heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse kerst recepten

In Groot-Brittannië en Amerika zet men op Eerste Kerstdag het liefst een gebraden kalkoen op tafel, in Zweden eet men het liefst Julskinka (gebraden ham), in Frankrijk kan met niet zonder Chapon (geroosterde kip) en in Duitsland eet men graag Weisswurst (gekruide kalfs- en varkensworst). Maar wat eten de Nederlanders nou het liefst tijdens de kerst? Bijgaand een voorbeeld van een traditioneel Nederlands kerstmenu voor 4 personen.

hollands kerstdiner

Amuse – garnalensalade

Ingrediënten:
200 gram gepelde Hollandse garnalen
1 zoetzure appel
50 gram knolselderij
4 walnoten
2 el slagroom
2 el mayonaise
citroensap
zout
peper

Bereiding:
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Was de knolselderij en rasp hem fijn. Doe de slagroom in een kom en klop deze heel licht op. Roer vervolgens de mayonaise erdoor en breng het sausje op smaak met zout, peper en een beetje citroensap. Schep nu de garnalen, aardappel en knolselderij erdoor en verdeel het mengsel over 4 cocktailschaaltjes. Maak de walnoten open en garneer elk schaaltje met 2 halve walnoten.

Wijnsuggestie
Een droge witte wijn, zoals een Muscadet sur Lie of een Pouilly-Fumé

Voorgerecht – heldere runderconsommé

Ingrediënten:
1 potje runderbouillon
mespuntje tijm
mespuntje foelie
mespuntje dragon
1 laurierblad
1 middelgrote ui
3 wortelen
2 eetlepels gehakte verse peterselie
1 eetlepel gehakte verse bladselderie
scheutje witte wijn

Bereiding:
Snipper de ui en hak de wortelen in kleine plakjes. Verhit daarna een beetje olie of boter in een stevige soeppan bak hier de uien 1 of 2 minuten in. Voeg dan de wortel en alle kruiden toe en bak deze nog even mee. Giet vervolgens het potje runderbouillon erbij met 3 potjes water en laat het geheel 10 minuten op een laag pitje doorkoken. Giet als laatste een scheutje wijn erbij. Schep de consommé over in soepkommen en gebruik een beetje verse peterselie als garnering.

Wijnsuggestie
Een droge witte wijn, zoals een Muscadet sur Lie of een Pouilly-Fumé

Hoofdgerecht – Hazenrug met roomsaus

Ingrediënten:
1 hazenrug (gelardeerd)
125 ml zure room
1 el bloem
citroensap
2 el Cognac
125 gr roomboter
zout
peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175C en laat ondertussen de hazenrug op kamertemperatuur komen. Wrijf zodra de oven voorverwarmd is de hazenrug in met zout, peper en de helft van de boter en leg hem in een braadslede. Zet deze iets onder het midden in de oven en laat hem 20 minuten braden. Smelt ondertussen de rest van de boter in een pannetje en overgiet de hazenrug regelmatig met een beetje van deze vloeibare boter. Roer daarnaast 2 eetlepels van de gesmolten boter door de zure room en giet dit, terwijl je de hazenrug nogmaals 20 minuten braadt, regelmatig over het vlees. Haal de hazenrug als deze gaar is uit de oven en houdt hem warm terwijl je wat bloem door het braadvocht roert. Haal de jus uit de oven zodra deze gebonden is en roer er tenslotte een beetje citroensap, peper en de 2 eetlepels Cognac doorheen. Serveer de hazenrug met een beetje jus en geef daar aardappelpuree, gekookte haricot verts en cranberry compote bij.

Wijnsuggestie
Een stevige rode wijn, zoals een Malbec of Rioja

Nagerecht – kerstpudding

Ingrediënten
Chocoladevla of hopjesvla
250 ml slagroom
2 el suiker
Chocoladepastilles
Kerststerretjes

Bereiding:
Meng de suiker door de slagroom en klop deze stijf. Giet vervolgens de chocoladevla of hopjesvla in 4 schaaltjes en schep hier de slagroom overheen zodat de vla geheel bedekt is. Garneer de pudding met 1 of 2 chocoladepastilles en prik een kerststerretje in elke pudding. Zet de vier schaaltjes op een dienblad, steek de sterretjes aan en loop terwijl de sterretjes branden met het dienblad naar de eettafel.

Natafelen – koffie met likeur

Ingrediënten:
Koffie
Likeur

Bereiding:
Maak de koffie klaar zoals je gewend bent en geef daar een lekker zoet likeurtje naar smaak bij.

Heimwee.info wenst je Prettige Kerstdagen!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “Typisch Hollandse kerst recepten

  1. Pingback: Top 5 Nederlandse kerstliedjes | heimwee.info

  2. Pingback: De leukste activiteiten voor tijdens de kerst « heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: