heimwee.info

… powered by Holland at Home

De 5 beste tips voor sinterklaas gedichten schrijven

Een sinterklaasgedicht schrijven lijkt misschien heel gemakkelijk, maar als je er echt wat leuks van wil maken dan zul je er toch heel even voor moeten gaan zitten. Toch hoef je geen begaafd dichter te zijn om een sinterklaasgedicht op papier te zetten, met deze 5 handige tips kom je al een heel eind.

1. Maak je sinterklaasgedicht persoonlijk

“Sint zat te denken, wat hij jou zou gaan schenken”. Meestal is deze clichézin de inleiding tot een saai sinterklaasgedicht, dat na pakjesavond samen met het cadeaupapier in de prullenmand belandt. Als je iets origineler voor de dag wil komen en een sinterklaasgedicht wil schrijven dat de lezer nog lang zal heugen dan is het belangrijk dat je het gedicht een persoonlijk tintje geeft. Denk dus eerst goed na over de persoon voor wie het sinterklaasgedicht bedoeld is en schrijf wat kernwoorden op over zijn of haar karaktertrekken en/of dingen die je samen hebt meegemaakt.

2. Bedenk leuke en toepasselijke rijmwoorden

Een sinterklaasgedicht bestaat meestal uit een of meerdere coupletten van vier zinnen die in verschillende rijmvormen kunnen worden geschreven. De meest bekende is AABB, waarbij het laatste woord van de eerste en tweede zin en het laatste woord van de derde en vierde zin van het couplet op elkaar rijmen. Andere rijmvormen zijn bijvoorbeeld ABBA en ABCB. Een sinterklaasgedicht ‘leest lekker weg’ als zinnen een beetje ritme hebben, net zoals in een liedje. Maar wees niet bang als je daar niet helemaal in slaagt, het hoeft geen literair hoogstandje te worden.

3. Maak gebruik van hulpmiddelen als je er niet uit komt

Het vervelendste is als je een sinterklaasgedicht aan het schrijven bent en vast komt te zitten. Mocht je niet zo gauw een goed rijmwoord kunnen vinden dan zijn er op internet ook heel wat rijmwoordenboeken te vinden. Daarnaast kun je op internet heel veel voorbeelden van sinterklaasgedichten vinden of gebruik maken van een “gedichtengenerator” die je misschien wat inspiratie kan geven en je weer op weg kan helpen. Probeer alleen deze kant en klare sinterklaasgedichten niet letterlijk over te nemen want dan loop je het risico dat je gedicht onpersoonlijk en gekunsteld wordt.

4. Gebruik humor

Een leuk gedicht bevat geinige woordspelingen en grappige persoonlijke anekdotes over de persoon voor wie het gedicht bestemd is. Het leukste is om iemand in een sinterklaasgedicht een beetje te plagen, bijvoorbeeld over zijn of haar minder gezellige eigenschappen, een nieuwe nog geheime liefde of een onenigheid die jullie weleens gehad hebben. Zorg alleen dat je daarbij niet te ver gaat, en wees diplomatiek over zaken die gevoelig liggen, anders kan pakjesavond op een wat onverwachte manier eindigen.

5. Schrijf het gedicht op een mooi vel papier

Het meest persoonlijke is om een sinterklaasgedicht met de hand te schrijven… alleen is het wel heel vervelend als de ontvanger je handschrift niet kan lezen, want dan zal je het moeten voorlezen! Als je een onleesbaar handschrift hebt kun je het gedicht dus beter typen en uitprinten. Je kunt het uitgeprinte gedicht vervolgens persoonlijk maken door er een tekeningetje op te maken of de letters met potlood te versieren. Stop je gedicht daarna in een mooie envelop en doe er eventueel nog wat Sinterklaas snoepgoed bij, zoals pepernoten, sint schuimpjes of taai taai.

Eén reactie op “De 5 beste tips voor sinterklaas gedichten schrijven

  1. Pingback: Last minute surprise ideeën voor Sinterklaas « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: