heimwee.info

… powered by Holland at Home

Wat is de beste emigratie bestemming?

Emigratie is nog nooit zo populair geweest, aldus de laatste cijfers van het CBS. In 2011 vertrokken een record aantal Nederlanders naar het buitenland, zo’n 134.000 Nederlanders om precies te zijn. Waarschijnlijk is voor veel mensen een beter bestaan opbouwen de belangrijkste reden om te emigreren. Maar krijg je daar nog wel de kans toe in deze tijden van wereldwijde economische crisis?

Wat zijn de beste emigratielanden?

De economische terugval, die ruim vier jaar geleden begon, heeft veel populaire emigratielanden hard getroffen, en dan met name Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland. De werkloosheidcijfers van Nederland behoren tot nu toe nog altijd tot de laagste van heel Europa, dus je zou je kunnen afvragen of het nu wel zo verstandig is om op dit moment je koffers te pakken? Misschien toch wel, want de Nederlandse economie verslechtert nog steeds, en landen als Groot-Brittannië, Estland en Letland doen het inmiddels beter dan Nederland. Als je op zoek bent naar kansen op de arbeidsmarkt kun je dus het beste verhuizen naar landen waar er nog enige groei in de economie te verwachten is. Toeval of niet, dit komt ook een beetje overeen met wat op dit moment de populairste emigratielanden van Nederlanders zijn, want volgens het CBS zijn dat achtereenvolgens: Duitsland, België, Groot-Brittannië, de Antillen en de Verenigde Staten.

Wat voor werk kun je het beste zoeken in het buitenland?

Als je een overheidsbaan in het buitenland zoekt kun je beter niet emigreren, want in vrijwel elk land wordt er flink op de overheidsuitgaven bezuinigd. Daarentegen is er in veel landen nog wel redelijk wat werk in te vinden in de gezondheidszorg en bejaardenzorg (en dan met name privéklinieken), aldus onderzoeker John Hurley van onderzoeksinstituut Eurofound, die hierover vertelde in een interview met zakelijke nieuwssite Z24. Ook vinden IT-experts, consultants en technici in de meeste landen ook nog steeds gemakkelijk(er) een baan. Opvallend is daarbij dat de dienstensector in alle Europese landen elk jaar weer groter wordt, ten koste van bijvoorbeeld gespecialiseerde productiemedewerkers in de industrie.

Het is dus handig om een diploma in het hoger onderwijs op zak te hebben als je wil gaan emigreren, en na te gaan of jouw expertise veel gevraagd is in het land waar je jezelf wil vestigen. Veel emigranten kiezen er echter voor om voor zichzelf te gaan beginnen, en niet zonder reden:  je bent minder afhankelijk van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en je bent flexibeler wat betreft de plek waar je wil gaan wonen. Uiteraard heb je als zelfstandig ondernemer wel te maken met een heleboel andere uitdagingen die werknemers weer niet hebben, dus welk emigratieland en beroep je ook kiest, emigreren is altijd een spannend avontuur… maar volgens de meeste emigranten meer dan de moeite waard!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Wat is de beste emigratie bestemming?

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: