heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hollandse poffertjes – op en top gezellig!

Nu de zomer ten einde loopt kunnen we ons eindelijk weer verheugen op heerlijke Hollandse herfst- en winterkost… zoals bijvoorbeeld poffertjes! Natuurlijk zijn poffertjes ook overheerlijk op een zomerse warme dag, maar vooral als de dagen kouder worden is niets lekkerder dan jezelf opwarmen met een bordje vers gebakken poffertjes. Weet jij ook waar de typisch Hollandse poffertjes vandaan komen?

Er bestaan verschillende theorieën hoe poffertjes ooit de Nederlandse smaakpapillen veroverden. Veel mensen menen dat poffertjes ontstaan zijn in een Nederlands klooster, waar ze tijdens de Franse revolutie als hostie dienden voor de wekelijkse communie. Omdat er een tekort was aan gewoon meel ging het klooster hosties van boekweitmeel maken, en het bleek dat dit samen met gist een erg smakelijke combinatie was. De kerkgangers waren zelfs zo over de hostie te spreken dat ze besloten om ze zelf te gaan maken, en ook marktkraampjes bleven niet achter en gingen ze verkopen als snack. Om grotere aantallen te kunnen bakken werd de gietijzeren poffertjespan met welbekende kuiltjes ontworpen, en omdat de hosties tijdens het bakken zo opzwellen in de pan werd de naam van de snack omgedoopt tot poffertjes.

Tegenwoordig zijn poffertjes nog altijd een Hollandse favoriet en worden vooral gegeten als lunchgerecht, bij trouwfeesten en op verjaardagspartijtjes van kinderen, om de gezelligheid feestelijk te omlijsten. In Nederland kun je de minipannenkoekjes daarnaast kant en klaar kopen bij de welbekende poffertjeskraam, die vooral in de herfst en winter goede zaken doet. Poffertjes kun je echter ook heel eenvoudig zelf thuis maken, dus je hoeft niet naar Nederland af te reizen als je zin hebt in deze oer-Hollandse versnapering. Je kunt kant-en-klare poffertjesmix kopen bij de Hollandse online supermarkt Holland at Home, waar je ook een poffertjespan en een beslagdoseerspuit kunt krijgen – allemaal onmisbaar als je zelf poffertjes wil maken! Poffertjes zijn het lekkerste als je ze op de traditionele manier serveert: met poedersuiker en een klontje echte boter. Wil je eens wat anders, schenk er dan schenkstroop overheen of geef ze een extra verrassende smaak door ze te vullen met een zoete of hartige vulling, zoals jam of een beetje Hollandse oude kaas.

Eet smakelijk!

Eén reactie op “Hollandse poffertjes – op en top gezellig!

  1. Pingback: Poffertjes « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: