heimwee.info

… powered by Holland at Home

Intocht Sinterklaas al 60 jaar op de Nederlandse televisie

Morgen vindt rond het middaguur de intocht van Sinterklaas plaats in Roermond. Het is de zestigste keer dat de officiële aankomst van Sinterklaas op televisie wordt uitgezonden, en veel Nederlandse kinderen verheugen zich al weken op de cadeautjes en typische Sinterklaaslekkernijen zoals pepernoten, chocoladeletters en marsepein die de Sint en zijn Pieten met hun stoomboot komen brengen.

Sinds 1952 wordt jaarlijks live verslag uitgebracht van de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. In de eerste tien jaar dat de Goedheiligman op televisie verscheen vond de intocht vrijwel altijd plaats in Amsterdam, maar vanaf het begin van de jaren zestig is de Sint steeds avontuurlijker geworden en bezoekt nu elk jaar een andere stad in Nederland. Dit jaar heeft de Limburgse stad Roermond de eer om Sinterklaas te mogen verwelkomen.

Aankomende zaterdag is het pas de tweede keer in zestig jaar dat de intocht van Sinterklaas in Limburg wordt gevierd. Dit is enigszins verwonderlijk, want volgens de geschiedenisbronnen vond de eerste officiële intocht van Sinterklaas plaats in 1888 in het pittoreske Limburgse stadje Venray. Dat bezoek moet een groot succes zijn geweest, want sindsdien heeft de intocht van Sinterklaas consequent elk jaar plaats gevonden, met uitzondering van het jaar 1944. Gelukkig werd die eenmalige afwezigheid dubbel en dwars goedgemaakt met de intocht van 1945, toen de Canadese bevrijders 20 jeeps beschikbaar stelden om de intocht van Sinterklaas te begeleiden. Het duurde echter tot 1952 voordat de Sint en zijn gevolg jaarlijks live op televisie verscheen, zodat alle kinderen in alle uithoeken van Nederland getuige kunnen zijn van de aankomst van Sinterklaas in Nederland.

De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Roermond. Om plm. 12.15u zullen de Sint en zijn Pieten met hun stoomschip afmeren aan de Roerkade, alwaar ze zullen worden opgewacht door de waarnemend burgemeester van Roermond. Mocht je geen Nederlandse televisie kunnen ontvangen dan kun je de intocht ook  live op internet volgen op zappelin.nl. Het programma begint om 12.00u Nederlandse tijd en is rond 13.15u afgelopen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: