heimwee.info

… powered by Holland at Home

Sinterklaas: van strenge opvoeder tot gulle kindervriend

Een typisch Nederlands kinderfeest dat traditiegetrouw elk jaar in Nederland, België en in sommige voormalige Nederlandse koloniën wordt gevierd is het Sinterklaasfeest. Elk jaar in de maand november komt Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland en rijdt in de nacht van 5 december met zijn witte paard en Zwarte Pieten over de daken. Hij kruipt via de schoorsteen alle huizen binnen en legt daar cadeautjes neer voor alle kinderen die het hele jaar braaf zijn geweest.


Hoe het Sinterklaasfeest is ontstaan

Sinterklaas heette vroeger Nicolaas van Myra en was een Lycische bisschop in Turkije. In het begin genoot Sint Nicolaas alleen in het oosten van Europa bekendheid, maar in de dertiende eeuw begon men ook in West-Europa zijn naamdag te eren, welke plaatsvond op 6 december. Na de Nederlandse Opstand in de zestiende eeuw probeerden de Calvinisten het Sinterklaasfeest af te schaffen, maar ondanks dat het feest beschouwd werd als heidens en katholiek bleef Sinterklaas erg populair, ook onder de streng protestantse bevolking. Dat Sinterklaas vroeger een bisschop was is nog te zien aan zijn kleding, want tot op de dag van vandaag draagt hij een mijter, tabberd (priesterkleed) en een staf. Volgens de oude overlevering had Sinterklaas slechts één knecht, Zwarte Piet genaamd. Echter, vooral na de Tweede Wereldoorlog heeft Sinterklaas zijn team sterk uitgebreid en kan tegenwoordig soms rekenen op de ondersteuning van wel twintig Pieten.

In de negentiende eeuw stond Sinterklaas bekend als een strenge opvoeder. Hij deelde alleen cadeautjes uit aan kinderen die het hele jaar goed hadden gehoorzaamd, en ondeugende kinderen kregen slaag met een roe. Kinderen die wel heel erg stout waren geweest kregen zelfs een waarschuwing dat ze in een jute zak konden worden gestopt, waarin ze zouden worden afgevoerd naar Spanje. Gelukkig is de Sint tegenwoordig niet meer zo hardvochtig, en lijfstraffen heeft hij ook afgeschaft. Sinterklaas wordt nu meer beschouwd als een bejaarde kindervriend, al neemt de kans op een groot cadeau wel toe als je het hele jaar braaf bent geweest!

De intocht

Al weken voor zijn officiële naamdag komt de Sint naar Nederland. Dit heuglijke feit vindt plaats op de eerste zaterdag na de katholieke feestdag Sint Maarten en wordt altijd groots gevierd. De Sint vaart op die dag samen met zijn Zwarte Pieten op zijn vrolijk versierde boot een haven van Nederland binnen, en deze intocht van Sinterklaas is zelfs ‘live’ op de Nederlandse televisie te volgen. Op diezelfde dag vindt ook in België de intocht plaats, maar de Belgische variant van de Sint komt in de stad Antwerpen aan land. Alle kinderen verheugen zich altijd zeer op de komst van de Sint, want zodra hij in het land is mogen ze regelmatig ‘schoentje zetten’. Bij dit traditionele ritueel zetten ze ’s avonds voor het naar bed gaan een lege schoen bij de schoorsteen of open haard, en hopen dan dat de Sint ’s nachts langskomt om een cadeautje in hun schoen te laten glijden. Om de Sint tot gulle daden te stimuleren zingen de kinderen vaak sinterklaasliedjes of doen een verlanglijstje in hun schoen. Ook stoppen ze daar vaak een wortel of een paar koekjes in, als cadeau voor het paard van Sinterklaas. De ochtend erna worden de kinderen al vroeg wakker om snel in hun schoen te kijken wat de Sint hun heeft gebracht. Vaak krijgen ze tijdens het schoentje zetten wat kleinere cadeautjes, zoals een speelgoedje, pepernoten of een chocoladeletter, want de grote cadeautjes geeft de Sint pas op pakjesavond.

Het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest: pakjesavond

Nederlandse kinderen kijken elk jaar het meest uit naar 5 december, want dan is het pakjesavond. Op deze avond bezoeken Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten alle huizen om cadeautjes te bezorgen. De kinderen zijn op die avond heel zenuwachtig en hopen door Sinterklaasliedjes te zingen dat de Sint hen goedgestemd is. Zodra de Sint en zijn Pieten op de deur kloppen gaan alle kinderen braaf in een kring zitten. De Sint neemt vervolgens plaats in een stoel en pakt zijn grote boek erbij. Hierin staat of elk kind wel braaf is geweest, en als dat zo is worden de cadeaus overhandigd.

Het Nederlandse Sinterklaasfeest verschilt op dit punt overigens iets van het Belgische Sinterklaasfeest, want in België wordt het feest pas gevierd op de ochtend van 6 december. De Belgische kinderen zingen geen sinterklaasliedjes en krijgen geen persoonlijk bezoek van de Sint; ze moeten het doen met een nachtelijk bezoek, waarna ze ’s ochtends de cadeautjes mogen uitpakken die ’s nachts voor hen zijn neergelegd.

De meeste Nederlandse ouders laten traditiegetrouw hun kleine kinderen geloven dat de Sint en zijn Pieten werkelijk bestaan. Pas als ze een jaar of acht zijn horen ze van klasgenootjes of oudere broertjes en zusjes dat Sinterklaas niet echt is. Toch vieren ook grotere kinderen en volwassenen uitbundig het Sinterklaasfeest, zij organiseren met vrienden of familie een ‘surpriseavond’. Voor deze pakjesavond wordt er voor één of meerdere personen een cadeautje gekocht, dat verpakt wordt in een surprise die meer lijkt op een knutselwerkje dan een cadeau. Ook wordt bij elke surprise een gedicht geschreven, waarin op humoristische wijze de ontvanger van het cadeau op de hak wordt genomen.

3 reacties op “Sinterklaas: van strenge opvoeder tot gulle kindervriend

  1. Pingback: Intocht Sinterklaas dit jaar op 16 november | heimwee.info

  2. Pingback: Sinterklaasproducten heimwee top-5 « heimwee.info

  3. Pingback: Alles over chocoladeletters « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: