heimwee.info

… powered by Holland at Home

Sint Maarten – de Nederlandse versie van Halloween?

Nog een kleine week en dan is het weer griezelen op straat… tenminste, in Amerika, Canada, Groot-Brittannië en Ierland. In Nederland proberen de winkels elk jaar weer opnieuw onschuldige Hollandse zieltjes te paaien voor dit vooral in Amerika en Canada erg populaire volksvermaak, maar Nederlanders lijken toch nog steeds het liefst te kiezen voor hun eigen traditionele feest, dat in dezelfde periode plaatsvindt: Sint Maarten.


Sint Maarten Sint Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan

Dit is het liedje dat kinderen zingen als ze tijdens Sint Maarten in groepjes met lichtgevende lampionnen langs de deur gaan om snoep en ander lekkers te verzamelen. Sint Maarten lijkt in dat opzicht op Halloween, want ook bij dit feest gaan kinderen in groepjes met lampionnen of zaklantaarns langs de deur, al zingen zij geen liedjes maar roepen “trick or treat”, en zij dragen in tegenstelling tot de Nederlandse kinderen angstaanjagende kleding die bedoeld is om diegene die de deur open doet te laten schrikken.

Ondanks de overeenkomsten tussen Halloween en Sint Maarten zijn de feesten niet verwant aan elkaar. Halloween stamt namelijk af van de Kelten uit Groot-Brittannië, voor wie All Hallows Eve, ofwel Allerheiligenavond op 31 oktober, gelijk stond aan de viering van oudejaarsavond (de Keltische kalender startte elk jaar op 1 november). Sint Maarten daarentegen heeft een katholieke oorsprong en wordt op 11 november gevierd, de naamdag van de populaire Middeleeuwse heilige en bisschop Martinus van Tours.

Sint Maarten werd vroeger gezien als een bedelfeest voor de armen, maar sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw is het feest bij alle Nederlanders populair, en dan met name in Limburg, Noord-Holland en Groningen. Wie in Nederland woont doet er dus verstandig aan om op 11 november een voorraadje typisch Hollands snoep in huis te hebben… maar kinderen die Halloween vieren doe je er uiteraard ook een plezier mee!

2 reacties op “Sint Maarten – de Nederlandse versie van Halloween?

  1. Kmknaap
    06/11/2016

    De oorsprong van sint Maarten is een totaal andere dan van Halloween. Waarom nemen we als Nederlanders steeds meer gebruiken uit Amerika over? Halloween, Valentijnsdag, deze zijn in commerciële redenen naar Nederland gehaald en de massa hier doet mee! Sint Maarten is een Nederlands erfgoed en komt voort uit de heilige sint Maarten. Hij gaf de helft van zijn mantel aan een arme zwerver en ook deelde hij eten uit aan de armen. Het is een feest van samen delen en samen vieren. De kinderen zingen aan de deur ook een liedje want voor een snoepje moet je wel wat doen! In onze wijk zoeken we elkaar op en is het echte een buurtfeest. Halloween is het bang maken van elkaar en elkaar laten schrikken, hier zie ik de lol niet van in. Ook gaan hier kinderen langs de deur maar die bedreigen je met snoep of je leven! (Opvoedkundig ook niet zo best) We zijn een tolerante samenleving dus iedereen mag vieren wat hij of zij wil. Maar een relatie tussen beide feesten is er niet behalve dat beide dagen eind oktober en 11 november dicht bij elkaar zitten.

  2. geke
    11/11/2012

    Met alle respect, maar eigenlijk zijn alle katholieke feesten gekerstende heidense feesten, dus je stelling dat het niet verwant is, is wel erg kort door de bocht… Het verschil in datum zit hem tussen de juliaanse en de gregoriaanse kalender. We volgen nu de gregoriaanse kalender, op de juliaanse zou het vandaag 1 november zijn… Dus de link met halloween is niet zo ver weg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: