heimwee.info

… powered by Holland at Home

Alles over chocoladeletters

Zodra in Nederland de eerste blaadjes van de bomen vallen is het weer zover: de Sinterklaasproducten liggen weer in de winkel. Gedurende de Sinterklaasperiode verkopen veel supermarkten en warenhuizen allerlei traktaties die voor Nederlanders onlosmakelijk verbonden zijn met Sinterklaas, zoals pepernoten, speculaas, kruidnoten, marsepein en taai taai. Maar een van de meest bijzondere lekkernijen die je alleen in de aanloop naar het Sinterklaasfeest kunt krijgen is de chocoladeletter, een stuk pure, melk- of witte chocolade in de vorm van een letter. Deze letter wordt vooral aan kinderen cadeau gegeven tijdens het ‘schoentje zetten’, een traditie die in de weken voorafgaand aan het sinterklaasfeest van 5 december plaatsvindt (in dit artikel kun je alles lezen over ‘schoentje zetten’ en andere Sinterklaastradities).

Hoe de chocoladeletter is ontstaan

De meeste Nederlanders weten niet beter dan dat ze elk jaar in de Sinterklaasperiode chocoladeletters kunnen kopen, en waarschijnlijk zijn er maar weinigen die weten hoe de traditie van het geven en ontvangen van chocoladeletters ooit is ontstaan.

Als je stillevens van beroemde Hollandse meesters bekijkt dan zul je ontdekken dat eetbare letters al in de zestiende en zeventiende eeuw werden gebruikt. Echter, op de schilderijen is ook goed te zien dat de letters niet van chocolade maar van deeg waren gemaakt, en dat ze niet specifiek gedurende de Sinterklaasperiode werden uitgedeeld. Pas in de negentiende eeuw kwam er steeds meer vraag naar letters voor het Sinterklaasfeest. In die tijd werden de Sinterklaascadeautjes afgedekt met witte lakens om ervoor te zorgen dat de cadeautjes een verrassing bleven tot het moment dat ze mochten worden geopend. De letters werden op de lakens gelegd, zodat de kinderen ieder konden zien welke cadeautjes voor hen bestemd waren.

Aan het begin van de twintigste eeuw, toen de cacaoverwerking en chocoladeproductie geavanceerder werd, begon men in Nederland pas letters van chocolade te maken. Toch duurde dat niet lang, want toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd cacao erg schaars en ging het op rantsoen. Verkade, een van de bekendste Nederlandse fabrikanten van chocoladeletters, besloot daarom chocoladeletters van peperkoek te maken, zodat hun klanten ook tijdens de oorlog Sinterklaas zoveel mogelijk met alle bijbehorende tradities kon blijven vieren. Pas aan het eind van de jaren vijftig werd het rantsoen op chocolade opgeheven, waarna de chocoladeletters weer volop werden geproduceerd.

Chocoladeletters en andere sinterklaaslekkernijen werden de decennia daarna zó geliefd dat winkels en supermarkten steeds vroeger in het jaar begonnen met de verkoop, tot ongenoegen van veel ouders die het niet prettig vonden dat hun kinderen al in september begonnen te zeuren om sinterklaascadeautjes en chocoladeletters. Sommige supermarkten zoals Albert Heijn hebben daarom in 2001 besloten geen Sinterklaasproducten meer te verkopen totdat de intocht van Sinterklaas plaatsvindt.

De nationale en internationale populariteit van de chocoladeletter

Chocoladeletters zijn niet alleen geliefd bij Nederlandse kinderen, ook de meeste volwassenen kunnen niet wachten tot de letters elk jaar weer in de winkels te krijgen zijn. Droste en De Heer, beide bekende fabrikanten van chocoladeletters, produceren samen jaarlijks meer dan 30 miljoen stuks! De meeste chocoladeletters worden in Nederland gegeten, maar er worden ook een flink aantal naar Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland verscheept om daar de Sinterklaas minnende Nederlandse emigranten van een of meerdere letters te voorzien.

De letters van de chocoladeletter

Chocoladeletters worden meestal van witte, pure of melkchocolade gemaakt, en soms bevatten ze ook marsepein of noten. Welke soorten chocoladeletters en welke initialen er geproduceerd worden is uiteraard afhankelijk van de vraag, en daar doen de fabrikanten jaarlijks uitvoerig onderzoek naar om hun verkoop zoveel mogelijk te optimaliseren. Zo volgen de fabrikanten trends in voornamen, zodat ze weten van welke letters ze er meer moeten maken. De letter die al jaren het meest wordt verkocht is de M, niet alleen omdat veel Nederlandse voornamen met deze beginnen, maar ook omdat het de eerste letter is van ‘mama’ en ‘moeder’. Men denkt dat hebberigheid overigens ook nog een reden is waarom mensen zo graag een M kopen of krijgen. Het lijkt namelijk alsof de M veel meer chocola bevat dan andere letters. Dit is echter onjuist, want fabrikanten zorgen er altijd voor dat elke chocoladeletter het zelfde gewicht heeft. De I is daardoor bijvoorbeeld dikker en breder of heeft minder groefjes dan andere letters. Fabrikant De Heer heeft voor een andere oplossing gekozen en doet twee I’s in één doosjes zodat ze niet te dik zijn en een stukje er makkelijk van kan worden afgebroken. Ook de S en P zijn erg gewild, omdat dit de initialen zijn van onder andere Sint, Piet en ‘papa’. De O en V daarentegen vinden maar weinig aftrek, en de Q, U, X en Y worden al bijna helemaal nooit gekocht. Toch zorgen Verkade en Albert Heijn er altijd voor dat ze het hele alfabet beschikbaar hebben, zodat ook Yvonne en Xantippe een letter kunnen krijgen met hun eigen initiaal.

Trends in chocoladeletters

Traditioneel wordt het lettertype Egyptienne gebruikt voor het maken van chocoladeletters. Door de jaren heen hebben fabrikanten wel eens geprobeerd andere lettertypes te introduceren, maar veel Nederlanders kiezen kennelijk toch graag voor een chocoladeletter die er vertrouwd uitziet. Ook hebben fabrikanten weleens Hebreeuwse chocoladeletters gemaakt, en de laatste jaren verschijnen er zelfs Arabische chocoladeletters in de winkel, om ook de moslims in Nederland iets vertrouwds van thuis mee te geven. En andere trend die steeds meer Nederlanders aanspreekt is de productie van chocoladeletters met een Fair Trade keurmerk, waarbij gebruik is gemaakt van cacao die op ethisch verantwoorde wijze is geproduceerd. Deze letters worden onder andere geproduceerd of gedistribueerd door Chocolony en Oxfam, die daarmee stevige concurrenten lijken te worden van gevestigde merken zoals Verkade, Droste en De Heer. Echter, welke trends er ook komen en gaan, chocoladeletters zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur en een Sinterklaasfeest is niet compleet zonder een overheerlijke typisch Hollandse chocoladeletter!

3 reacties op “Alles over chocoladeletters

 1. Pingback: Welke mogelijkheden heb ik bij het geven van een chocoladeletter? 7 opties om te personaliseren -

 2. O
  17/02/2016

  Ik wil een klien stukje weeten toch

 3. martine
  11/11/2013

  Lekker Hollands, de chocolade letter kom je volgens mij nergens anders tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: