heimwee.info

… powered by Holland at Home

Tips om je Nederlands op peil te houden in het buitenland

Het is een algemeen gegeven dat de meeste emigranten bepaalde aspecten van hun oude cultuur willen vasthouden als ze voorgoed naar een nieuw land zijn verhuisd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het koken van typisch Nederlands eten en het vieren van oer-Hollandse tradities zoals Sinterklaas en Koningsdag. Ook blijven veel Nederlandse emigranten graag hun eigen taal spreken, al wordt dat steeds moeilijker naarmate je langer in het buitenland woont, vooral als je partner en kinderen zelf geen Nederlandse (meer) spreken.

Als je jouw moedertaal graag op peil wil houden zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je Nederlands gaat ‘roesten’.

1. Lees elke dag Nederlandse kranten en tijdschriften online

Alle gerenommeerde Nederlandse kranten en tijdschriften hebben tegenwoordig een website waarop het belangrijkste nieuws te vinden is. Lees je graag landelijke kranten zoals de Volkskrant of de Telegraaf, of lees je juist liever wat er in de regio afspeelt waar jij vandaan komt? Op Heimwee.info vind je een overzicht van vrijwel alle Nederlandse kranten en tijdschriften, dus ook regionale kranten uit alle uithoeken van Nederland. Vind je online lezen niet zo prettig of heb je liever af en toe een ‘echt tijdschrift’ in handen dan kun je het laatste nummer van veel Nederlandse week- en maandbladen bestellen via Holland at Home.

2. Kijk Nederlandse televisie of luister naar de Nederlandse radio via internet

Voor de meeste Nederlandse televisiekanalen heb je geen schotelantenne nodig, zolang als je maar een breedband internetaansluiting hebt. Via websites als Uitzending Gemist en TV Blik kun je recentelijk uitgezonden Nederlandse televisieprogramma’s terugkijken, en er zijn ook websites waarop je live Nederlandse televisie kunt kijken. Ga voor een volledig overzicht naar de pagina Nederlandse TV en Radio op Heimwee.info

3. Bestel een stapel Nederlandse boeken

Vroeger moest je als je Nederlandse boeken wilde kopen in het buitenland obscure boekwinkeltjes afstruinen, maar die tijd ligt al jaren achter ons. Tegenwoordig kun je deze boeken gewoon bestellen of downloaden via Nederlandse online boekwinkels. Ook Holland at Home heeft een kleine collectie Nederlandse boeken (en Nederlandse kinderboeken), waaronder de heel aantrekkelijk geprijsde Literaire Juweeltjes die vanwege de beperkte oplage tevens erg in trek zijn bij verzamelaars.

4. Doe Nederlandse kruiswoordpuzzels en andere taalspelletjes

Je Nederlands kun je ook spelenderwijs op peil houden, bijvoorbeeld door Nederlandse kruiswoordpuzzels en cryptogrammen op te lossen. Er zijn heel wat websites waar je online puzzels kunt oplossen, maar vind je het juist leuk om te puzzelen terwijl je bijvoorbeeld in de trein naar je werk zit dan is een ouderwets puzzelboekje veel handiger, zoals de Denksport Variabundel die via Holland at Home verkrijgbaar is.

5. Word lid van een Nederlandse club of vereniging

De beste methode om je Nederlands scherp te houden is door regelmatig Nederlands te spreken. In vrijwel elk land van de wereld zijn er een of meerdere Nederlandse clubs en verenigingen te vinden waar je andere Nederlandse emigranten kunt ontmoeten, ervaringen van vroeger kunt uitwisselen en samen Nederlandse tradities kunt vieren. Op Heimwee.info vind je een uitgebreid overzicht van Nederlandse verenigingen en clubs in het buitenland.

6. Telefoneer regelmatig met je vrienden en familie in Nederland

Nederlanders die recentelijk zijn geëmigreerd zullen nog nauwe banden hebben met Nederland en regelmatig met het “thuisfront” bellen of Skypen. Naarmate je langer bent geëmigreerd zal dit contact wat minder worden, maar toch is het raadzaam regelmatig te blijven bellen. Op die manier verlies je jouw vrienden en familie namelijk niet uit het oog, en bovendien houd je zo jouw Nederlands op peil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: