heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 10 favoriete huisdieren in Nederland

Morgen is het weer 4 oktober: Werelddierendag! Kun jij je nog de traditie herinneren dat je op dierendag je huisdier mee naar school mocht nemen of een spreekbeurt mocht geven over je favoriete dier? En dat je huisdier op dierendag een speciale traktatie kreeg, zoals een luxe maaltijd of een plakje worst? Nederlanders houden van huisdieren, dat staat vast. Maar welke huisdieren zijn nou eigenlijk het meest geliefd? In dit overzicht kun je lezen wat de top 10 is van favoriete huisdieren in Nederland.

Volgens een enquête die TNS NIPO in 2008 heeft uitgevoerd onder een representatieve groep inwoners van Nederland bezit 56% van de ondervraagden een huisdier en bezitten zij samen bij elkaar in totaal ongeveer  31,3 miljoen huisdieren. Dit percentage was destijds al enkele jaren stabiel, dus we vermoeden dat de cijfers ook nu nog steeds redelijk actueel zijn.

De kat is al jaren het meest populaire huisdier onder Nederlanders, want 49% van alle Nederlandse huishoudens die huisdieren hebben blijkt een of meer katten te bezitten. Daarna volgt de hond, met 36%. Wat betreft absolute aantallen staan de hond en kat echter niet boven aan de lijst van de top 10, wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat sommige huisdieren zich beter lenen om in grotere aantallen te houden. Onderstaand overzicht betreft een top 10 van favoriete huisdieren naar aantallen.

1) Aquariumvissen
In Nederland leven naar schatting 9.4 miljoen vissen in een aquarium, variërend van de goudvis en de guppy tot hele zeldzame tropische vissen. Omdat in de meeste aquariums meerdere vissen rondzwemmen staan deze op nummer 1.

2) Vijvervissen
Ook vijvervissen zijn mateloos populair en komen met 8,5 miljoen stuks op een goede tweede plaats. Tot de populaire vijvervissen behoren goudvissen, koikarpers en steuren.

3) Katten
Zoals al vermeld hebben de meeste Nederlandse huishoudens die een huisdier hebben een kat, maar vaak hebben ze er niet meer dan één of twee. In totaal telt Nederland zo’n 3,9 miljoen katten, en die heten volgens huisdierenverzekeraar Proteq meestal Tijger(tje), Luna, Simba, Gizmo of Max.

4) Zangvogels en siervogels
Veel Nederlanders zoeken de gezelligheid op van zangvogels en siervogels, zoals parkieten, kanaries, kleine tropische vogels en (dwerg)papegaaien. Vogels houden zelf ook van gezelligheid, daarom zitten ze meestal met een paar soortgenoten in een kooitje en telt Nederland in totaal naar schatting 3,1 miljoen zang- en/of siervogels.

5) Honden
In Nederland worden zo’n 2,2 miljoen honden als huisdier gehouden, en 36% van alle huisdierbezitters hebben een hond. Populaire hondenrassen zijn onder andere de Labrador, de Duitse herdershond en de Golden Retriever, en die heten volgens huisdierenverzekeraar Proteq vaak Luna, Max, Diesel, Bo en Lady. Interessant is te zien dat veel favoriete kattennamen tevens populaire hondennamen zijn.

6) Kippen, eenden en ganzen
Vooral Nederlanders die buiten de stad wonen houden graag kippen, eenden en ganzen. Ze brengen niet alleen gezelligheid, ze leggen ook nog eens de lekkerste scharreleieren. In totaal  worden er zo’n 1,5 miljoen kippen, eenden en ganzen als huisdier gehouden. Uiteraard zijn de kippen, eenden en ganzen van professionele pluimveehouders niet meegerekend, en ook wilde eenden en ganzen tellen niet mee.

7) Konijnen
Het konijn is vooral bij kinderen populair, mogelijk vanwege het hoge knuffelgehalte. In totaal telt Nederland zo’n 1 miljoen konijnen. Ook hier zijn konijnen van professionele konijnenfokkers en wilde konijnen niet meegerekend.

8) Duiven
Nederland kent een rijke duiventraditie. Daarom is het niet voor niets dat de duif op nummer 8 staat. Behalve de welbekende postduif zijn ook de sierduif en de volièreduif erg geliefd. In Nederland worden in totaal naar schatting 900.000 duiven gehouden.

9) Knaagdieren
Wie wat kleiner behuisd is maar toch graag de gezelligheid wil van een huisdier kiest mogelijk wat vaker voor een knaagdier. In totaal bezitten alle Nederlanders tezamen zo’n 600.000 knaagdieren, en hamsters, cavia’s, gerbils, muizen en ratjes zijn daarbij het meest populair.

10) Reptielen en amfibieën
Niet iedereen is er dol op, maar toch zijn ook reptielen en amfibieën zoals schildpadden, slangen en hagedissen redelijk populair in Nederland. In totaal bezitten Nederlanders ongeveer 250.000 reptielen en amfibieën, wat goed is voor een tiende plaats in de top 10.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: