heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 10 nostalgische Hollandse producten die nog steeds te koop zijn

Levensmiddelenfabrikanten introduceren regelmatig nieuwe producten om de consument zoveel mogelijk variatie en keuze te bieden. Veel van deze nieuwe producten verdwijnen na een paar jaar ook weer uit de schappen omdat smaakvoorkeuren veranderen, maar er zijn een aantal Hollandse producten die al decennia lang en soms al meer dan honderd jaar te krijgen zijn en nog steeds een ongekende populariteit genieten.

1. Unox Rookworst

Sinds Unox in 1937 de rookworst introduceerde vormt deze een essentieel onderdeel van menige Hollandse stamppot en erwtensoep. In de decennia die volgden is Unox ook allerlei andere worsten en soepen gaan produceren, maar het bekendste product van Unox blijft waarschijnlijk toch wel de Gelderse rookworst die tegenwoordig ook een magere en biologische variant kent.

2. Brinta

Brinta bestaat al meer dan vijftig jaar en is een Hollands ontbijt met een Engels tintje. De naam staat namelijk voor ‘breakfast’ (BR), ‘instant’ (IN) en tarwe (TA), of anders gezegd: een kant-en-klaar tarwe ontbijtproduct. Tegenwoordig maakt Brinta ook andere ontbijtproducten zoals brood, ontbijtgranen, Wake-up! en FruitVit.

3. Honig macaroni

Honig bestaat al 140 jaar, maar in de jaren twintig en dertig wist dit oer-Hollandse merk culinair Nederland op zijn kop te zetten door macaroni en spaghetti te gaan produceren, twee voedingsmiddelen die in die tijd nog maar nauwelijks gegeten werden. Sindsdien is Honig onverminderd populair en 9 van de 10 huishoudens in Nederland hebben minimaal één Honig product in hun keukenkastje staan

4. Karvan Cévitam

Omdat veel mensen vlak na de Tweede Wereldoorlog een tekort aan vitamine C hadden kwam in 1948 een rozenbottelsiroop op de markt met de naam Karvan Cévitam. Rozenbottels bevatten zeer veel vitamine C – niet voor niets stond de productnaam daarom synoniem voor ‘een karavaan met vitamine C’. Pas in 1957 kreeg Karvan Cévitam concurrentie van Roosvicee, een ander merk rozenbottelsiroop.

5. Droste cacao

De Haarlemse cacaofabriek Droste produceerde vanaf ca. 1900 cacao in de beroemde verpakking met daarop een verpleegster die een dienblad vasthoudt waar ook weer een pak Droste cacao op staat met dezelfde afbeelding. Dit steeds herhalend effect wordt ook wel het Droste-effect genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt Droste cacao nog steeds met dezelfde afbeelding op de verpakking verkocht… met uitzondering van Amerika, hier staan een oer-Hollands jongetje en meisje op de verpakking.

6. Choba chocoladeboter

Choba is een margarineproduct met cacao dat al sinds 1946 bestaat en beschouwd kan worden als de voorloper van de chocoladepasta. Aanvankelijk werd Choba gemaakt van dierlijke vetten, maar tegenwoordig is de chocoladeboter volledig plantaardig. Ook zit het product niet meer in een boterpakje maar in een kuipje. Daarnaast is er nu ook biologische Choba te krijgen.

7. Katja drop

De merknaam Katja bestaat sinds de jaren vijftig en is afgeleid van de typische ‘katjesdrop’ die werd geproduceerd door het Duitse bedrijf Katjes Fassin GmbH & Co. Het merk werd eerst nog Nicolientje gedoopt, maar al gauw veranderde dat in Katja. Tegenwoordig behoort Katja in Nederland tot de marktleiders op het gebied van drop en produceert naast katjesdrop ook allerlei andere soorten zoete en zoute drop en fruitgums.

8. Saroma pudding

Saroma siert de Hollandse eettafel al sinds eind jaren vijftig, en was vooral erg geliefd bij moeder omdat ze het in een handomdraai op tafel kon zetten. Je hoefde er alleen maar koude melk bij te gieten, even te kloppen en je pudding was klaar. Vandaag de dag heet Saroma pudding ook wel Kloppudding en is van het merk Dr Oetker.

9. Liga

Liga is ontstaan uit een samenwerkingsverband van een aantal bakkerijen in Bergen op Zoom. Deze “liga” van bakkerijen ging in 1923 kinderbiscuits produceren die allerlei voedingsstoffen bevatten waar kinderen in die tijd vaak een tekort aan hadden. Elke doos Liga kinderbiscuits bevatte 10 biscuits die per twee stuks werden verpakt, waarmee dit de eerste doos met voorverpakte biscuits was in Nederland.

10. Stimorol kauwgom

Stimorol is eigenlijk helemaal geen Nederlands product, het komt oorspronkelijk uit Denemarken waar het in 1956 op de markt werd gebracht. Echter, dankzij een Nederlandse tabaksfabrikant was deze kauwgom met typische smaak niet veel later ook in Nederland te koop. In de loop der jaren is Stimorol regelmatig geëvolueerd maar de originele Stimorol smaak is nog steeds het meest populair in Nederland, al is de kauwgom nu wel suikervrij.

2 reacties op “Top 10 nostalgische Hollandse producten die nog steeds te koop zijn

 1. Pingback: Het leukste kerstpakket maak je helemaal zelf! « heimwee.info

 2. Ik ben nederlandse wonend in Frankrijk
  al sinds 35 jaar met erg veel heimwee
  Ik kom net terug uit Nederland met
  mijn koffer vol met levensmiddelen
  Ik heb geen betaalkaart, maar prettig
  Om te weten dat U alles op internet
  verkoopt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: