heimwee.info

… powered by Holland at Home

Burendag – gezellig bij elkaar op de koffie

Beter een goede buur dan een verre vriend, zo luidt een welbekend Hollands gezegde. Tijd dus om kennis te maken met je buren, of de prille vriendschap te versterken! Met Burendag probeert het Oranjefonds samen met koffiefabrikant Douwe Egberts die eerste kennismaking nog wat verder te vergemakkelijken, onder het genot van een lekker vers kopje Hollandse koffie.

Sinds 2006 wordt Burendag georganiseerd, en is bedoeld om het contact met de buren te verzegelen of te versterken. Douwe Egberts startte zes jaar geleden met dit initiatief, maar sinds 2008 wordt dit feest samen georganiseerd met het Oranjefonds, dat zelfs kleine subsidies verstrekt om buurtfeesten en buurtinitiatieven te organiseren, zoals buurtontbijtjes, spelletjesmiddagen en schoonmaakacties. Dit jaar hebben meer dan 2000 buurten een aanvraag ingediend bij het Oranjefonds, dat in totaal maar liefst 1 miljoen euro aan subsidies heeft versterkt.

Het idee achter de Burendag is dat buurten leuker en veiliger worden als buren elkaar kennen en zich samen sterk maken voor hun eigen buurt. Een onderzoeksbureau had begin 2006 namelijk vastgesteld dat een zeer grote meerderheid van alle Nederlanders beter contact zou willen hebben met hun buren. Dat Burendag meteen een groot succes werd bleek wel in 2008, toen niemand minder dan prinses Máxima meehielp met een buurtinitiatief in Deventer om een pleintje van nieuwe bloemen en plantjes te voorzien, het startsein gaf voor een estafetteloop voor buurtkinderen en een educatief centrum bezocht dat een iftar-maaltijd (avondmaaltijd tijdens de Ramadan) aan het voorbereiden was.

Mocht je in Nederland wonen en nog een leuk idee hebben voor de aankomende Burendag dan kun je helaas geen subsidie meer aanvragen. Je kunt je buurt wel nog wel aanmelden op de Burendag website en ontvangt dan een gratis Burendag feestpakket van het Oranje Fonds en Douwe Egberts. Op de website kun je ook een gratis ‘Burendag toolkit’ downloaden, die misschien zelfs leuk is als je in het buitenland woont en Nederlandse buren hebt. Maar je kunt ze natuurlijk ook zomaar uitnodigen voor een oer-Hollands kopje koffie of een typisch Hollandse maaltijd – succes gegarandeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: