heimwee.info

… powered by Holland at Home

Vlissingen – waar een klein Zeeuws stadje groot in kan zijn

Wereldwijd hebben de Nederlanders hun sporen nagelaten, niet alleen op culinair gebied maar ook op het vlak van taal, godsdienst, wetenschap en nog veel meer. Sommigen van die sporen zijn letterlijk op de wereldkaart terug te vinden: Nederlandse plaatsnamen.

Je zou zeggen dat vooral de voormalige Nederlandse koloniën barsten van de steden en dorpen die naar een Nederlandse plaats of provincie vernoemd zijn, maar de meeste Hollandse plaatsnamen vind je waarschijnlijk terug in de Verenigde Staten. Veel van die namen zijn in de loop der jaren enigszins verbasterd, maar je komt nog steeds veel plaatsnamen tegen die erg Nederlands klinken, zoals:

  • Harlem (wijk van New York City), vernoemd naar Haarlem
  • Brooklyn (wijk van New York City), vernoemd naar Breukelen
  • New Utrecht (buurt in Brooklyn in New York City), vernoemd naar Utrecht

Vooral in de Amerikaanse staat Michigan vind je talloze Nederlandse plaatsnamen, waaronder veel stadjes die naar een Nederlandse provincie vernoemd zijn: Holland, Zeeland, Vriesland, Drenthe, Groningen en Overissel.

Ook in Suriname bevinden zich een groot aantal steden en dorpen die een Nederlandse naamgenoot hebben, zoals Nieuw Amsterdam, Geertruidenberg en Alkmaar, en zelfs in het naburige Guyana kun je een bezoekje brengen aan Zeeburg, Zeelandia en New Amsterdam. Als dat nog niet genoeg is dan kun je in het aangrenzende Brazilië ook nog aan je trekken komen met Nederlands klinkende dorpjes en steden zoals bijvoorbeeld Mauritsstad en Olinda.

Wat opvalt is dat vooral de plaatsnaam Vlissingen wereldwijd enorm populair is. Behalve in de Nederlandse provincie Zeeland kun je namelijk ook een Vlissingen bezoeken in Namibië (Vlissingen Noord en Vlissingen Suid), Tobago (Nieuw Vlissingen, heet tegenwoordig echter Scarborough), en – zij het in enigszins verbasterde vorm – in het Engelse Cornwall (Flushing) en New York City (Flushing). Mogelijk heeft dit te maken met de strategische ligging van het Zeeuwse Vlissingen, dat van 1568 tot 1572 in handen was van Spanje, vervolgens van 1585 tot 1616 in bezit was van Engeland, daarna van 1807 tot 1815 geregeerd werd door Frankrijk en vanaf 1815 pas definitief tot Nederland ging behoren. Zouden ze in al die buitenlandse stadjes die ook Vlissingen heten ook typisch Hollandse maaltijden als Zeeuwse wortelstamppot met ham eten?

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: