heimwee.info

… powered by Holland at Home

Sinterklaasproducten heimwee top-5

Op zaterdag 17 november komt Sinterklaas weer aan in Nederland. De intocht vindt dit jaar plaats in de provincie Limburg, waar de Sint en zijn Pieten rond het middaguur zullen aanmeren aan de Roerkade in Roermond. Volgens Hollandse traditie mogen kinderen vanaf het moment dat de Sint in Nederland is gearriveerd schoentje zetten, dus als jij die traditie ook in jouw nieuwe thuisland in ere wil houden dan doe je er goed aan tijdig Sinterklaasproducten in te slaan. Bijgaand een overzicht van de Sinterklaasproducten die het meest populair zijn bij emigranten.

1. Droste chocoladeletter

Een echt typisch Hollands Sinterklaasartikel is de chocoladeletter, en dan het liefst natuurlijk een letter gemaakt van kwaliteitschocolade zoals de chocoladeletter van Droste. Traditiegetrouw krijgen Nederlandse kinderen in de aanloop naar het Sinterklaasfeest dat op 5 december plaatsvindt een chocoladeletter met hun initiaal in hun schoen. De letters: A, S, M en J zijn ieder jaar het meest populair, maar bij diverse winkels, waaronder ook de online supermarkt Holland at Home, zijn (vrijwel) alle letters van het alfabet verkrijgbaar.

2. Kruidnoten

Kruidnoten zijn kleine knapperige deegnootjes gemaakt met speciale kruiden. De smaak heeft wat weg van speculaasjes, maar het kruidenrecept is net weer even anders. Vaak vormen kruidnoten een onderdeel van strooigoed (een mengsel van lekkers waar behalve kruidnootjes ook bijvoorbeeld schuimpjes en chocolaatjes in zitten) dat door de kamer wordt gestrooid als Sint en zijn Pieten een bezoek komen brengen aan huis, maar ze smaken natuurlijk ook heerlijk bij een kopje thee of koffie.

3. Speculaasbrokken

Speculaasbrokken smaken naar speculaasjes maar zijn dikker en steviger. Je kunt de brokken kapot breken waarna je ze als koekje bij de koffie of thee kunt serveren. Speculaasbrokken zijn vaak extra knapperig van smaak en hebben meestal geschaafde amandelen op de bovenkant ter versiering.

4. Gevulde amandelspeculaas

Speculaas is zo’n populair koekje in Nederland dat fabrikanten de afgelopen decennia allerlei varianten op deze geliefde versnapering hebben ontwikkeld. Speculaasbrokken en de speculaaspop zijn daar een voorbeeld van, maar ook gevulde amandelspeculaas hoort hierbij. Dit type speculaas heeft een zachte buitenant en een heerlijk smeuïge amandelvulling, dat heerlijk smaakt bij een lekker verwarmend kopje of thee op een gure winterse dag.

5. Sint Schuimpjes

Schuimpjes zijn zacht van textuur, zijn erg zoet en hebben meestal een fruitsmaak, zoals banaan of aardbei. Het gehele jaar door zijn schuimpjes razend populair, maar de speciale Sint Schuimpjes brengen je helemaal in de stemming voor het Sinterklaasfeest en zijn erg lekker in combinatie met kruidnootjes of speculaas.


Natuurlijk bestaan er nog een heleboel andere Sinterklaaslekkernijen die je in een schoen kan stoppen, zoals de amandelstaaf, amandelletter, taai taai en marsepein. Deze haalden de top-5 net niet maar behoren net zoals de eerder genoemde 5 Sinterklaasproducten tot de groep meest gewilde Sinterklaasartikelen bij emigranten

Wil je meer te weten komen over Nederlandse sinterklaastraditie en de ontstaansgeschiedenis, lees dan het artikel Het Sinterklaasfeest dat eerder op deze blog is gepubliceerd.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Sinterklaasproducten heimwee top-5

  1. Pingback: Intocht Sinterklaas dit jaar op 16 november | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: