimweh en betekent “verlangen naar thuis”. Het wordt ook wel de “Zwitserse ziekte” genoemd, omdat de Zwitserse arts Johan Höfer in de zeventiende eeuw voor het eerst melding maakte van het fenomeen heimwee. Hij onderzocht soldaten die depressief waren en de hele dag aan thuis moesten denken. Ze hadden vaak een slechte eetlust, konden niet goed slapen, hadden een snellere ademhaling, angstgevoelens en soms zelfs koorts. Toen de soldaten terug naar huis waren gekeerd verdwenen deze symptomen echter allemaal als sneeuw voor de zon.

Heimwee kan zich op allerlei verschillende manieren uiten: het idealiseren van Nederland, voortdurend moeten denken aan de oude omgeving, familie en vrienden, eenzaamheid of onzekerheid, depressieve gevoelens en lichamelijke symptomen zoals maagklachten, slaapproblemen, hoofdpijn, futloosheid en weinig eetlust. Alhoewel de meeste Nederlandse emigranten wel eens heimweegevoelens hebben heeft slechts 10 tot 15 procent er in ernstige mate last van. Buitenstaanders zien heimwee soms als iets onnozels of aanstellerij, maar het kan een mens zo ziek maken dat ze niet meer kunnen functioneren in hun dagelijkse bestaan en zelfs ziek op bed liggen. De enige oplossing die dan nog overblijft lijkt terug te keren naar Nederland, maar dat is niet voor elke emigrant een optie.

Hoe kun je omgaan met heimwee?

Heimwee is nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel manieren om de kans op heimwee te verminderen.

1. Bereid je goed voor op je toekomstige thuisland, samen met je eventuele partner en kinderen, zodat je geen onrealistisch droombeeld hebt van je toekomstige thuis. Leer de taal, lees wat over de geschiedenis van het land, informeer je over allerlei zaken die voor jou belangrijk zijn (bv. belasting, gezondheidszorg, scholen) en probeer te ontdekken wat je allemaal in je nieuwe woonomgeving kunt gaan doen. Betrek ook je familie en vrienden die achterblijven hierbij en neem persoonlijk afscheid van hen als je vertrekt.

2. Breng voor jezelf in kaart wie en wat je allemaal gaat missen als je gaat emigreren. Als je namelijk van tevoren weet wat je belangrijk vindt, kun je het gemis ervan ook beter accepteren als je eenmaal vertrokken bent. Ben je al geëmigreerd en had je dit nog niet gedaan dan kan het helpen dit alsnog te doen. Door voor jezelf zichtbaar te maken wat je precies mist zul je er beter mee om leren gaan.

3. Neem niet alleen het ‘broodnodige’ mee naar je nieuwe bestemming, maar ook spulletjes die je mentaal kunnen helpen aan je nieuwe omgeving te wennen: wanddecoraties, tekeningen en knutselwerkjes van de kinderen, foto’s, snuisterijen, etc.

4. Probeer zo snel mogelijk in je nieuwe vaderland te integreren. Word lid van de plaatselijke sportclub, begin zo snel mogelijk met je nieuwe baan of bedrijf, ga vrijwilligerswerk doen en maak kennis met de buren. Hoe sneller je een sociaal netwerk opbouwt, hoe minder gauw en minder erg je jouw oude netwerk zult gaan missen.

5. Vermijd ellenlange telefoongesprekken met de achterblijvers. Natuurlijk is het goed om een warm contact met ze te houden, maar probeer te voorkomen dat je alleen maar praat over hoe erg je elkaar mist. Uiteindelijk wil je een nieuw bestaan opbouwen in een ander land, dus het is beter jezelf mentaal zoveel mogelijk te richten op de positieve kanten van je emigratie en je oude leven los te laten.

6. Uiteraard is het goed om af en toe een bezoek aan Nederland te brengen om al je familie en vrienden weer te zien, maar doe dit niet te vaak, om te voorkomen dat je alweer met één been in Nederland staat.

7. Zorg dat je flexibel blijft. Vooral vlak na je emigratie zullen er altijd dingen anders lopen dan gepland, dat hoort er nou eenmaal bij. Hoe meer open je staat voor dingen die ‘anders’ zijn, hoe beter je in staat zult zijn in het nieuwe land te wennen.

8. Trakteer jezelf af en toe op dingen die je doen denken aan thuis, zoals Hollandse producten die je kunt bestellen bij een online supermarkt.

9. Negeer je heimweegevoelens niet. Het is beter om erover te praten met je partner, familie en vrienden. Als je heimwee negeert komt het op een later moment dubbel zo hard weer terug.

10. Maak voor jezelf een lijstje met daarop wat je mist van Nederland, maar ook wat je juist niet mist, en schrijf ook alle redenen op waarom je bent geëmigreerd. Probeer vooral je focus te leggen op de positieve kant van je emigratie en haal daar jouw energie en kracht uit.

Niet voor iedereen zullen bovengenoemde tips even goed werken, maar alle beetjes helpen. Het belangrijkste is positief te blijven, en te genieten van alle goede dingen die je emigratie hebben gebracht.

5 reacties op “Heimwee na emigratie… hoe ga je er mee om?

 1. Pingback: Heimwee? Bekijk Nederland via de webcam! | heimwee.info

 2. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

 3. Pingback: Remigreren? Dit moet je allemaal regelen | heimwee.info

 4. Pingback: Nederlandse boeken over heimwee | heimwee.info

 5. Annelies
  02/11/2013

  Uitgezonden worden naar het buitenland gaat samen met allerlei verwachtingen: veranderingen in het leven, nieuwe mogelijkheden voor je gezin en een kans om iets van de wereld te zien. Kortom, het is mooi om expat te zijn.

  Toch is het niet altijd makkelijk om expat te zijn, vooral niet als partner. Er zullen veranderingen en opofferingen van je gevraagd worden, soms meer dan je lief is.

  We kennen dit gevoel: we zijn zelf expats. WorldSupport biedt online steun om je te helpen om te gaan met de veranderingen in je leven. Ons doel is om jou te helpen een succes te maken van je tijd als expat.

  Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

  We wensen je een fantastische tijd toe, waar je ook naartoe gaat!

  http://www.WorldSupport.biz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: