heimwee.info

… powered by Holland at Home

Stemmen vanuit het buitenland, hoe gaat dat?

Als je in het buitenland woont en nog wil stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen van aanstaande woensdag dan ben je nu te laat, maar vanuit het buitenland kun je wel degelijk stemmen, mits je stemgerechtigd bent. Hier kun je lezen hoe dat gaat.

Nederlanders die permanent in het buitenland wonen kunnen per brief hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen of voor het Europese Parlement. De enige voorwaarde is dat je stemgerechtigd bent, wat betekent dat je 18 jaar of ouder bent, niet bent uitgesloten van het kiesrecht en over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Daarnaast mag je niet ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van een Nederlandse gemeente.

In tegenstelling tot mensen die in Nederland wonen ontvangen Nederlanders die in het buitenland wonen niet automatisch een oproep om te gaan stemmen in de brievenbus. Als je per brief wil stemmen vanuit het buitenland zul je je daarvoor eerst moeten laten registreren. Je kunt dit doen door een verzoek in te dienen bij de gemeente Den Haag of de consulaire post, afhankelijk van in welk land je woont. Bewoners van de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen hun verzoek naar de vertegenwoordiger van Nederland sturen. Dit verzoek hoef je overigens maar één keer op te sturen, daarna ontvang je het formulier om jezelf te registreren automatisch. Het verzoek kun je indienen met behulp van een aanmeldingsformulier dat te downloaden is via www.overheid.nl

Als je eenmaal voor een verkiezing geregistreerd staat ontvang je van de gemeente Den Haag een briefstembewijs (een verklaring die je moet ondertekenen om te bevestigen dat je het stembiljet persoonlijk hebt ingevuld), een stembiljet, een retourenvelop en een handleiding. Het stembiljet en het briefstembewijs moet je vóór de uiterste inzenddatum hebben teruggestuurd naar Den Haag (of een lokaal briefstembureau, als dat voor jouw betreffende land bestaat), zodat je stem op de dag van de verkiezingen kan worden meegeteld.

Handig om te weten:

  • Als je in het buitenland woont maar tijdens de verkiezingsperiode toevallig in Nederland bent dan kun je dit bij je registratie voor de verkiezingen kenbaar maken. Je ontvangt dan een kiezerspas waarmee je in elk stembureau in Nederland kunt stemmen.
  • Als je liever niet per brief stemt kun je ook iemand die in Nederland woont een volmacht geven. Dit kun je aangeven als je jezelf registreert voor de verkiezingen, je zult vervolgens de benodigde informatie toegestuurd krijgen.
  • Je kunt ook in het buitenland stemmen als je officiële woonplaats nog steeds Nederland is maar voor een langere periode in het buitenland vertoeft (dit geldt dus niet voor Nederlanders die tijdens de verkiezingsperiode op vakantie zijn). In dat geval moet je jezelf registreren bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De gemeente zal je registratie dan doorsturen naar Den Haag, die het verder zal afwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: